18.12.21

ΕΚΘΕΣΗ ζωγραφικής, Έρωτας, όνομα ουσιαστικόν¨ της Ilda Janno στην ΕΚΑΒΗ-50 φωτο από τα εγκαίνια

Εγκαινιάστηκε η έκθεση ζωγραφικής ¨Έρωτας, όνομα ουσιαστικόν¨ της Ilda Janno ένας ύμνος στον έρωτα για τον τόπο όπου η ζωγράφος ζει εδώ και χρόνια, την Πιερική γη. Έρωτας δυνατός, για την φύση, την ίδια τη ζωή. Υδατογραφίες με ανεπιτήδευτο και παράλληλα ζωηρό και μοντέρνο στιλ απόδοσης. Στα έργα της Ilda Janno το συναίσθημα είναι δυνατό κι όπως η ίδια λέει ¨η ζωγραφική είναι διέξοδος από την καθημερινότητα, μια ενασχόληση δημιουργική, πηγή χαλαρότητας και ευτυχίας¨. Η γοητευτική Πιερία γίνεται αντικείμενο έμπνευσης, άλλοτε με χρώματα απαλά και αχνά κι άλλες φορές με πιο έντονα, σχεδόν εξπρεσιονιστικά. Λουλούδια και τοπία γίνονται σύμβολα της αέναης ομορφιάς που ξυπνά μνήμες, από ένα παρελθόν που ζει μέσα στο παρόν.

Παρόλο το τσουχτερό κρύο στην Κατερίνη, πλήθος φιλότεχνων επισκέφθηκε την έκθεση, την επιμέλεια της οποίας έχει Μαρία Σ. Καρανίκα, Αρχαιολόγος- Υπ. Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Κρήτης, η οποία με τα κείμενά της δίνει το στίγμα της θεματογραφίας...με τους στίχους του Καβάφη από το ποίημα "Επέστρεφε"...

¨Επέστρεφε συχνά και παίρνε με,
αγαπημένη αίσθησις επέστρεφε και παίρνε με —
όταν ξυπνά του σώματος η μνήμη,
κι επιθυμία παλιά ξαναπερνά στο αίμα·
όταν τα χείλη και το δέρμα ενθυμούνται,
κι αισθάνονται τα χέρια σαν ν’ αγγίζουν πάλι.
Επέστρεφε συχνά και παίρνε με την νύχτα,
όταν τα χείλη και το δέρμα ενθυμούνται…¨ 
Κ.Π. Καβάφης, 1912

Παρόν στα εγκαίνια ο πρόεδρος του ΟΠΠΑΠ κ. Τσιαλός ο οποίος εκτός από την τεχνική-τεχνοτροπία,  σχολίασε και τη θεματογραφία της ζωγράφου, για τη "γαλήνη και την ηρεμία που μεταδίδει με όλα της τα έργα"...!

Η έκθεση θα διαρκέσει ως τις 22/12/2021.
Ώρες λειτουργίας: 17:00- 20:00



Μια εξαιρετική έκθεση ζωγραφικής με ακουαρέλες και ο τίτλος της έκθεσης δανεικό από την Κ. Δημουλά, "έρωτας όνομα ουσιαστικόν", να "δένει" με τη θεματογραφία των 70 πινάκων ζωγραφικής που μπορείτε να θαυμάστε τις επόμενες ημέρες, στο πνευματικό κέντρο...Ταξιδέψτε μέσα από τις πινελιές και τα χρώματα στην όμορφη Πιερία, που "υμνεί" η Ίλντα...!



















"Ο τίτλος της  έκθεσης ζωγραφικής είναι εμπνευσμένος από το ποίημα της Κικής Δημουλά:
Ο έρωτας,
όνομα ουσιαστικόν,
πολύ ουσιαστικόν,
ενικού αριθμού,
γένους ούτε θηλυκού ούτε αρσενικού,
γένους ανυπεράσπιστου.
Πληθυντικός αριθμός
οι ανυπεράσπιστοι έρωτες...
Αυτό που ένωσε εμένα και την ζωγράφο Ilda Janno είναι ένας έρωτας δυνατός, ο έρωτας για τον τόπο μας, την Πιερία. 
Ένας τόπος με φυσική ομορφιά, και πλούσια ιστορία, με ποιότητα κι εγγενή ευγένεια. 
Όταν είδα πρώτη φορά τα έργα της στο εργαστήρι ήταν μια γροθιά στο στομάχι. 
Πόση δύναμη, θάρρος, αλήθεια είδα μέσα τους. Την παρότρυνα τότε να βγάλει τις ακουαρέλλες της στο κοινό και να γίνει η πρώτη της έκθεση ζωγραφικής.
Υδατογραφίες με λουλούδια και τοπία, με χρώματα απαλά κι άλλες φορές πιο εξπρεσιονιστικά αποδοσμένα. 
Όμορφα, ανεπιτήδευτα, βγάζουν συναίσθημα, ευαισθησία και πραγματικά συγκινούν αυτόν που ψάχνει το αληθινό. 
Αυτόν που θέλει να δει αξίες διαχρονικές κι όχι εφήμερες. 
Σ’ όλη τη διαδρομή της προετοιμασίας της έκθεσης περάσαμε με τη ζωγράφο τόσο όμορφα, που ελπίζουμε να σας μεταδώσουμε τη θετική και αισιόδοξη ενέργεια μας. 
Μέσα σε μια εποχή γκρίζα και δυσοίωνη από πολλές πλευρές, θέλουμε να αντισταθούμε και να πολεμήσουμε με χαρά και χαμόγελο.
Ευχαριστούμε τον Πρόεδρο του ΟΠΠΑΠ κ. Γεώργιο Τσιαλό για την συνεργασία του και την εμπιστοσύνη που μας έδειξε, καθώς και τον κ. Γεώργιο Μίχο και κ. Παντελή Νατσιάβα για τη βοήθεια που μας προσέφεραν. Σας ευχαριστώ όλους και όλες για την παρουσία σας και εύχομαι να περάσετε πανέμορφα.

Μαρία Σ. Καρανίκα
Αρχαιολόγος- Υπ. Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Κρήτης