11.12.20

Η μονομαχία του αυτοκράτορα Μανουήλ Κομνηνού με τον Ούγγρο πολεμιστή Βακχινο

Στο χώρο της ιστορικής ξιφασκίας πολλοί ασκούμενοι αναρωτιούνται αν ένα χτύπημα στο χέρι μπορεί να διακόψει μια μονομαχία. Άλλοι πάλι λένε ότι το χτύπημα στο χέρι...δεν είναι αρκετό για να σταματήσει κάποιον μαχητή. Παράλληλα άλλοι λένε ότι οι Βυζαντινοί δεν είχαν καν μονομαχίες και δεν εκπαιδεύονταν για αυτές. 

Διαβάστε την μονομαχία ανάμεσα στον Μανουήλ Κομνηνό και τον Ούγγρο πολεμιστή Βακχινο.

Μάχη της Τάρα 1150 μΧ. Μετά την άμεση επέμβαση του αυτοκράτορα Μανουήλ Κομνηνού ο Ιωάννης Κατακουζηνός σώθηκε από τους διώκτες του μετά την μονομαχία που είχε κάνει. Ο Μανουήλ τότε έσπευσε μόνος του να αντιμετωπίσει τους 7 Ούγγρους στρατιώτες που καταδίωκαν τον Κατακουζηνό. Ο αυτοκράτορας ήταν αρματωμένος με μια πανοπλία που είχε χρυσό χρώμα για να καταλαβαίνουν οι εχθροί του ότι ήταν αυτός. Εκείνη τη στιγμή που ο Μανουήλ ήθελε να επιτεθεί , τότε έκαναν την εμφάνιση τους άλλοι 300 Ούγγροι πολεμιστές. Τότε έκαναν επίθεση για να αιχμαλωτίσουν τον αυτοκράτορα και τον αξιωματικό του. Ο Μανουήλ τότε αντί να υποχωρήσει έκανε το αντίθετο. Επιτέθηκε με μόνος του εναντίον τους. Ο Μανουήλ επέλεξε έναν στόχο και επιτέθηκε αρχικά με το δόρυ του. Ο Ούγγρος όμως έκανε υπεκφυγη σκύβοντας έτσι το δόρυ του αυτοκράτορα δεν βρήκε τον στόχο του. Ο Μανουήλ τότε άφησε το δόρυ και ξιφουλκισε το ξίφος του και άρχισε να μονομαχεί μαζί του. Τότε οι Ούγγροι παράτησαν τον Κατακουζηνό και όρμησαν στον αυτοκράτορα κατόπιν διαταγής του Βακχινου του αρχηγού τους ο οποίος επιτέθηκε και αυτός. Ο Βακχινος ήταν ένας θηριώδης και πολύ ψηλός πολεμιστής.

Ο αυτοκράτορας όμως μόνος του έτρεψε σε φύγει όλους τους διώκτες του και έμεινε για μια στιγμή να βλέπει ο ένας τον άλλον ο Μανουήλ και ο Βακχινος. Τότε ξεκίνησε μια μονομαχία μεταξύ τους η οποία κράτησε πολύ ώρα. Όλοι τους με βαριές πανοπλιες και ξίφη. Στο τέλος ο Ούγγρος κατάφερε ένα ισχυρό χτύπημα εναντίον του αυτοκράτορα στο ύψος του σαγονιού που όμως δεν τραυμάτισε τον αυτοκράτορα γιατί προστατεύτηκε από την αλυσιδωτή επένδυση που ήταν προσαρμοσμένη στο κράνος του και έδινε προστασία στο πρόσωπο και στο λαιμό. Ο Μανουήλ τότε σηκώνοντας το ξίφος του ψηλά κατάφερε ένα ισχυρό χτύπημα στο χέρι του Ούγγρου το οποίο το έκοψε. Τότε ο Βακχινος παραδόθηκε στο έλεος του Μανουήλ. Με την παράδοση του Βακχινου παραδόθηκαν και όλοι οι Ούγγροι πολεμιστές στους Ρωμαίους.

Ιωάννης Κινναμος “Επιτομή των Κατορθωμάτων”

Του Γεώργιου Ε. Γεωργά προπονητή Ξιφασκίας, εκπαιδευτή Ενοπλου Παμμάχου, Σπαθασκίας, Οπλομαχιας

byzantineoplomachia.wordpress.com


https://cognoscoteam.gr/%ce%b7-%ce%bc%ce%bf%ce%bd%ce%bf%ce%bc%ce%b1%cf%87%ce%af%ce%b1-%cf%84%ce%bf%cf%85-%ce%b1%cf%85%cf%84%ce%bf%ce%ba%cf%81%ce%ac%cf%84%ce%bf%cf%81%ce%b1-%ce%bc%ce%b1%ce%bd%ce%bf%cf%85%ce%ae%ce%bb-%ce%ba/