25.1.21

Κατερίνη από τα παλιά...ΚΑΤΕΡΙΝΗ,1986. «ΗΧΟΙ ΤΟΥ ΧΕΙΜΩΝΑ». Το ιστορικο φεστιβάλ που πέρασε -και - από την πόλη μας

Επιμέλεια:
Κείμενο-φωτογραφίες
Θεοχάρης Μπικηρόπουλος
Αρχείο φωτογραφικού υλικού :
Τάσος Παπαναστασίου
Σάκης Τσιαμπέρας
Τον χειμώνα του 1986, συγκεκριμένα 4-9 Φεβρουαρίου 1986, με πρωτοβουλία της Γενικής Γραμματείας ΝΕΑΣ ΓΕΝΙΑΣ έγινε μια προσπάθεια ανάδειξης rock συγκροτήματων με ελληνικούς στίχους με τον τίτλο «ΗΧΟΙ ΤΟΥ ΧΕΙΜΩΝΑ».

Το Φεστιβάλ, γινόταν στην Αθήνα και η Κατερίνη ήταν η πρώτη και μοναδική Επαρχιακή πόλη στην Ελλάδα που φιλοξένησε την εκδήλωση.

Νομάρχης στην Πιερία ήταν η κ. Μαρία Αρσένη η οποία ήταν ανοιχτή σε πρωτοβουλίες και «έφερε» το Φεστιβάλ στην Κατερίνη για τη νεολαία μας.

Υπεύθυνος πολιτισμού της Νομαρχίας , ο οποίος είχε επωμιστεί τα οργανωτικά του φεστιβάλ, ήταν ο κ. ΣΑΚΗΣ ΤΣΙΑΜΠΕΡΑΣ, ο οποίος είναι από τις προσωπικότητες της Πιερίας, που ασχολείται με τον πολιτισμό συνειδητά και όχι ως «διαχειριστής» των πολιτιστικών πραγμάτων, αφήνοντας τα ίχνη του στο μεγάλο αυτό κεφάλαιο του πολιτισμού. 

Όπως έχω γράψει σε σχετική αρθρογραφία μου, «τον πολιτισμό τον έχεις μέσα σου». Και ο Σάκης Τσιαμπέρας, με την πορεία του το επιβεβαιώνει.

Στη διοργάνωση των ΗΧΩΝ ΤΟΥ ΧΕΙΜΩΝΑ μεγάλη ήταν επίσης η συνεισφορά του 15μελους Μαθητικού Συμβουλίου του τότε Πολυκλαδικού Λυκείου! 

Οι μουσικές αυτές εκδηλώσεις διήρκησαν μια ολόκληρη εβδομάδα και πραγματοποιήθηκαν στην αίθουσα του σημερινού πολυχώρου ΕΥΚΑΡΠΙΔΗ.

Τα συγκροτήματα που συμμετείχαν, άλλα, ήδη αναγνωρισμένα για την μουσική τους, άλλα στην αφετηρία τους, άφησαν ανεξίτηλες στη μνήμη την παρουσία τους ζωντανά στη σκηνή. Ονόματα και γκρούπ που διέγραψαν την τροχιά τους στη μουσική σκηνή της χώρας μας και αρκετά συνεχίζουν είτε ως γκρουπ είτε με «σόλο» καριέρα.

Τα συγκροτήματα και οι τραγουδιστές που συμμετείχαν με τη σειρά εμφάνισης τους στο πρόγραμμα του φεστιβάλ ήταν:

Λευκή Συμφωνία
Τερμίτες,
Παύλος Σιδηρόπουλος και Απροσάρμοστοι,
(4 χρόνια πριν το θάνατό του το 1990)
Νορμάλ,
Νίκος Ζιώγαλας και Ερμαφρό
Ηρακλής και Λερναία Ύδρα
Θανάσης Γκαιφίλιας
Περικλής Χάρβας
TRANSPORT( Το Κατερινιώτικο συγκρότημα)
Τρύπες
Δέσποινα Γλέζου
Λάκης με τα ψηλά ρεβέρ
Ιστορική είχε μείνει η συναυλία του «Παύλου Σιδηρόπουλου και των Απροσάρμοστων», την οποία μάλιστα είχε ηχογραφήσει ο Σάκης Τσιαμπέρας. Χαρακτηριστικός ήταν ο τρόπος που τραγουδούσε σκυμμένος, ως τα γόνατα και πλάγια, σε μια εμβρυική στάση, επί σκηνής!


Φίλοι αναγνώστες του OlymposVoice.blogspot.com, σας μεταφέρω το διάλογο που αναπτύχθηκε στη σχετική ανάρτησή μου στο FACEBOOK.

Μια συζήτηση που δείχνει ότι ο πολιτισμός, δεν είναι προνόμιο των λίγων, αλλά όσων αντιλαμβάνονται την αξία του και τον προσφέρουν στο κοινό που διψάει για εκδηλώσεις αρκεί να δίνονται οι ευκαιρίες στους ανθρώπους που έχουν όραμα και νοιάζονται πραγματικά, γιατί αντικατοπτρίζεται η ίδια τους η ζωή…

Και όπως μαζευτήκαμε και ανταλλάξαμε τις θύμισες σε αυτό το δίκτυο έτσι μπορούμε μαζί με φορείς του πολιτισμού στην πόλη μας, να χαράξουμε νέα πορεία, ακολουθώντας τις τάσεις της εποχής.

Αυτό το μικρό αφιέρωμα δυστυχώς το οφείλουμε στον εγκλεισμό μας για τον κορονοιό…! Το χρεώνουμε όμως στα θετικά αυτής της περιπέτειας, του εγκλεισμού μας, γιατί ο χρόνος μας οδήγησε στην αναμόχλευση των αρχείων και τη δημοσιοποίηση υλικού, με αφιερώματα που έχουν μια ιστορική αξία για τα δρώμενα της Κατερίνης. 
Το Κατερινιώτικο συγκρότημα ΤΡΑΝΣΠΟΡΤ

Η αίθουσα Ευκαρπίδη όπου πραγματοποιηθηκε το φεστιβαλ...








Ο διάλογος στο FACEBOOK
Antonio Moumos
Αααα ρε φίλε τι μου θύμισες, γιορτή νεολαίας και γω εκεί ήμουν και μετά επήλθε ο χωρισμός! χαχαχα
Γρηγόρης Παπαχρήστος
Χάρη ήμουν εκεί, στους ΗΧΟΥΣ ΤΟΥ ΧΕΙΜΩΝΑ. Ο Σάκης Τσιαμπέρας ο εμπνευστής και βασικός διοργανωτής με την υποστήριξη της Νομαρχίας και της Γ. Γ. Νέας Γενιάς, αν θυμάμαι καλά.

Θεοχάρης Μπικηρόπουλος
Γρηγόρης Παπαχρήστος
ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΑΥΤΗ Η ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΤΕΙ ΓΙΑΤΙ ΕΝΩ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΥΠΗΡΧΕ ΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΟΛΥΜΠΟΥ, ΤΟ ΧΕΙΜΩΝΑ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΚΟΜΗ ΤΙΠΟΤΑ...!
Γρηγόρης Παπαχρήστος
Πάντα μας απασχολούσε το θέμα αυτό. Το πρόβλημα ήταν ο χώρος. Η αίθουσα εκδηλώσεων του Πολυκλαδικού, αν ανακαινιστεί, το υποσχέθηκε ο δήμαρχος, είναι ένας καλός χώρος για τέτοιες εκδηλώσεις. Βέβαια σε λίγο καιρό θα περατωθεί και το Μέγαρο Πολιτισμού. Ας ελπίσουμε πως σύντομα θα έχουμε και στην Κατερίνη Πολιτιστικό Χειμώνα

Giannis Pikilidis
Ήμουν εκεί και η εμπειρία ήταν αξέχαστη. Θυμάμαι ότι ο Παύλος σε ένα διάλειμμα της συναυλίας αναφέρθηκε σε κάποιους Ρομά της Πάτρας σε μια υποστηρικτή παρέμβασή του. Ένας φίλος μάλιστα από Κατερίνη τον επισκέφτηκε στα καμαρίνια γιατί ήταν συγγενείς
Antonio Moumos
Ο Λάκης με τα Ψηλά Ρεβέρ (Παπαδόπουλος) μέσα σε ένα εξάμηνο εμφανίστηκε τρεις φορές στην Κατερίνη & οι "Ηρακλής & Λερναία Ύδρα" δύο φορές ... Τους είχα φέρει, με την βοήθεια του Σάκη του Τσιαμπέρα, τον Σεπτέμβρη του '85 στην Γιορτή της Νεολαίας ΠΑ.ΣΟ.Κ. στο Πάρκο ...

Antonio Moumos
Στον Ευκαρπίδη τον έφερε ο Τσιαμπέρας ... Η πρωτοβουλία ήταν της Κινηματογραφικής Λέσχης, αλλά η εκδήλωση έγινε μέσω Νομαρχίας & η χρηματοδότηση ήταν από την Γ.Γ.Νέας Γενιάς ... Εμείς ως Νεολαία ΠΑ.ΣΟ.Κ. τον φέραμε 1,5 μήνα μετά ... Μαζί & τους "Ηρακλής & Λερναία Ύδρα ... Ο φόβος μας ήταν ότι δεν θα έρθει κόσμος διότι ήταν κοντινό το διάστημα που είχε εμφανιστεί στην πόλη ... Παρ' όλα αυτά η γιορτή πήγε πολύ καλά ... Ήταν η εποχή που ο «Λάκης με τα ψηλά ρεβέρ» ήταν πολύ δημοφιλής τότε, λόγω των γνωστών τραγουδιών του (Γυριστρούλα, Τα Μπλέ Παπούτσια κ.α.)

Θεοχάρης Μπικηρόπουλος
Περης Ουσταμπασιδης
"Πρέπει να ήταν το ΄86 Είχαμε με τον Γιάννη τον Σαββίδη το ΄΄Εναλλάξ΄΄ τότε και έπαιξαν και τα παιδιά σ΄αυτήν την εκδήλωση Σαββίδης Πουλέλης κλπ σαν Transport τότε .Θυμάμαι τον Σιδηρόπουλο που πήγε στο Stress που ήταν Αγ. Λαύρας τότε και συζητήθηκε σαν γεγονός. Αν βρεθεί φωτογραφικό υλικό θα τα ξαναπούμε..."
ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΕΡΗ....[ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΑΠΟ ΤΗ ΣΤΡΕΣΣ ΥΠΗΡΧΕ ΕΠΙΣΗΣ ΜΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΡΩΤΕΣ ΠΑΜΠ ΤΗΣ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ!!!]
Antonio Moumos
Θεοχάρης Μπικηρόπουλος, Περικλής Γιδαράκος,
οι ήχοι του χειμώνα ήταν μια πρωτοβουλία κάποιου κυρίου Ηλιοπούλου και θα γινότανε σε 12 πόλεις της Ελλάδας. Ηταν η εποχή της Μαρίας Αρσένη της μοναδικής γυναίκας που άλλαξε (η τουλάχιστον προσπάθησε) την πολιτιστική Ρότα του νομού. Ο Σάκης τότε, που έχω ξαναγράψει ότι είναι στο τοπ5 των ανθρώπων που πρόσφεραν στη Κατερινιώτικη πολιτιστική εκπαίδευση και εμπειρία, ήταν ο κινητήριος μοχλός.
Μεγάλο ρόλο στη επιτυχία και αποδοχή της εκδήλωσης ήταν η εμπλοκή των μαθητικών κοινοτήτων και η δημιουργία ενός οργάνου από τα προεδρεία των σχολείων και κάποιους συλλόγους
Τασος Παπαναστασιου
Η κινηματογραφική λέσχη σίγουρα συμμετείχε αλλά την διεκπεραίωση της οργάνωσης την τρέχαμε εθελοντικά και μεις οι μαθητές. Εγώ για παράδειγμα είχα πάει για φαγητό με τον Παύλο, την Λευκή Συμφωνία, τους «Χάνομαι γιατί ρεμβάζω» και αν δεν απατώμαι σε ένα εξοχικό εστιατόριο -ταβέρνα πηγαίνοντας στη παραλία αριστερά στο ύψος της Καλλιθέας

Θεοχάρης Μπικηρόπουλος,
Τασος Παπαναστασιου
ΤΑΣΟ ΣΥΜΦΩΝΩ, ΚΑΠΩΣ ΕΤΣΙ ΕΧΟΥΝ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ.... ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΟΤΙ ΕΧΕΙ ΜΕΙΝΕΙ ΧΑΡΑΓΜΕΝΟ ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΜΑΣ ΔΕΊΧΝΕΙ ΚΑΙ ΤΗ ΔΥΝΑΜΗ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΣΤΙΓΜΑ ΠΟΥ ΑΦΗΝΕΙ Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΣΤΟΝ ΤΟΠΟ...
Swtiria Pouzouklidou
Antonio Moumos
ακριβώς φίλε είναι αυτό που ανέφερα τον φέραμε εμείς με την κινηματογραφική λέσχη και την Νομαρχία το τμήμα πολιτισμού τον «Λάκη με τα ψιλά ρεβέρ» στο πάρκο του Ευκαρπιδη Ιούλη ή Αύγουστο του 1985 και είχε μεγάλη επιτυχία .
Μετά ήρθαν όλα τα άλλα που ειπώθηκαν από τους φίλους εδώ
Περικλής Γιδαράκος
1985 ή 86 επι υπουργίας Μελίνας Μερκούρη στο Πολιτισμού!
Τρυπες , Λακης Παπαδοπουλος, Παυλος Σιδηροπουλος κλπ κλπ. Θυμαμαι στη σκηνή με τον Σιδηροπουλο ειχε ανεβει η μιση stress!!!!

Θεοχάρης Μπικηρόπουλος
οι ΤΡΥΠΕΣ νομίζω ηταν ακόμα ψιλοαγνωστες και μάλιστα με τον αρχικό τους κιθαρίστα δεν θυμάμαι το ονομα που στην πορεια αντικατασταθηκε!
Προχθές το έλεγα οτι ήμουν από τους τυχερούς της γενιάς μου που τον είδαν live.

ΟΛΥΜΠΙΑ ΧΑΝΔΟΛΙΑ
Χάρη τότε στον Ευκαρπιδη πήγαινα με μια συμμαθήτρια και φίλη την Φωτεινή Καρακούση, η οποία τους έπαιρνε "συνέντευξη" για την εφημερίδα του σχολείου και μετά βγαίναμε, αυτή σίγουρα θα έχει υλικό αλλά δυστυχώς την έχω χάσει εδώ και πάρα πολλά χρόνια.
Παρεμπιπτόντως ο πιο ωραίος τύπος ήταν ο Πουλικάκος.
(*Τον Πουλικάκο δεν τον θυμάμαι σε αυτές τις εκδηλώσεις, εκτός κι αν εμφανίστηκε ως γκεστ, έχει έρθει όμως Κατερίνη για συναυλίες)

Κώστας Καραφουλίδης
Παίδες η αφίσα γράφει 1986...

Lefteris Rizos
Ο Παύλος με ένα μπουκάλι Άμστελ γεμάτο …ουίσκι και οι «Τρύπες» στο καπάκι στο «δε θέλουμε θλιμμένους στη γιορτή μας», έγινε χαμός!
Swtiria Pouzouklidou
Πάντως , μπράβο σε σένα Θεοχάρη ,που με την ευκαιρία αυτής της συζήτησης ,θυμηθήκαμε τόσα πολλά εκείνης της εποχής ,που ομολογώ έγινε πολύ καλή δουλειά πολιτιστική , νοσταλγία , όμως πρόταση να βρεθούμε από κοντά ,να τα καταγράψουμε , μετά τον εγκλεισμό στον Τάσο όλοι μαζί ,και θα έχουμε ακόμα περισσότερα να πούμε . Τι λέτε κάνουμε μια νέα εκτίμηση;


ΑΥΤΕΣ οι συνομιλίες είναι από τα θετικά των social media καθώς δίδεται σε όλους η ευκαιρία για τέτοιες συζητήσεις που φέρνουν στη θύμηση ωραίες στιγμές από το παρελθόν και από γεγονότα του πολιτισμού που ανήκουν στη σφαίρα του ΕΥ ΖΗΝ !


 







ΣΧΕΤΙΚΑ SITES για την ελληνική  ROCK 


https://freedomgreece.blogspot.com/2013/09/blog-post.html

https://www.iefimerida.gr/stories/istorika-sygkrotimata-rok-ellada-tragoydia-eikones