27.11.21

Παλιά Χράνη...Του Θάνου Κόσυβα-Φωτό

Το 1950-1955 προκλήθηκαν στο χωριό μεγάλες καταστροφές από καταρρακτώδεις βροχές και η Παλιά Χράνη υπέστη καθιζήσεις του εδάφους γύρω από την περιοχή. Το 1973 μετά από σεισμό ,το μέρος έγινε ασταθές και τα σπίτια είχαν υποστεί σοβαρές ζημιές από καθιζήσεις. Έτσι το 1973 δημιουργήθηκε η Νέα Χράνη και όλοι οι κάτοικοι μετοίκησαν εκεί.
Στο χωριό έχουν απομείνει λίγα σπίτια μισογκρεμισμένα και η εκκλησία της Αγίας Κυριακής, η οποία χτίστηκε το 1864. Η Χράνη κατοικείται από την αρχαιότητα μέχρι και σήμερα. Αυτό το γεγονός το μαρτυρούν τα αρχαία ευρήματα που έχουν βρεθεί στην περιοχή.
Το όνομά της σύμφωνα με μια εκδοχή προήλθε από το ρήμα χραίνω που σημαίνει αλείφω, επειδή στην περιοχή έφτιαχναν ένα υγρό για τη θεραπεία της ψώρας των αιγοπροβάτων, ενώ κατά μια άλλη εκδοχή το όνομα Χράνη προέρχεται από σλαβική λέξη, που σημαίνει "σοδειά".
Στις αρχές του 20ού αιώνα, αλλά και μέχρι τα χρόνια του μεσοπολέμου, μεγάλα ή λιγότερο πολυμελή χειμαδιά Βεργιάνων Βλάχων από το Σέλι υπήρχαν στην Παλιά Χράνη.