27.12.20

"Σελίδες από το παλιό Λιτόχωρο"-ΦΩΤΟ

Ήθη και Έθιμα στο Παλιό Λιτόχωρο
[Από την Eva Tziouka]
ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΚΑΙ ΕΥΛΟΓΗΜΈΝΑ!
Πάμε πάλι πίσω.... 19ος αιώνας...
Ο αείμνηστος Γυμνασιάρχης Αθανάσιος Λασπόπουλος αναφέρει σχετικά: "Στο δωδεκαήμερο των Χριστουγέννων ουδεμία τελετή γάμου επιτρέπεται μέχρι των Θεοφανείων, ότι και τα ύδατα αγιάζονται και τα πάντα εξαγνίζονται."
Σύμφωνα με παλιό έθιμο, τη Δεύτερη μέρα των Χριστουγέννων εκκλησιάζονταν, αποκλειστικά σχεδόν, οι ανύπαντρες κοπέλες του χωριού.
Εξάλλου μέσα στο δωδεκαήμερο γινόταν και όλα τα προξενιά. Οι γριές προξενητριες πηγαινοερχόταν για να κλείσουν το προξενιό και να εισπράξουν το σχετικό δώρο. Έπιναν τον καφέ, άλλοτε "σμιγό", ανακατεμένο με ρεβύθι και άλλοτε "μονάτο", ανόθευτο και κοίταζαν το φλυτζάνι...
"Δαχτυλίδια πέφτουν στο σπίτι!" έλεγαν βλέποντας το. Και στο τέλος τα κατάφερναν!
Από το βιβλίο του αείμνηστου δάσκαλου Αθανάσιου Αδαμόπουλου: "Σελίδες από το παλιό Λιτόχωρο"
Η πρώτη φωτογραφία είναι του 1938 και η δεύτερη και η τρίτη της δεκαετίας.του '50...

Σ Υ Λ Λ Ο Γ Ο Σ Λ Ι Τ Ο Χ Ω Ρ Ι Τ Ω Ν Θ Ε Σ Σ Α Λ Ο Ν Ι Κ Η Σ
Για το Δ. Σ.
Ο Πρόεδρος, Θεόδωρος Κάκκαλος
Η Γεν. Γραμματέας, Ελένη Καναβούρα


Konstantinos Vrakas
Η φωτογραφία είναι τραβηγμένη κοντά στην γειτονιά μου , γύρω στα 1958-60! Το διόροφο πίσω , με την γυναίκα στο παράθυρο , πρέπει να είναι είναι το πατρικό των αφων Λεμόνα και από την άλλη πλευρά του δρόμου του Μιχάλη Κωφού ! Στο βιολί ο Παπαγεωργίου και στο Λαγούτο ο Κάκαλος ! Στην μέση καμαρωτός ο θείος του πατέρα μου , παλιός καπετάνιος , ο μπάρμπα Γιώργος Τσιτσιός ! Πίσω από τον Κάκαλο , με το πηλήκιο , ο Μίρκος Καλαμπαλίκης !





ΑΠΟ το facebook του ΓΙΑΝΝΗ ΦΑΡΜΑΚΗ