12.12.21

ΠΩΣ ΑΔΕΛΦΟΠΟΙΗΘΗΚΕ Ο ΟΛΥΜΠΟΣ ΜΕ ΕΝΑ ΟΡΟΣ ΤΗΣ ΚΙΝΑΣ. Του Κ. Κατσιγιάννη*-ΦΩΤΟ

Με την ευκαιρία της  διεθνούς ημέρας των βουνών αξίζει να αναφερθεί ένα σπάνιο γεγονός που συνέβη πριν από 18 χρόνια.
Πράγματι, την άνοιξη του 2003 η Sui Hui, εμπορική ακόλουθος της Κίνας στην Ελλάδα (από το 2000 έως το 2005), κατά τη διάρκεια κοινής επίσκεψής της με τον γράφοντα στον Όλυμπο, είχε την ιδέα της αδελφοποίησης του όρους των θεών της αρχαιότητας με το Tai Shan, το διασημότερο ιερό βουνό της Κίνας. Πρόκειται για όρος (υψόμετρο 1.545 μ.) που ανήκει στην περιφέρεια Shandong και στην κορυφή του οποίου βρίσκεται σύμπλεγμα βουδιστικών ναών, που έχουν ενταχθεί από το 1987 στον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO. Οι σχετικές διαδικασίες προχώρησαν πολύ γρήγορα και, λίγους μήνες μετά (Οκτώβριος 2003), υπογράφηκε στην έδρα της διπλωματικής αποστολής της Κίνας στην Αθήνα το συμφωνητικό συνεργασίας και αδελφοποίησης των βουνών ανάμεσα στον κυβερνήτη της περιφέρειας Shandong (δεύτερη σε πληθυσμό περιφέρεια της Κίνας με πληθυσμό 100 εκατομμύρια κατοίκους) και τον νομάρχη Πιερίας Γ. Παπαστεργίου. 




Πρόκειται για σημαντικό και ταυτόχρονα σπάνιο γεγονός, το οποίον αφ’ ενός φέρνει πιο κοντά τις δύο χώρες και αφ’ ετέρου μπορεί να αποτελέσει για το μέλλον στοιχείο ανάπτυξης του ορεινού τουρισμού και βέβαια αφορμή για την αύξηση του αριθμού των κινέζων επισκεπτών μας. Και τούτο παρά το γεγονός ότι στην Ελλάδα συνηθίζουμε να λέμε ότι «βουνό με βουνό δεν σμίγει».




Στη φωτογραφία η στιγμή της υπογραφής του πρακτικού της αδελφοποίησης των δύο βουνών.

Σχολιάζοντας την σχετική ανάρτηση του κ. Κατσιγιάννη , ο τ. Νομάρχης Πιερίας Γιώργος Παπαστεργίου έγραψε:
"Πάντα σεμνός αγαπητέ Κώστα, μας βοήθησες τόσο στην τουριστική προβολή της Πιερίας ! Ενα από όλα ήταν η υπογραφή αυτής της σημαντικής συμφωνίας όπου εσύ ήσουν η αιτία και η ψυχή. Η συμφωνία είχε συνέχεια μέχρι το 2010 με την συμμετοχή μας σε πολλές εκδηλώσεις. Αποκορύφωμα το παγκόσμιο συνέδριο των χωρών με διάσημα βουνά του κόσμου, στην πόλη Ταιάν . Τιμώμενο βουνό ήταν ο Όλυμπος. Έγινε τεράστια προβολή σε όλη την Κίνα. Μετά όλη η προσπάθεια έπεσε σε αδράνεια, αθάνατη Ελλάδα! 
Με την ευκαιρία σε ευχαριστώ, ακόμη μία φορά , για την προσφορά σου στην Πιερία μας."


**Κ. Κατσιγιάννης , τ. Γενικός διευθυντής του ΕΟΤ.