26.10.21

Ελένη Παπανικολάου: Tι είναι η διαμεσολάβηση και ποιος είναι ο ρόλος του διαμεσολαβητή;

Κατόπιν γραπτών και προφορικών εξετάσεων ενώπιον της Επιτροπής Εξετάσεων του Υπουργείου Δικαιοσύνης διαπιστεύθηκε ως διαμεσολαβήτρια η δικηγόρος Κατερίνης Ελένη Παπανικολάου,η οποία εκπαιδεύθηκε στο Ινστιτούτο Κατάρτισης Διαμεσολαβητών Θεσσαλονίκης.

Στην ερώτηση: τι είναι η διαμεσολάβηση και ποιος είναι ο ρόλος του διαμεσολαβητή απαντά:
«Η διαμεσολάβηση είναι μία εμπιστευτική, ευέλικτη αλλά και συνάμα διαρθρωμένη διαδικασία κατά την οποία ο ειδικά εκπαιδευμένος διαμεσολαβητής, ουδέτερος και αμερόληπτος, διευκολύνει την επικοινωνία των εμπλεκομένων μελών και βοηθά στις μεταξύ τους διαπραγματεύσεις.
Ο διαμεσολαβητής διευκολύνει την επικοινωνία, καλλιεργεί την ενσυναίσθηση και την αλληλοκατανόηση, βοηθά τα μέρη στη σύγκλιση των αποκλίνοντων συμφερόντων τους και στην εύρεση από τα ίδια λύσης κοινά αποδεκτής. Επικεντρώνεται στους λόγους για τους οποίους τα μέρη που συγκρούονται έχουν κλιμακώσει τη μεταξύ τους ένταση – όχι με σκοπό να κρίνει τη συμπεριφορά τους, αλλά με σκοπό να τα «εκπαιδεύσει» προκειμένου να μπορέσουν τα ίδια να αντιληφθούν το πώς έφτασαν στο συγκεκριμένο σημείο.»