19.5.21

«Όταν οι τέχνες συναντώνται …στο Λιτόχωρο»

Μια όμορφη συνεργασία που ξεκίνησε πέρυσι εν μέσω πανδημίας με τον εκπαιδευτικό B/θμιας Εκπ/σης εκ Θεσσαλονίκης και λάτρη της φωτογραφίας κ. Γιώργο Στοϊδη και την λογοτέχνιδα Μαρία Ποπκιώση από τα Γιαννιτσά ολοκληρώθηκε φέτος τον Μάϊο 2021 και έχει τίτλο:
"Όταν οι τέχνες συναντώνται...στο Λιτόχωρο".
Είναι ένα βιβλίο με ποίηση της Μαρίας Ποπκιώση και φωτογραφίες του Γιώργου Στοϊδη.
Καλλιτεχνικές φωτογραφίες σε άσπρο-μαύρο, τοπία, φύση, πέτρινες βρύσες, ηλιοβασιλέματα, θάλασσα και τρεχούμενα κρυστάλλινα νερά από το όμορφο Λιτόχωρο και την Πλάκα Λιτοχώρου του Γ. Στοϊδη συναντώνται με την ποίηση της Μαρίας Ποπκιώση και συνθέτουν ένα ξεχωριστό βιβλίο με φωτο-ποίηση.
Μέσα από τις σελίδες του βιβλίου ο αναγνώστης θα ταξιδέψει και θα γευτεί άρωμα Λιτόχωρου.
Οι φωτογραφίες του Γιώργου Στοϊδη είναι ο προθάλαμος για να προσεγγίσουμε την ποίηση της Μαρίας Ποπκιώση. Να αντιληφθούμε την οπτική γωνία του φωτογράφου μέσα από τα κάτοπτρα και τις αντανακλάσεις του, να αντλήσουμε συγκινήσεις μέσα από τις εικόνες και εμβαθύνοντας στις λέξεις να φθάσουμε στην αλήθεια τους,
Η ανάγνωση της φωτογραφίας από την ποιήτρια και η απόδοσή της με σύνθετο ποιητικό λόγο μας ταξιδεύει σε άϋλο χώρο με απόλυτη συγκίνηση. Λέξεις και εικόνες συνομιλούν μεταξύ τους σιωπηλά σκορπίζοντας ρίγη, Τα καλοκαίρια στην Πλάκα, ο αγέρωχος Όλυμπος, το γραφικό Λιτόχωρο, τα Σίχνα, η βάρκα του Χαρίλαου, όλα συνθέτουν ένα ειδυλλιακό υπόβαθρο για την δημιουργία της διπλής ανθολόγησης του ξεχωριστού αυτού βιβλίου με ποίηση και φωτογραφία.
Στο εξώφυλλο του βιβλίου η φωτογραφία απεικονίζει το εντυπωσιακό έθιμο των Σίχνων στο Λιτόχωρο. Τα Σίχνα είναι λάβαρα με ψηλούς ιστούς, αργυρούς σταυρούς και πολύχρωμες σημαίες, τα οποία οι σιχνοφόροι, ψάλλοντας το “Κύριε ελέησον”, μεταφέρουν σε πομπή στην κεντρική πλατεία, από τους Ναούς του Αγίου Γεωργίου και Αγίου Δημητρίου. Μετά κατηφορίζουν για τον «Λάκκο», όπου ακολουθεί ο αγιασμός των υδάτων. Το έθιμο αναβιώνουν κάθε χρόνο οι κάτοικοι του Λιτοχώρου, τιμώντας τα ήθη και τα έθιμα του τόπου τους.