31.8.21

"Μπορείς να τους ξεγελάσεις όλους εκτός από τον καθρέπτη σου". ΕΙΔΩΛΑ ΣΤΟΝ ΚΑΘΡΕΠΤΗ του Θεοχάρη Μπικηρόπουλου. Εκδόσεις ΟΞΥΝΟΙΑ

Οι ήρωες του βιβλίου ζουν μέσα στο σύγχρονο αστικό πολιτισμό και «αποκαλύπτονται» τις στιγμές της μοναξιάς, πιστοποιούν την εποχή, τα ζητούμενα και τις ιδέες τους, αντικρίζοντας την αλήθεια μπροστά στον καθρέπτη τους. Όχι μόνο την εικόνα τους, αλλά και το ψυχισμό τους.
«Μπορείς να τους ξεγελάσεις όλους εκτός από τον καθρέπτη σου. Ο καθρέπτης γνωρίζει πάντα την αλήθεια. Στον καθρέπτη σου αντικρίζεις κατάματα την πραγματικότητα και ίσως αντιμετωπίσεις τις απαντήσεις».

Οι πρωταγωνιστές, εμβαπτίζονται στην αίσθηση της απώλειας, του πόνου, της αυτολύπησης, της θλίψης, του φόβου, της ανασφάλειας, της ενοχής, του θυμού, της υποκρισίας,  της αγωνίας για το μέλλον, επιστρατεύοντας τις ελπίδες για τη ζωή, τον πυρφόρο έρωτα και την αγάπη.
 Ακροβατούν ανάμεσα στο όνειρο και την πραγματικότητα, τις επιθυμίες και τα απωθημένα.
Αντικρίζουν στον καθρέπτη τις ενδόμυχες σκέψεις σε στιγμές μοναχικότητας. Κοιτούν κατάματα το θάνατο και το αντίβαρό του, τον έρωτα. 
Η μοναξιά του σύγχρονου ανθρώπου οδηγεί στην ενδοσκόπηση και αναδύονται μέσα από το παραλήρημα των εσωτερικών συγκρούσεων, τα αιώνια ερωτήματα της ύπαρξης.
 Ο αυτοσαρκασμός και η αποδοχή των όρων της ζωής, οδηγούν σε ξεσπάσματα περιφρόνησης με εκρηκτικές μεταπτώσεις που αντικατοπτρίζονται στον καθρέπτη.
 Γιατί η ψυχή μας είναι το είδωλο που αντικρίζουμε στον καθρέπτη μας.

Μήπως ήρθε η ώρα να κοιτάξουμε όλοι μας, κατάματα το είδωλό μας στον καθρέπτη;


ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ " ΟΞΥΝΟΙΑ  "

Δυο χρόνια σχεδόν οι βιβλιοπαρουσιάσεις σταμάτησαν να γίνονται υπό τον φόβο της πανδημίας του κορωναιού. Ο Εδουάρδο Γκαλεάνο σε ένα κείμενό του έγραψε μεταξύ άλλων, ότι πολιτισμός είναι ο χώρος, όπου οι άνθρωποι εκφράζουν μέσα από την τέχνη και τα γράμματα, την ανάγκη για κοινωνική επαφή, του «συγχρωτισμού» όπως συνηθίσαμε να λέμε πλέον! Αυτό που είπε ο Σαββόπουλος ότι «οι παρέες γράφουν ιστορία» και με τον πολιτισμό προς το παρόν δε φαίνεται εφικτό. Γι΄ αυτό μαζί με τον εκδοτικό ΟΞΥΝΟΙΑ, επιλέξαμε να ακολουθήσουμε τη νέα τάση που λέγεται Εκδήλωση υπογραφής βιβλίων. Έτσι την Παρασκευή 1 Οκτωβρίου 2021 από τις 7μμ θα είμαστε στον πεζόδρομο στο FRANDEL . Κάντε τη βόλτα σας και κοπιάστε, να χαιρετηθούμε, να γνωριστούμε, να μιλήσουμε και να υπογράψω το βιβλίο σας. Τα λέμε στα social Media, μα χρειαζόμαστε την θετική σας αύρα, χρειαζόμαστε το χαμόγελό σας, χρειαζόμαστε τη στήριξή σας. Η πανδημία μας στέρησε την επαφή. Κοιτάμε μπροστά και μαζί θα προχωρήσουμε. Εμείς με τη χαρά της δημιουργίας κι εσείς με την απόλαυση της ανάγνωσης. Παρασκευή, σας περιμένουμε, με χαρά να σμίξουμε και να ιδωθούμε από κοντά.


ΤΑ 13 ΒΙΒΛΙΑ και οι συλλογικές συμμετοχές

Ο δημοσιογράφος -Blogger, ποιητής και θεατρικός συγγραφέας Θεοχάρης Μπικηρόπουλος εμφανίστηκε στα γράμματα το 1992. Πολυγραφότατος, έχει εκδώσει δεκατρία βιβλία, με πολλές συμμετοχές σε συλλογικές εκδόσεις στην Ελλάδα και την Ιταλία. Εμπνέεται από τον μυθικό Όλυμπο, τα Πιέρια και τις Μούσες, τον Ορφέα, την ιστορία, τους μύθους, τους ανθρώπους και τα γεγονότα της «γης των θεών», από την εποχή του Ομήρου ως τα σήμερα. Τα ποιήματά του είναι υψηλών προδιαγραφών και στόχων, κωδικοποιεί τις ανθρώπινες αναγκαιότητες για ουσιαστική ελευθερία, χαλιναγωγεί τα ορμέμφυτα, 
την ίδιο-τέλεια, την εγωτική αυτοσυντήρηση, την τάση για επιβολή και επιβουλή στον συνάνθρωπο, την ηδονοφόρα ροπή των εγκοσμίων.

Στα λογοτεχνικά του έργα είναι αυστηρός, ασκώντας έντονη κριτική με στοχαστικό πνεύμα και τόλμη. Αντιπαλεύει τον ανυπέρβλητο προκαθορισμό και τις δεσμεύσεις της φυσικής μας ύπαρξης. Με έντονα avant-garde χαρακτηριστικά, πιστός στην ταυτότητα και τον δυναμισμό του, άνθρωπος της εποχής του ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένος απέναντι στα θέματα της πολιτικής και του πολίτη, της κληρονομιάς και του σκεπτικισμού, μάχεται για τον άνθρωπο, ως ον νοήμον, ερωτεύσιμο και σύγχρονο, παραθέτει μηνύματα ζωής, ψήγματα φιλοσοφίας, διακριτού κριτικού πνεύματος, μας παρακινεί με το πηγαίο πάθος των ηρώων του, με τον άκρατο ερωτισμό αλλά και την αγάπη του για την κατάκτηση της ζωής.

Γεννήθηκε το 1965 στο Villigen (Stuttgart) της Γερμανίας. Ξεκίνησε να αρθρογραφεί από 16 χρονών στον τύπο της Κατερίνης με σημαντικές δημοσιογραφικές επιτυχίες και παρεμβάσεις στην κοινωνική, πολιτιστική και πολιτική ζωή της Πιερίας. 
Διετέλεσε διευθυντής ειδήσεων σε τοπικούς ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς, τηλεπαρουσιαστής ειδήσεων και εκπομπών. Συνεργάστηκε με όλες τις τοπικές εφημερίδες, υπήρξε ανταποκριτής Αθηναϊκών ΜΜΕ, κειμενογράφος διαφημίσεων και λογογράφος.

Εργάσθηκε ως υπεύθυνος Γραφείου Τύπου και Δημοσίων Σχέσεων, σε Νομάρχες και Πολιτικά Γραφεία, συμμετείχε και συμμετέχει σε ομάδες επικοινωνίας και πολιτικού σχεδιασμού.

Ενεργό μέλος πολλών Συλλόγων με πολυποίκιλη δράση. Μέλος της «Ελληνικής Εταιρίας Δημοσίων Σχέσεων». 
Διετέλεσε «Συντονιστής» της Ομάδας Επικοινωνίας και ΜΜΕ του «Ινστιτούτου Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής», τη διετία 2006 και 2007. 
Από το 2004 ως τον Ιανουάριο του 2008, διετέλεσε, Υπεύθυνος Τύπου και Επικοινωνίας και Διευθυντής του Πολιτικού Γραφείου Υφυπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, στην Αθήνα.

Κάτοχος του Μεταπτυχιακού τίτλου M.Sc «Διοίκησης Υπηρεσιών Υγείας» της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας 2008-2010 (Ε.Σ.Δ.Υ.). 

Τιμήθηκε από το Δήμο Κατερίνης στις 22-7-2006 «για την προσφορά με το έργο του στη πνευματική ζωή της Κατερίνης και στα Ελληνικά Γράμματα».

Ιδρυτικό μέλος και τ. Αντιπρόεδρος της ΕΝΩΣΗΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ ΠΙΕΡΙΑΣ.

Μέλος της Ένωσης Εικαστικών Καλλιτεχνών Πιερίας.

Μέλος της Καλλιτεχνικής Επιτροπής του Φεστιβάλ Ολύμπου 2016.

Μέλος της κριτικής επιτροπής του 3ου Πανελλήνιου Διαγωνισμού Ποίησης 2017, του ΑΡΧΕΙΟΥ ΙΣΤΟΡΙΑΣ & ΤΕΧΝΗΣ.

Ζει και εργάζεται στην Κατερίνη ως εκπαιδευτικός στο Δημόσιο ΙΕΚ του Υπουργείου Υγείας στην Κατερίνη, όπου διετέλεσε διευθυντής.
Blogger από το 2009, διαχειρίζεται το OlymposVoice.blogspot.com –ΕΔΩ ΚΑΤΕΡΙΝΗ.


Τα βιβλία του και οι συμμετοχές σε συλλογικές εκδόσεις :

· «Κάτι στιγμές» (1992), Eκδόσεις ΠΕΡΙ
· «Ο κήπος με τα ρόμπολα» (2003).
· Εικονογράφησε μέρος του βιβλίου «Η Ελλάδα με χρώμα ,ήχο, εικόνα και λόγο» (2002) των εκδόσεων «Εκδοτική Όλυμπος -Γ.Ράπτης»).

· «Η εξ-ΟΥΣΙΑ της Επικοινωνίας –Γραφείο Τύπου και Δημοσίων Σχέσεων» (Eκδόσεις Παπαζήση, Πρόλογος του Άρη Σπηλιωτόπουλου)
· Η Βαλίτσα, Eκδόσεις Σαββίδη 2008 (μετάφραση στα Αγγλικά, Κρυσταλλία Παπαδοπούλου, One-act play : “The suitcase”).
· Εγώ; Εσύ… Θέατρο, 2011.
· «Αλκυονίδες Νύχτες», Τα Ερωτικά - ανθολογία περιόδου 2004-2011
· «Οδυσσέα, μη γυρίσεις στην Ιθάκη». Τα Ερωτικά - ανθολογία περιόδου 2004-2011. 2011.
· «Οι έρωτες της Ενδορφίνης», Ποιητική ενότητα στην ελληνοιταλική δίγλωσση έκδοση Tra ludiche evoluzioni interior si cerca l’amore /Ανάμεσα σε εσωτερικά παιχνίδια εξέλιξης αναζητάται η αγάπη/Θεοχάρης Μπικηρόπουλοσς, Ornella Cappuccini, Giovanni Campisi. [Μετάφραση στην Ιταλική γλώσσα των ποιημάτων του Θεoχάρη Μπικηρόπουλου: Χαϊδεμενοπούλου Γεωργία. [ΠΟΙΗΣΗ-Δίγλωσση Ιταλοελληνική έκδοση, εκδόσεις EDIZIONI UNIVERSUM, ITALIA 2014.
· Κρίσεις επιΚρίσεων (Ήταν λέει... στο σπίτι του πρωθυπουργού.Γιατί δε μιλάς;Υπό Σκιήι). Εκδόσεις Όστρια , 2015
· ΑΝΘΟΛΟΓΙΑ ΠΟΙΗΣΕΩΣ- Συλλογικό έργο. Εκδόσεις Όστρια.
· Αλκοόλ –Αλκοολισμός. Χρήση και κατάχρηση. Έρευνα για τις στάσεις και αντιλήψεις νέων 18-30 ετών στη Μακεδονία. Εκδόσεις Όστρια
· Ορφέας και Λειβηθρίδες (Χαικού) Εκδόσεις Όστρια
· Ποιητική Ακαδημία Ελλάδας, Συλλεκτική έκδοση, συλλογικός τόμος, επιμέλεια Δ. Ιατρόπουλος, 2018
· Χωροχρόνος, Παναγιώτης Φτάρας, συμμετοχή στο «φωτογραφικό λεύκωμα και λογοτεχνία», 2018, εκδόσεις Όστρια.
· Ο Κένταυρος που αγαπούσε τη Γοργόνα, μυθιστόρημα, 2018, εκδόσεις Όστρια.
· ΚΕΦΑΛΟΣ-λογοτεχνικό ημερολόγιο 2021. (Συλλογικό έργο Δεκέμβριος 2020).
· GALAXY, Anthology of International Contemporary Poetry, Edizionni Universal ITALY 2021
· Είδωλα στον καθρέπτη,(Πλήρης ημερών, Η εξομολόγηση της πεταλούδας, Σοκολάτα υγείας.) Εκδόσεις Οξύνοια 2021