23.1.22

Παρουσιάσου λιγότερο έξυπνος απ’ ό,τι είσαι και άφησε τους “εξυπνότερους” να καυχώνται (ROBERT GREENE)

Οι Κινέζοι έχουν ένα ρητό: «Μασκαρέψου σαν γουρούνι για να σκοτώσεις μια τίγρη». Αναφέρεται σε μια αρχαία κυνηγετική τεχνική σύμφωνα με την οποία ο κυνηγός φοράει...το τομάρι και τη μουσούδα του γουρουνιού και κάνει πως γρυλίζει. Η πανίσχυρη τίγρη νομίζει πως την πλησιάζει ένα γουρούνι και το αφήνει να έρθει κοντά σκεπτόμενη την προοπτική ενός καλού γεύματος. Αλλά τελευταίος γελάει ο κυνηγός.
Αν μασκαρευτείς σαν γουρούνι θα έχεις επιτυχία με όσους, όπως οι τίγρεις, είναι αλαζόνες και υπερβολικά σίγουροι για τον εαυτό τους: Όσο πιο εύκολη βορά νομίζουν ότι είσαι, τόσο πιο εύκολα θα αντιστρέψεις τους όρους. Το κόλπο αυτό είναι επίσης χρήσιμο αν είσαι φιλόδοξος, αλλά βρίσκεσαι χαμηλά στην ιεραρχία: Αν θέλεις να συγκαλυφθείς τότε παρουσιάσου λιγότερο έξυπνος απ’ ό,τι είσαι. Να παριστάνεις το άκακο γουρούνι και κανείς δεν θα πιστέψει ότι έχεις μεγάλες φιλοδοξίες. Μπορεί και να σε προάγουν εφόσον φαίνεσαι τόσο ευχάριστος.

Ο Κλαύδιος, πριν γίνει αυτοκράτορας της Ρώμης, και ο πρίγκιπας της Γαλλίας που αργότερα έγινε ο Λουδοβίκος ο 13ος χρησιμοποίησαν αυτή την τακτική όταν οι ανώτεροί τους υποψιάζονταν ότι έκαναν σχέδια για τον θρόνο. Τους άφησαν ήσυχους ακριβώς επειδή έκαναν τους χαζούς. Όταν ήρθε ο καιρός που έβαλαν τα σχέδιά τους σε εφαρμογή και έδρασαν με ορμητικότητα και αποφασιστικότητα, τους έπιασαν όλους εξ απρόοπτου.


ΔΥΝΑΜΗ
ROBERT GREENE
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΕΣΟΠΤΡΟΝ