9.5.21

Η ΘΕΟΣΕΒΗΣ ΜΗΤΕΡΑ του Γεωργίου Σ. Κανταρτζή

«Σηκώνονται οι γιοι της και τη μακαρίζουνε…» (Παροιμίες 31:28)

ΜΗΤΕΡΑ! Ω, τι όνομα γλυκό, λαμπρό, ένδοξο, τιμημένο, ευλογημένο όσο κανένα άλλο! Ανεκτίμητος θησαυρός! Έγινε τραγούδι, ύμνος, μελωδία…
Στις περισσότερες χώρες του κόσμου η...δεύτερη Κυριακή του Μαΐου έχει καθιερωθεί ως «η γιορτή της μητέρας». Είναι ένας ελάχιστος φόρος τιμής προς τη μητέρα και αναγνώριση της προσφοράς, της θυσίας, της αξίας και της σημασίας της στη ζωή του καθενός μας. Κι αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό σε μια εποχή όπου ο άκρατος φεμινισμός και η απελευθέρωση της γυναίκας, έχουν μειώσει τη σπουδαιότητα της μητρότητας. Υπάρχουν γυναίκες που περιφρονούν και εμπαίζουν όσες δίνουν προτεραιότητα στα παιδιά και στην οικογένειά τους. Αυτές θεωρούνται οπισθοδρομικές στα μάτια των φεμινιστριών! Γι’ αυτό έχουν αυξηθεί κατακόρυφα τα διαζύγια κι έχουν μειωθεί ανησυχητικά οι γεννήσεις.

Σ’ αντίθεση με τον ακραίο φεμινισμό, που υποβαθμίζει τη μητρότητα, εμείς πιστεύουμε ότι η οικογένεια είναι το βασικό κύτταρο της κοινωνίας και η θεοσεβής μητέρα είναι ο πυρήνας της οικογένειας.

Ένας σύγχρονος παιδαγωγός, συνειδητός χριστιανός, είπε: «Δώστε μου μητέρες χριστιανές και μπορώ να αναμορφώσω τον κόσμο!» Δεν ζητά μητέρες μορφωμένες ούτε έξυπνες και ικανές. Ζητά χριστιανές μητέρες, γιατί αυτές είναι που λαξεύουν τις παιδικές ψυχές και εμπνέουν αγνά ιδανικά, αγωνιζόμενες να εκτρέφουν τα τέκνα τους «εν παιδεία και νουθεσία Κυρίου» (Εφεσ. 6:4).

Η μητέρα, συνειδητά ή ασυναίσθητα, δημιουργεί και πλάθει ψυχές και σώματα. Είναι σπουδαία η αποστολή της και πολύ σημαντικός ο ρόλος της στο δύσκολο έργο της ανατροφής των παιδιών.

Η μητρότητα δεν είναι χόμπι ούτε επάγγελμα. Η θεοσεβής μητέρα ξέρει ότι ο Θεός τής χάρισε τα παιδιά, αλλά και την ευθύνη για τη φροντίδα και την ανατροφή τους. Καθώς τα παιδιά ζουν σε ηθικά τοξικό περιβάλλον, οι μητέρες είναι σε επιφυλακή και εγρήγορση. Σε κάθε βήμα ελλοχεύουν κίνδυνοι κάθε είδους. Γι’ αυτό διδάσκουν στα παιδιά τι είναι εκείνα που ευαρεστούν τον Θεό.

Κάποιοι θα ρωτήσουν: Τι είναι αυτό που κάνει τη θεοσεβή μητέρα ξεχωριστή από τις άλλες μητέρες; Είναι το «αλάτι» και το «φως» (Ματθ. 5:13,14). Είναι αυτά τα χαρακτηριστικά που κάνουν τη διαφορά. Η θεοσεβής μητέρα με την όλη συμπεριφορά της, με τα λόγια και τις πράξεις της νοστιμίζει, φωτίζει και σκορπά το ιδιαίτερο άρωμα του Χριστού στο σπίτι και στο περιβάλλον της. Αγαπά, περιθάλπει και ανατρέφει τα παιδιά της με αρχές και διδάγματα, που τα αντλεί από τη Βίβλο, κι όλα αυτά με τη χάρη του Θεού.

Θα αναφέρουμε μερικά χαρακτηριστικά που έχει η θεοσεβής μητέρα και είναι απαραίτητα, ώστε να επιτελέσει το σπουδαίο έργο της ανατροφής των παιδιών της:

Μελετά την Αγία Γραφή τακτικά και εμμένει στην προσευχή (Ψαλμός 1:2).

Αφιερώνει πολύ χρόνο στη μελέτη της Βίβλου, όχι από απλή συνήθεια, αλλά είναι μέρος της ζωής της. Η Βίβλος είναι ο σύμβουλός της στα προβλήματα που ανακύπτουν στην οικογένειά της και τη βοηθά να γίνεται καλύτερη σύζυγος και στοργική μητέρα. Η θεοσεβής μητέρα διδάσκει τις αλήθειες της Βίβλου στα παιδιά της και εκείνα παρακολουθούν το παράδειγμά της, καθώς πρώτη αυτή εφαρμόζει τις αλήθειες αυτές. Προσεύχεται για τα παιδιά της, και γι’ αυτά που είναι αναγεννημένα, αλλά και για τα δύστροπα και άσωτα. Ποτέ δεν αποκάμει να προσεύχεται και να ζητά τη χάρη και το έλεος του Θεού για κάθε παιδί της.

Εκδηλώνει τη χωρίς όρους και όρια αγάπη της (Α΄Κορ. 13)

Η μητέρα που αγαπά τον Θεό, έχει απεριόριστη αγάπη και για τα παιδιά της. Η αγάπη της δεν εξαρτάται από τις περιστάσεις ούτε επηρεάζεται από την ανυπακοή ή την άσχημη συμπεριφορά των παιδιών της. Γιατί «η αγάπη της καλύπτει πλήθος αμαρτιών» (Α΄Πέτρου 4:8).

Ζωή Θυσίας (Β΄Κορινθίους 12:15)

Μέσα στο σπίτι δουλεύει πολύ σκληρά. Είναι η πιο συνεπής υπηρέτρια! Θυσιάζει τον χρόνο της ακούραστα, νύχτα και μέρα, για το καλό των παιδιών, ακόμη και σε βάρος της υγείας της.

Δημιουργεί χαρούμενο και ευχάριστο περιβάλλον (Ψαλμός 16: 11)

Οι επισκέπτες στο σπίτι της αισθάνονται αμέσως την ατμόσφαιρα μιας ξεχωριστής χαράς. Η χαρά αυτή είναι βαθιά ριζωμένη στην καρδιά της και δεν επηρεάζεται ακόμη και από τις καταιγίδες της ζωής ή την κατάσταση του κόσμου γύρω, όπου κυριαρχεί η ασέβεια και η δυστυχία. Αυτό το πνεύμα εμπνέει και στα παιδιά της.

Αυτάρκης (Α΄Τιμόθεου 6: 6)



Αναγνωρίζει ότι το κυνήγι της κοσμικής ζωής και η συσσώρευση πλούτου δεν φέρνουν ικανοποίηση και ευτυχία. Αντίθετα, εμπιστεύεται στον Θεό να καλύψει όλες τις ανάγκες και να της δώσει επιθυμίες σύμφωνες με το θέλημά Του.



΄Εχει αναπτυγμένο το αίσθημα της διάκρισης και της γνώσης(Παροιμίες 15:14, Εβρ. 5:4)

Η θεοσεβής μητέρα έχει στενή κοινωνία με τον Θεό, από τον Οποίο ζητά πνεύμα διάκρισης και γνώσης, που τα αντλεί από τη μελέτη της Βίβλου. Τη γνώση αυτή τη μεταλαμπαδεύει στα παιδιά της, για να ζουν με σωφροσύνη και ακεραιότητα.

Συγχωρεί εύκολα (Εφεσίους 4:32)



Αυτό είναι απαραίτητο χαρακτηριστικό κάθε πιστού χριστιανού. Σε όποια οικογένεια υπάρχει έλλειψη συγχώρησης, δημιουργείται άγχος και ένταση που δηλητηριάζουν την ατμόσφαιρα. Η συγχώρηση είναι απαραίτητη για την αρμονική οικογενειακή ζωή, επειδή συχνά δημιουργούνται παρεξηγήσεις και συγκρούσεις.
Εμπιστεύεται στον Θεό (Ψαλμός 9: 10)
Η εμπιστοσύνη της στον Θεό γίνεται πιο εμφανής στις δύσκολες περιόδους. Πειρασμούς και αμφιβολίες έχει και η θεοσεβής μητέρα, όπως κι όλοι οι πιστοί. Παρ’ όλα αυτά παραμένει ακλόνητη, άκαμπτη, σταθερή στην πίστη, επειδή γνωρίζει ότι ο Θεός φροντίζει και γι’ αυτήν και για την οικογένειά της. Οικοδομεί βαθιά σχέση εμπιστοσύνης με τον Θεό, η οποία κάθε μέρα μεγαλώνει. Πολλές φορές, αν και η πίστη της δοκιμάζεται, δεν λυγίζει, αλλά ενισχύεται περισσότερο η υπομονή και η επιμονή της.



Μετατρέπει το χάος σε τάξη (Παροιμίες 31:27)



Ενδιαφέρεται για την τάξη και καθαριότητα του σπιτιού της, αλλά παράλληλα παρακολουθεί και αγρυπνεί και για την πνευματική και ηθική καθαρότητα της οικογένειάς της.

Διότι η βασική της επιδίωξη δεν είναι να έχει τέλειο σπίτι, αλλά αρμονική οικογένεια γεμάτη αγάπη, χαρά και τάξη.



Υπερασπίζεται το δίκαιο και σωστό, με κάθε κόστος (Ματθαίος 13: 43)

Η ευσεβής μητέρα παίρνει τα πιο αυστηρά μέτρα για να θωρακίσει τα παιδιά της από τον χείμαρρο της διαφθοράς και αδικίας, που έχει κατακλύσει την κοινωνία μας. Προσκολλάται σε ό,τι είναι δίκαιο στα μάτια του Θεού για την πνευματική, συναισθηματική και σωματική ευεξία των παιδιών της.

Βέβαια, δεν υπάρχει τέλεια μητέρα, αλλά η χριστιανή μητέρα συνεχίζει διαρκώς να τελειοποιείται με τη χάρη του Θεού. Είναι ανεκτίμητη στη βασιλεία του Χριστού λόγω της επιρροής της στην επόμενη γενιά. Μέσω της δύναμης του Αγίου Πνεύματος κάθε ευσεβής μητέρα είναι ευλογία για τα παιδιά της και για τα παιδιά των παιδιών της. Χρειαζόμαστε επειγόντως Λωίδες και Ευνίκες!