9.2.22

Ποια emoji χρησιμοποιήσαμε περισσότερο το 2021

Eικονίδια, ιδεογράμματα, χαμόγελα, οχήματα, ζωάκια, πρόσωπα πολιτικών που εμφανίζονται σε περίοδο εκλογών και ο, τι άλλο μπορεί να φανταστεί κανείς, εισέβαλλαν πριν από μερικά χρόνια στα πληκτρολόγιά μας και αντικατέστησαν μεγάλο μέρος των μηνυμάτων που ανταλλάσσουμε.

Από το 2015 αμετακίνητο παραμένει το emoticon με τα δάκρυα γέλιου, το οποίο απέσπασε ξανά την πρώτη θέση μεταξύ όλων των άλλων εικονιδίων το 2021.

Σύμφωνα με στοιχεία από την Unicode Consortium τα 9 από τα 10 emoticon που χρησιμοποιήθηκαν περισσότερο φέτος βρίσκονταν και στη λίστα του 2019.

Tη δεύτερη θέση κατέλαβε η κόκκινη καρδιά, την τρίτη το εικονίδιο με μάτια καρδιές και την τέταρτη το emoticon που γελά υστερικά.
Τα κορυφαία emoji για τη χρονιά που αφήνουμε πίσω μας ήταν:

😂 – Γέλια μέχρι δακρύων
❤️ – Κόκκινη καρδιά
😍 – Πρόσωπο με μάτια καρδιές
🤣 – Πέφτεις στο πάτωμα από τα γέλια
👍 – Thumps up
😭 – Ποτάμι δακρύων
🙏 – Σταυρωμένα χέρια ή κόλλα το
😘 – Αποστολή φιλιού
🥰 – Χαμογελαστό πρόσωπο με καρδιές
😊 – Χαμογελαστό πρόσωπο με χαμογελαστά μάτια


Η αρχή των emoji

Τα emoji (από τις λέξεις «e» που σημαίνει εικόνα και «moji» χαρακτήρας) εμφανίστηκαν στα κινητά τηλέφωνα της Ιαπωνίας στο τέλος της δεκαετίας του ’90, έγιναν όμως εξαιρετικά δημοφιλή όταν εντάχθηκαν για πρώτη φορά στο IOs, στο Android και σταδιακά σε όλα τα λειτουργικά συστήματα των «έξυπνων» κινητών τηλεφώνων.

Το πρώτο emoji «γεννήθηκε» λοιπόν το 1998 ή το 1999 στην Ιαπωνία από τον Σιγκετάκα Κουρίτα, στέλεχος στον τεχνολογικό κολοσσό NTT DoCoM, ο οποίος εμπνεύστηκε από τις προβλέψεις καιρού που χρησιμοποιούσαν σύμβολα, τις πινακίδες στο δρόμο και φυσικά από τα μάνγκα, τα περίφημα ιαπωνικά κόμικ που επιστράτευαν σύμβολα για να εκφράσουν συναισθήματα, όπως είναι λόγου χάρη οι λαμπτήρες που μεταφράζονται ως πηγή έμπνευσης.