7.2.21

Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, η μεγάλη ηγετική προσωπικότητα της Επανάστασης του 1821.

4 Φεβρουαρίου 1843, έφυγε από τη ζωή ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, μεγάλη ηγετική προσωπικότητα της Επανάστασης του 1821.
Ο Κολοκοτρώνης (1770-1843) ήταν ένας ηγέτης με έντονη πολεμική και πολιτική δράση σε όλη τη διάρκεια τουΑγώνα. Συνδύαζε το στρατιωτικό ταλέντο και την προσωπική γενναιότητα.

Με αρχηγό τον Κολοκοτρώνη οι επαναστάτες κατέλαβαν την Τρίπολη στις 26 Σεπτέμβρη του 1821 και συνέτριψαν την τουρκική στρατιά του Δράμαλη το καλοκαίρι του 1822.

Από το 1825 ως το 1827, ως αρχιστράτηγος των ελληνικών δυνάμεων της Πελοποννήσου, χρησιμοποίησε με επιτυχία την τακτική του κλεφτοπόλεμου κατά των αριθμητικά ανώτερων δυνάμεων του Ιμπραήμ.

Με τον ερχομό του Καποδίστρια, ο Κολοκοτρώνης στάθηκε στο πλευρό του. Για τις δημοκρατικές, αντιμοναρχικές του ιδέες καταδικάστηκε σε θάνατο από τη βαυαρική αντιβασιλεία, με την κατηγορία της εσχάτης προδοσίας.

Λίγοι εθνικοί ήρωες αξιώθηκαν τόσης πανεθνικής ευγνωμοσύνης όσο ο Κολοκοτρώνης και στα τελευταία χρόνια της ζωής του και μετά το θάνατό του. Στη λαϊκή μνήμη έχει μείνει ως ο πραγματικός αρχιστράτηγος της Επανάστασης και συνάμα ένας αληθινός λαϊκός ηγέτης, βγαλμένος μέσα από τα σπλάχνα του λαού.