4.10.21

"Καμπανάκι” ΠΟΕΔΗΝ: Γονατίζουν τα νοσοκομεία Θεσσαλονίκης – Να αρθούν άμεσα οι αναστολές υγειονομικών

Στο «κόκκινο» βρίσκονται τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, όπως αναφέρει με ανακοίνωση ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος εξαιτίας και της αποδιοργάνωσής τους από τις αναστολές των 750 εργαζομένων.
Τονίζει μάλιστα ότι πρέπει να αρθούν άμεσα οι αναστολές των υγειονομικών καθώς τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης γονατίζουν και οι ΜΕΘ γεμίζουν.

«Πρέπει να πούμε την αλήθεια γιατί η Θεσσαλονίκη βρίσκεται στο κόκκινο λόγω πανδημίας. Όταν το καλοκαίρι ψηφίστηκε ο νόμος των αναστολών εργασίας είπαν ότι έχουν έτοιμα επιχειρησιακά σχέδια στα νοσοκομεία αναπλήρωσης των κενών. Αυτό δεν συνέβη. Το αποτέλεσμα είναι σήμερα να γονατίζουν τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης με λιγότερο του ενός τετάρτου κίνησης ασθενών με κορωνοϊό», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Η εικόνα στα νοσοκομεία της πόλης

«Στη κορύφωση του τρίτου κύματος της πανδημίας τα τέσσερα μεγάλα νοσοκομεία της πόλης (Ιπποκράτειο, ΑΧΕΠΑ, Παπαγεωργίου, Παπανικολάου) νοσήλευαν σε απλές κλίνες πάνω από 200 ασθενείς με κορωνοϊό το καθένα και τώρα νοσηλεύουν περί τους 50 το καθένα.

Το Νοσοκομείο Αγιος Παύλος είχε μετατραπεί σε νοσοκομείο αποκλειστικά για περιστατικά κορωνοϊού και τώρα δεν νοσηλεύει κανένα περιστατικό. Το Νοσοκομείο Γεννηματάς νοσήλευε περί τους 100 ασθενείς με κορωνοϊό και τώρα κανέναν. Το Νοσοκομείο Αγιος Δημήτριος νοσήλευε πάνω από 60 ασθενείς και τώρα κανέναν σε απλές κλίνες. Οι εισαγωγές στα εφημερεύοντα νοσοκομεία κάθε ημέρα τώρα είναι περί τους 25 ασθενείς με κορωνοϊό και στη κορύφωση του τρίτου κύματος πάνω από 100 κάθε ημέρα.

Στις ΜΟΝΑΔΕΣ ΕΝΤΑΤΙΚΗΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης λειτουργούσαν 193 κλίνες για κορωνοϊό και τώρα λειτουργούν 71 κλίνες ΜΕΘ για κορωνοϊό. Υπάρχουν 9 κλίνες μεθ στο Παπανικολάου από δωρεά που δεν λειτουργούν λόγω έλλειψης προσωπικού. Μεγάλο πρόβλημα υπάρχει και στις γενικές ΜΕΘ που είναι γεμάτες οι κλίνες. Το κόκκινο επιβάλλεται στη Θεσσαλονίκη γιατί δεν υπάρχουν εφεδρείες στο σύστημα όπως στο τρίτο κύμα. 750 συνάδελφοι τέθηκαν σε αναστολή καθηκόντων εκ των οποίων οι 230 με ειδίκευση που θα μπορούσαν να στελεχώσουν ΜΕΘ.

Τα περιφερειακά νοσοκομεία της Μακεδονίας δεν έχουν αναπτύξει κλίνες ΜΕΘκαι διακομίζουν τα διασωληνωμένα περιστατικά στα νοσοκομεια της Θεσσαλονίκης που οι ΜΕΘ κορωνοϊού και γενικών περιστατικών είναι γεμάτες. Συμπτήχθηκαν ήδη κλινικές γενικών περιστατικών, αναστέλλονται χειρουργεία, γενικά περιστατικά εισάγονται σε δημόσια νοσοκομεία και φεύγουν την ίδια ώρα σε ιδιωτικές κλινικές λόγω ελλείψεων προσωπικού. Δεν υπάρχει δυνατότητα ανάπτυξης νέων κλινών για νοσηλεία περιστατικών κορωνοϊού η νέων κλινών ΜΕΘ λόγω έλλειψης προσωπικού που προήλθε από τις αναστολές εργασίας. Εάν αυτό συμβεί θα είναι πολύ επικίνδυνο για τα γενικά περιστατικά.

Άμεσα να αρθούν οι αναστολές

«Θα πρέπει άμεσα να αρθούν οι αναστολές εργασίας. Με μέτρα προστασίας και δύο rapid test την εβδομάδα το σύστημα δεν κινδυνεύει. Τι κίνδυνο αντιμετωπίζουν οι ασθενείς με κορωνοϊό εάν περιθάλπτονται από ανεμβολίαστους συναδέλφους; Να αντιληφθούν το λάθος γιατί τελικά ως επικίνδυνοι στοχοποιήθηκαν μόνο οι υγειονομικοί με 95% ποσοστό εμβολιασμού.», επισημαίνει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ.