3.3.21

ΙΣΧΥΡΟΣ ΣΕΙΣΜΟΣ 6 ρίχτερ στην Ελασσόνα ταρακούνησε τη μισή Ελλάδα και την Πιερία. Πανικόβλητος ο κόσμος βγήκε από τα σπίτια, τις υπηρεσίες και οι μαθητές από τα σχολεία. Έπεσαν σπίτια στο Δαμάσι – Δείτε φωτογραφίες

Ισχυρός σεισμός μεγέθους 6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στισ 12.16 μμ σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, με το επίκεντρο του σεισμού ήταν 16 χλμ. νότια της Ελασσόνας, εστιακό βάθος 7,8 χλμ. και γι' αυτό έγινε ιδιαίτερα αισθητός, ενώ είχε μεγάλη διάρκεια. Καθώς ο σεισμός ήταν επιφανειακός έγινε ιδιαίτερα αισθητός σε όλη τη Θεσσαλία με τους κατοίκους της Λάρισας να βγαίνουν από σπίτια και καταστήματα και οι μαθητές να βγαίνουν από τις σχολικές αίθουσες, ενώ ειδοποιήθηκαν να μείνουν μακριά. Ιδιαίτερα αισθητός έγινε στον Τύρναβο που είναι πολύ κοντά στο επίκεντρο, στην περιοχή της Ποταμιάς, και στο Μεσοχώρι Ελασσόνας, αλλά και σε ΠΙΕΡΙΑ Καρδίτσα, Τρίκαλα, Λαμία, Βόλο, Φλώρινα. Yπάρχουν αναφορές από Χαλκιδική, Θεσσαλονίκη και Aττική καθώς και από βαλκανικές χώρες.



"Πολύ ισχυρό" χαρακτηρίζει ο Γεράσιμος Χουλιάρας τον σεισμό που σημειώθηκε λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι στην Ελασσόνα. Ο διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών, σε ανάρτησή του στο Facebook, αναφέρει λεπτομέρειες σχετικά με το μέγεθος, το επίκεντρο και το εστιακό βάθος της σεισμικής δόνησης. Γράφει συγκεκριμένα: "Πολύ ισχυρός σεισμός στις 12:16 μμ με μέγεθος 6,0 Ρίχτερ και με προκαταρκτικό επίκεντρο 21 Χλμ. ΝΝΔ της Ελασσόνας και 14 χιλ. ΒΒΔ της Λάρισας. Ο σεισμός είχε εστιακό βάθος 7,8 χιλιομέτρων και για περισσότερες πληροφορίες δείτε την ιστοσελίδα του Γεωδυναμικού".





Οπως φαίνεται και στις εικόνες που δημοσιεύει το larissanet, ακόμη μία εκκλησία υπέστη φθορές εξαιτίας του Εγκέλαδου. Πρόκειται για τον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου, που υπέστη ζημιές στο καμπαναριό και την είσοδο. 




ΠΗΓΕΣ:
https://www.enikos.gr/society/767014/chouliaras-poly-ischyros-o-seismos-stin-elassona


πηγή φωτογραφιών: https://www.onlarissa.gr/2021/03/03/epesan-spitia-sto-damasi-apo-ton-seismo-deite-fotografies/

larissanet

https://www.enikos.gr/society/767001/ischyros-seismos-tora-konta-stin-elassona