5.12.20

«Η ”επαν-απαρχαίωση” του ανθρώπου»...Προέβλεψε το 1956 τη ζοφερή πραγματικότητα του σήμερα!

Απόσπασμα από το «Die Antiquiertheit des Menschen» («Η ”επαν-απαρχαίωση” του ανθρώπου»), του Γερμανού φιλοσόφου Γκύντερ Άντερς.
Στο κείμενό του περιγράφει...με ανατριχιαστική ακρίβεια ένα μέλλον που ταυτίζεται με τις πιο ζοφερές στιγμές τού δικού μας παρόντος:
“Οι χιτλερικές μέθοδοι είναι ξεπερασμένες... Στο μέλλον θα χρησιμοποιείται η πειθώ και όχι η ωμή βία. Θα προβάλλονται μαζικά, μέσω της τηλεόρασης, «ψυχαγωγικά» προγράμματα που θα κολακεύουν πρωτίστως το συναίσθημα και τα ένστικτα. Το πνεύμα θα απασχολείται με ό,τι ελαφρύ, ασήμαντο, παιδαριώδες.
Σε ένα περιβάλλον ακατάσχετης φλυαρίας με αδιάκοπη μουσική υπόκρουση, η ανάπτυξη της σκέψης θα παρεμποδίζεται. Το σεξ θα τεθεί στην πρώτη γραμμή των ανθρωπίνων ενδιαφερόντων (δεν υπάρχει καλύτερο κοινωνικό ηρεμιστικό)!
Γενικά, θα κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους για να αποβάλουν τη σοβαρότητα από την ύπαρξη, να γελοιοποιήσουν τα υψηλά ιδανικά, να καλλιεργήσουν μια διαρκή απολογία τής ελαφρότητας, έτσι ώστε η διαφημιστική ευφορία να γίνει το μοντέλο τής ανθρώπινης ευτυχίας και υπόδειγμα της ελευθερίας. […]
Ό,τι αποκοιμίζει τη διαύγεια του μαζικού ανθρώπου είναι κοινωνικά ωφέλιμο, ενώ ό,τι απειλεί να τον αφυπνίσει πρέπει να διακωμωδηθεί, να καταπνιγεί, να καταπολεμηθεί.
Κάθε θεωρία που θα αμφισβητεί το σύστημα πρέπει να καταδικάζεται σαν ανατρεπτική και τρομοκρατική, το ίδιο κι εκείνοι που την υποστηρίζουν”.
[Η μετάφραση είναι του Αντώνη Καραβασίλη από τη γαλλική έκδοση: «L’obsolescence de l’homme», εκδ. IVREA, Παρίσι 2002.]».





https://nobile.gr/proevlepse-to-1956-ti-zoferi-pragmatikotita-tou-simera/?fbclid=IwAR0Eko_84lBSFLkxrEeZgsy42RUCZShXTt1_1uZfHyWZcW-0eWNf5yFSQKo