5.2.22

ΚΑΤΕΡΙΝΗ από τα παλιά....Η ΠΟΤΙΣΤΗΡΑ! Φωτό

Ένα σημαντικό όχημα του Δήμου Κατερίνης ήταν η «ποτιστήρα», όπως λεγόταν ο καταβρεκτήρας. Ήταν ένα μικρό φορτηγό, που είχε πάνω του ένα βυτίο νερού και μηχανισμό (αντλία) εκτόξευσής του. Έπαιζε το ρόλο και του πυροσβεστικού οχήματος, αφού στην πόλη παλιά δεν υπήρχε ανάλογη υπηρεσία. Για το λόγο αυτό το όχημα ήταν βαμμένο κόκκινο. Η αξιοποίησή του γινόταν κατά κόρο το καλοκαίρι, για την κατάβρεξη των δρόμων της πόλης, ώστε να αποφεύγεται το σήκωμα σκόνης και να προκαλείται τις ημέρες καύσωνα κάποιο αίσθημα δροσιάς στους κατοίκους. Χρησιμοποιόταν επίσης πριν από κάθε ποδοσφαιρικό αγώνα για την κατάβρεξη του χωμάτινου γηπέδου, ώστε να μην είναι πολύ ξερό. Η εκτόξευση του νερού γινόταν από κάποια ακροφύσια υπό μορφή ντους, που υπήρχαν στα πλάγια και στο πίσω μέρος του οχήματος. Τα ακροφύσια αυτά λειτουργούσαν με χειρισμό από τον οδηγό μέσα από το όχημα. 


Στις αρχές της δεκαετίας του ’60 ο Δήμος αγόρασε ένα νέο πιο σύγχρονο καταβρεκτήρα, ο οποίος είχε ειδική θέση πάνω στο βυτίο, για να κάθεται και χειριστής καταβρέγματος. Αυτός μπορούσε με κινήσεις κάποιων μοχλών να κανονίζει το εύρος της κατάβρεξης πότε δεξιά και πότε αριστερά, σχηματίζοντας τα αποκαλούμενα «μουστάκια» νερού. 
Όταν λειτουργούσε το πίσω ακροφύσιο, τότε σχηματιζόταν πίδακας που τον αποκαλούσαμε η «ουρά του ψαριού». 
Δεν υπήρχε περίπτωση η «ποτιστήρα» να καταβρέχει κάποιο δρόμο και να μη ακολουθείται από μια ομάδα μικρών παιδιών, που διασκέδαζαν καταβρεχόμενα τρέχοντας πίσω της, φωνάζοντας : «άνοιξτο-άνοιξτο!!».
 Ο χειριστής υπάκουε συνήθως με χαμόγελο στις επικλήσεις των παιδιών και τα έκανε μούσκεμα!


Ανάρτηση του αγαπητού Παρασκευά Καλπακτσόγλου