15.2.22

To πιο πολυλειτουργικό νεύρο του οργανισμού μας πλήττει ο κοροναϊός

Στο «στόχαστρο» του κοροναϊού φαίνεται ότι μπαίνει και το πνευμονογαστρικό νεύρο, ένα από τα πιο σημαντικά νεύρα του σώματός μας, και στην προσβολή του από τον ιό, μπορούν πιθανότατα να αποδοθούν πολλά από τα συμπτώματα της μακράς COVID, που ταλαιπωρούν τους ασθενείς για αρκετούς μήνες μετά την αποδρομή της οξείας λοίμωξης.

Η διαπίστωση προκύπτει από νέα έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Germans Trias i Pujol της Βαρκελώνης και η οποία θα παρουσιαστεί τον ερχόμενο Απρίλιο στο φετινό Ευρωπαϊκό Συνέδριο Κλινικής Μικροβιολογίας και Λοιμωδών Νοσημάτων στη Λισαβόνα.

Το πνευμονογαστρικό είναι ένα από τα πιο πολυλειτουργικά νεύρα του σώματός μας. Ξεκινά από τον εγκέφαλο και φτάνει ως το έντερο, περνώντας από την καρδιά, τους πνεύμονες, αλλά και από μύες που βρίσκονται στις περιοχές αυτές όπως αυτοί που είναι υπεύθυνοι για την δυνατότητά μας να καταπίνουμε. Ευθύνεται για μεγάλο εύρος σωματικών λειτουργιών, όπως ο έλεγχος του καρδιακού παλμού, της ομιλίας, του αντανακλαστικού της φίμωσης που προκαλεί σύσπαση του λαιμού για πρόληψη του πνιγμού, τη μεταφορά τροφής από το στόμα στο στομάχι, τη μεταφορά της τροφής μέσω των εντέρων, την εφίδρωση κλπ.

Η μακρά COVID είναι ένα σύνδρομο που μπορεί να προκαλέσει αναπηρία και αφορά περίπου το 10-15% των ατόμων που επιβιώνουν από την COVID-19.


H συνέχεια εδώ: in.gr