9.11.20

ΚΑΤΕΡΙΝΗ από τα παλιά...Ο «ΟΛΥΜΠΟΣ» Κατερίνης-ΦΩΤΟ

Ο «Όλυμπος» ήταν, όπως έγραψα, η άλλη ομάδα της Κατερίνης, ισάξια και για πολλούς καλύτερη από τον «Μ.Αλέξανδρο». Άλλωστε είχε τους περισσότερους φιλάθλους. Η γειτονιά μου είχε κατά 99% φίλαθλους του «Όλυμπου» και ήταν η τροφοδότριά του σε ποδοσφαιριστές. Οι Μακρίδης Νίκος (Νάνος), Μουμουλίκας Βαγγέλης, Κατής Ηλίας, Θεοδωρίδης Χρήστος, Πορτοκαλίδης Παρασκευάς (Παράς), Μαυρομμάτης Μίμης, Μαρινόπουλος Γιάννης, Τερζόπουλος Ανδρέας (Αντρίκος), Δημόπουλος Στέλιος (Μπουζούκας ή Μπέμπης) ήταν μερικοί από τους ποδοσφαιριστές που διέπρεψαν στον «Όλυμπο». Στη γειτονιά μου έμενε και ο προπονητής του «Όλυμπου» Μινάρδος.
Οι εγκαταστάσεις της ομάδας ήταν στη γωνία των οδών Αναλήψεως και Ίωνος Δραγούμη. Φροντιστής της ομάδας ήταν ο μπαρμπα-Τσέλιος Σατραζέμης.
Ο Σύνδεσμος Φιλάθλων «Όλυμπος» Κατερίνης (Σ.Φ.Ο.Κ.) αναγνωρίστηκε επίσημα το 1950. Ο εμφύλιος πόλεμος ήταν η αιτία που δεν επέτρεψε την αναγνώρισή του νωρίτερα, αφού είχε σχηματιστεί το 1947. Συμμετείχε στο τοπικό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου την περίοδο 1950-1951. Προπονητής του για πολλά χρόνια υπήρξε ο Χάρης Κρεοπωλίδης. Από τον «Όλυμπο» πέρασαν πολύ σπουδαίοι ποδοσφαιριστές, που αποτέλεσαν αργότερα και το βασικό κορμό της ομάδας του ΠΙΕΡΙΚΟΥ. Διακρίνονταν, από αυτούς που δεν συνέχισαν στον ΠΙΕΡΙΚΟ, ο γκολτζής Πλούταρχος Καραβέργος, που έπαιξε και στον Ηρακλή Θεσσαλονίκης, ο Αντρίκος Τερζόπουλος που μετανάστευσε νωρίς στην Αυστραλία, ο ταχύτατος Τράντης (Τριαντάφυλλος) Σιδηρόπουλος και ο φοβερός σουτέρ Μπέμπης (Δημήτρης) Χατζηχηδίρογλου.
Οι αγώνες ΟΛΥΜΠΟΥ-Μ.ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ήταν πραγματικές τιτανομαχίες. Όλες πραγματοποιήθηκαν στο γήπεδο του πάρκου.
Σε μία απ’ αυτές παραβρέθηκα κι εγώ, πιτσιρίκος τότε. Δεν έχω τις καλύτερες αναμνήσεις από αυτό τον αγώνα. Όχι για το αποτέλεσμα, αλλά για τα επεισόδια. Στον αγώνα ο «Μέγας» προηγήθηκε με 2-0 και ισοφαρίστηκε, ώστε το ματς να λήξει ισόπαλο 2-2. Βρισκόμουν πίσω από την εστία του γηπέδου, που ήταν προς την πλευρά του Νοσοκομείου, όταν στην μεγάλη περιοχή της είδα γεγονότα που με σόκαραν : Ο Πλούταρχος Καραβέργος και ο Παρασκευάς Πορτοκαλίδης του «Όλυμπου» συμπλέκονταν με τον Βαγγέλη Καραφουλίδη του «Μέγα» με βίαιο τρόπο. Ήταν πράξεις βίας που έβλεπα για πρώτη φορά στη ζωή μου και η ταραχή που ένοιωσα ήταν απερίγραπτη. Δεν έμαθα ούτε τότε αλλά και ούτε μεταγενέστερα τους λόγους που οδήγησαν τις βίαιες αυτές ενέργειες. Αυτό που έμαθα όμως είναι ότι αργότερα επήλθε συμφιλίωση μεταξύ αυτών των παικτών. Άλλωστε βρέθηκαν μετά από λίγα χρόνια συμπαίκτες στον ΠΙΕΡΙΚΟ.
Ο «Όλυμπος» προσπάθησε να επαναλάβει την επιτυχία του συμπολίτη του «Μ.Αλεξάνδρου» για άνοδο στο Πανελλήνιο ποδοσφαιρικό πρωτάθλημα. Ήρθε δεύτερος όμως στο τοπικό πρωτάθλημα 1959-1960 μετά το Θερμαϊκό Θεσσαλονίκης και έχασε το εισιτήριο της ανόδου. Ο Θερμαϊκός ήταν η ποδοσφαιρική ομάδα του Μουσικογυμναστικού Συλλόγου Σιδηροδρομικών Θεσσαλονίκης. Έπαιξε στην μεγάλη κατηγορία μόνο εκείνη τη χρονιά και υποβιβάστηκε καταλαμβάνοντας την προτελευταία θέση σ’ αυτή. Η ομάδα αυτή διαλύθηκε με πολιτική παρέμβαση, επειδή όπως ανέφερα, αποτελούσε εργατική ένωση (των Σιδηροδρομικών) και είχε ομοιότητες με ανάλογες ομάδες με το όνομα Λοκομοτίβ της Ανατολικής Ευρώπης.



Γήπεδο του Πάρκου (Δημοτ. Κήπος).
Όρθιοι : Πουτσίκης, Πορτοκαλίδης (Παράς), Γιάγκου, Μαυρομμάτης, Μυστακίδης, Τερζόπουλος (Αντρίκος).
Καθήμενοι : Σιδηρόπουλος (Τράντης), Θεοδωρίδης, Καραβέργος, Χατζηχιδίρογλου (Μπέμπης), Χριστοφορίδης (Γιαννάκος).

Ο "ΟΛΥΜΠΟΣ" Κατερίνης την περίοδο 1958-59.




(Απόσπασμα από το βιβλίο «Το σπίτι μου… η γειτονιά μου…η πόλη μου…» του ΠΑΡΑΣΚΕΥΑ ΚΑΛΠΑΚΤΣΟΓΛΟΥ)