19.6.21

Όλυμπος, Κρεβάτια, το χαμένο μονοπάτι -ΦΩΤΟ

Χρόνια τώρα, ακούγαμε από τους κτηνοτρόφους , Νάτσιος, Βελώνης, Τζιάφας, της περιοχής Βροντούς, για την ύπαρξη ενός μονοπατιού που ικανοποιούσε τις ανάγκες ‘’ποτίσματος των ζωών τους’’ , ένα μονοπάτι που τους έδινε την δυνατότητα, απλά και εύκολα να κατεβάσουν τα ζώα, κυρίως γίδια, στο ρέμα, προκειμένου αυτά να πιούν νερό.
Φέτος , μετά από αρκετές αποτυχημένες προσπάθειες του παρελθόντος, και μετά από πολλές επισκέψεις , χάρη στην εμπειρία κυρίως του Βασίλη Καρτσαμπά και Χαραλαμπίδη Αλκιβιάδη, συνεπικουρούμενοι και από άλλα μέλη του ΕΟΣ Βροντούς Ολύμπου, κατόρθωσαν να εντοπίσουν, σημαδέψουν , καθαρίσουν ( σε πρώτο στάδιο ) το χαμένο μονοπάτι.
Η επόμενη ενέργεια του συλλόγου μας, θα είναι ο καθορισμός του μονοπατιού, σύμφωνα με την προβλεπόμενη διαδικασία, η σήμανση και η τοποθέτηση των κατάλληλων πινακίδων κατεύθυνσης , προκειμένου να δοθεί στους πεζοπόρους, μια νέα, σχετικά εύκολη , κυκλική διαδρομή, στη καρδιά του Βορειοανατολικού Ολύμπου.










Το χαμένο μονοπάτι του Βασίλη και του Άλκη…
Περιγραφή
Ανεβαίνοντας το μονοπάτι για το καταφύγιο κρεβάτια, με αφετηρία τους Αγίους Αποστόλους Βροντούς και μετά από περπάτημα, περίπου, μιας ώρας , συναντάμε δύο πέτρινα παγκάκια, Από το δεύτερο παγκάκι ( θέση Άνω Ντραμάλα, 780μ. ), ξεκινάει το χαμένο μονοπάτι μας, από το παγκάκι, στρίβουμε αριστερά, αγνοώντας το κεντρικό μονοπάτι που οδηγεί στα Κρεβάτια.
Εμείς κινούμαστε αριστερά σε όμορφο δάσος οξιάς, και σε 15 λεπτά, βρισκόμαστε στη θέση Μελίσσι, στη συνέχεια κινούμαστε σε δάσος χαμηλής βλάστησης μέχρι να βγούμε, σε ξέφωτο, με θέα, χαμηλά το ρέμα της Αγίας Τριάδας ( ρέμα Παπά) και ψηλά, τις ορθοπλαγιές της Σκούρτας και του Προφήτη Ηλία.
Μέχρι εδώ, πεζοπορήσαμε για 30 λ. τώρα , αρχίζουμε, σταδιακά να χάνουμε ύψος , περνώντας, κάτω, χαμηλά, από τα οροπέδιο Κρεβάτια, το οποίο το αφήνουμε στα δεξιά μας, πλησιάζοντας το ρέμα, μέσα σε παλιό δάσος οξιάς και πυξαριού, για να καταλήξουμε στο ποτάμι.
Από εδώ θα χρειαστεί να περάσουμε απέναντι στη ανήλια πλευρά του ρέματος, στη θέση Τέσσερα Πριόνια, εκεί θα συναντήσουμε το μονοπάτι που έρχεται από τους Άγιους Αποστόλους με προορισμό του Παπά Αλώνι.
Χαρακτηριστικά του κρυφού μονοπατιού
Το μήκος του κρυφού μονοπατιού, από τα παγκάκι ( Θέση Άνω Ντραμάλα) ( 780μ) μέχρι το ρέμα , τη θέση Τέσσερα Πριόνια ( 600μ ) είναι περίπου 2.3 χλμ, με μόλις 200μ. υψομετρική διαφοράς. Ο χρονικά θα χρειαστούμε να περπατήσουμε, περίπου 1ώρα και 15λεπτα.
Το μονοπάτι αυτό δίνει την δυνατότητα στο πεζοπόρο να πραγματοποιήσει μια όμορφη κυκλική διαδρομή, σε όμορφο δάσος με πολλές εναλλαγές, χαμηλά πριν από τα Κρεβάτια, κινούμενο αρχικά από την προσήλια, για να τελειώσει από την ανήλια πλευρά του ρέματος Παπά.


Κείμενο -φωτογραφίες: Γιώργος Σπανός

Ορειβατικός Σύλλογος Βροντούς