6.10.20

ΚΩΣΤΑΣ ΚΟΥΚΟΔΗΜΟΣ, συνέντευξη εφ΄όλης της ύλης: "Στο δήμο Κατερίνης είναι σε εξέλιξη μια υπερπροσπάθεια...για να κάνουμε την Κατερίνη έναν σύγχρονο ευρωπαϊκό δήμο."

 Ο δήμαρχος Κατερίνης Κώστας Κουκοδήμος, απαντάει σε 22 ερωτήσεις του Θεοχάρη Μπικηρόπουλου για το OlymposVoice.blogspot.com
σε μια αποκλειστική συνέντευξη εφ΄όλης της ύλης για τα 30 χρόνια στους στίβους, του αθλητισμού, της πολιτικής και πλέον της αυτοδιοίκησης.

1. Η πρώτη συνέντευξή μας ήταν... στην εφημερίδα ΕΠΙΛΟΓΕΣ της Πιερίας, 3 Οκτωβρίου 1988 . Η δεύτερη με την επιστροφή σας από τους Ολυμπιακούς του 1992. Ως αθλητής Ολυμπιονίκης. Τι θυμάστε από εκείνη την αναμέτρηση στους Ολυμπιακούς αγώνες της Βαρκελώνης, που ήσασταν ο πρώτος λευκός άλτης πίσω από τους έγχρωμους μεγάλους άλτες του παγκόσμιου στίβου; Η υποδοχή σας στην Κατερίνη ήταν το γεγονός εκείνων των ημερών εδώ στην Πλατεία της πόλης… 
Θυμάμαι όλες τις μεγάλες αλλά και τις μικρές στιγμές μου στον αθλητισμό. Κι αυτή που περιγράφετε, ήταν από τις ομορφότερες, τις σπουδαιότερες, τις συγκινητικότερες. Όταν ήρθα στην πλατεία της Κατερίνης και με υποδέχθηκαν με τόση θέρμη οι συμπολίτες μου, οι αρχές του τόπου.

2. Νοσταλγείτε τα χρόνια του αθλητισμού; Τι έμεινε βαθιά χαραγμένο μέσα σας.Τι σας προκαλεί χαμόγελα και τι πικρία;

Νοσταλγώ το συναίσθημα πριν τον αγώνα. Την αγωνία, την υπερένταση πριν το άλμα.

3. Από τους αθλητές που γνώρισες στους στίβους ποιοι Έλληνες και ποιοι ξένοι σου έκαναν εντύπωση. Κράτησες κάποιες φιλίες;

Στο γραφείο μου υπάρχει η φωτογραφία ενός τεράστιου αθλητή, που με τιμά με τη φιλία του χρόνια τώρα. Ο Καρλ Λιούις παραμένει για μένα ο κορυφαίος όλων.
Φυσικά και με όλους τους Έλληνες αθλητές, της εποχής μου και όχι μόνο διατηρώ εξαιρετικές σχέσεις, παραμένω κοντά στο αθλητικό κίνημα και όποτε μου δίνεται η ευκαιρία βρίσκομαι μαζί τους.

4. Στον αθλητισμό το «ντοπάρισμα» είναι μεμπτό…Στην πολιτική όμως όχι…Τι σας ντοπάρει λοιπόν στην πολιτική;

Με ντοπάρει η αποδοχή, η επιβράβευση και η αναγνώριση της προσπάθειας που κάνω όλα αυτά τα χρόνια από τους ίδιους τους πολίτες. Ένα ζεστό μήνυμα, ένα ευχαριστώ είναι αρκετά για να μου δώσουν ώθηση.

5. Από τον πρωταθλητισμό και τους στίβους του αθλητισμού, ακολούθησε ο στίβος της πολιτικής. Πως προέκυψε αυτό;


Την πόρτα της πολιτικής μου την άνοιξε ο Κώστας Καραμανλής, το 2004 όταν λίγο πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας μου πρότεινε τη θέση του ΓΓ Αθλητισμού.
 Κρέμασα τα παπούτσια μου σε μια χρονική στιγμή κορυφαία. 
Οι Ολυμπιακοί Αγώνες της Αθήνας ήταν όνειρο όλων των Ελλήνων αθλητών. 
Θα ήταν οι τελευταίοι Ολυμπιακοί Αγώνες που θα έπαιρνα μέρος. 
Δύσκολη απόφαση. Δεν μετάνιωσα όμως ποτέ. 




6. Αρκετά χρόνια στην κεντρική πολιτική σκηνή, γενικός γραμματέας, υφυπουργός και βουλευτής. Κοιτάζοντας πίσω, τι νοσταλγείτε και τι απεχθάνεστε;
Δεν απεχθάνομαι κάτι. 
Υπήρξαν στιγμές που ως αθλητής ακόμη σκεπτόμενος απογοητεύτηκα από το λεγόμενο «πολιτικό σύστημα» αλλά μέχρι εκεί. 
Νοσταλγώ πολλά πράγματα από την πορεία μου στην πολιτική.
 Τον «πυρετό» που προκαλεί η αίσθηση ότι μπορείς να δώσεις λύση ή αποφασίζεις για θέματα που θα επηρεάσουν τη ζωή των συμπολιτών σου προς το καλύτερο, για παράδειγμα. 
Ένιωθα την ευθύνη κάθε στιγμή. 



7. Τι ήταν αυτό που σας έκανε να αλλάξετε στίβο και να στραφείτε στην τοπική αυτοδιοίκηση;

Έκανα το επόμενο βήμα. Έκλεισα έναν κύκλο τη στιγμή που ένιωσα ότι τώρα ήρθε η στιγμή όσα αποκόμισα από την κεντρική πολιτική σκηνή να τα «επιστρέψω» ως υπηρεσία στον τόπο που ζω.
       
8. Συνήθως πρόσωπα από τους ΟΤΑ βάζουν πλώρη μετά για την κεντρική πολιτική σκηνή. Εσείς το κάνατε αντίθετα. Και φαίνεται ότι οι πρώην συνάδελφοί σας, βουλευτές και υπουργοί σήμερα, είναι στη «διάθεσή» σας για την εξεύρεση άμεσων λύσεων στα θέματα του δήμου… Μάλλον αυτό είναι προς όφελος του δήμου των δημοτών και της δημαρχίας σας!

Αυτό πιστεύω κι εγώ. Και αυτό κάνω σήμερα πράξη. «Εκμεταλλεύομαι» αυτή την πορεία ετών στην κεντρική πολιτική σκηνή προς όφελος του τόπου μου. 



9. Η σκληρή σύγκρουση με τον κ. Χιονίδη φαίνεται πως περνάει στο παρελθόν και τη λήθη. Ήταν στρατηγική της εκστρατείας σας ή επί προσωπικού; Τελείωσε ή υπάρχει και συνέχεια; Δόθηκε εντύπωση ότι υπάρχει νηνεμία…Αλλαγή στάσης και τακτικής; Ο κόσμος θα έλεγε: τα βρήκατε;

Η «σκληρή σύγκρουση» που περιγράφετε θα γίνει όσες φορές χρειαστεί εάν νιώσω πως αδικείται το έργο μου στο δήμο Κατερίνης.
Θα γίνει και όσες φορές χρειαστεί εάν νιώσω ότι με υποτιμούν και προσβάλλουν την τιμή,
 την αξιοπρέπεια και τη νοημοσύνη μου.
Ούτε στρατηγική ούτε τακτική.

10. Φαίνεται πως η συγκυβέρνηση Σαμαρά –Βενιζέλου άνοιξε το δρόμο της συγκυβέρνησης και σε επίπεδο ΟΤΑ στη συνέχεια.
Η δική σας συγκατοίκηση με τον κ. Νταντάμη πως εξελίσσεται; Ποιος είναι ο κοινός σας παρονομαστής; 
Η συνεργασία μας από την πρώτη ημέρα έως σήμερα είναι εξαιρετική. Κοινός παρονομαστής ο σεβασμός και κοινός στόχος να κάνουμε την Κατερίνη έναν σύγχρονο, ευρωπαϊκό δήμο. Αυτό εξάλλου ήταν και το πνεύμα του νόμου και αυτό αποτελεί για μένα το μεγάλο στοίχημα της Αυτοδιοίκησης. Οι συνέργειες, οι συνεργασίες, η σύνθεση. 


11. Είστε ικανοποιημένοι από την αντιμετώπιση της πανδημίας στο δήμο Κατερίνης δήμαρχε; Οι πρωτοβάθμιες δομές υγείας του δήμου είναι στελεχωμένες και επαρκώς εξοπλισμένες; Ο κόσμος πειθάρχησε και πειθαρχεί στα μέτρα;

Όπως σε όλη τη χώρα έτσι και στην Κατερίνη υπήρξαν δυσκολίες στο να πειθαρχήσουν οι πολίτες όμως πιστεύω ότι είμαστε σε πολύ καλό επίπεδο. Σε ο,τι αφορά την αντιμετώπιση της πανδημίας, σε ο,τι αφορά τις υπηρεσίες του δήμου είμαι πραγματικά περήφανος. Ειδικά όταν για πρώτη φορά την περασμένη Άνοιξη χρειάστηκε να διαχειριστούμε την κρίση. Έβαλαν όλοι πλάτη. Με τις όποιες δυσκολίες έφεραν σε πέρας μια εξαιρετικά δύσκολη περίοδο και νιώθω ευγνώμων πραγματικά. Υπήρξαν ημέρες που για τη διανομή τροφίμων ή φαρμάκων χρειάστηκε να εργαστούν Σαββατοκύριακα, απογεύματα, νύχτα και μέρα. Για να φτάσουν τα φάρμακα στον ηλικιωμένο που δεν μπορούσε να βγει από το σπίτι, για να προλάβουν να μοιράσουν τρόφιμα σε όλες τις οικογένειες. Ένα ευχαριστώ είναι λίγο. 



12. Ποιες είναι οι βασικότερες ελλείψεις που έχετε σε υποδομές και υπηρεσίες;

Σχολεία, αθλητικές υποδομές, πολιτιστικές υποδομές. Είναι μεγάλες και πολλές οι ανάγκες μας. Οι δυνατότητες της Κατερίνης είναι τεράστιες. 

13. Ποια είναι τα βασικά έργα που προγραμματίζετε για αυτή τη θητεία σας;

Πρώτη προτεραιότητα μας οι εγκαταλελειμμένες μας κοινότητες και οι ανάγκες τους και η ισχυροποίηση του τουριστικού προφίλ του δήμου μας. Δυστυχώς η συγκυρία και η υγειονομική κρίση μας υποχρέωσαν να δώσουμε βαρύτητα σε άλλους τομείς και δεν έγιναν όσα θα θέλαμε αν και έγιναν πολλά και σημαντικά. 


14. Υπάρχουν δουλειές στο δήμο Κατερίνης και σε ποιους κλάδους;

Αυτό το διάστημα οι δουλειές που υπάρχουν αφορούν κυρίως προγράμματα ενίσχυσης των ανέργων, μικρής διάρκειας 8μηνης ή 2μηνης για κάλυψη πρόσκαιρων ή εποχιακών .

15. Οικονομική ανασυγκρότηση στους ΟΤΑ. Χρηστή διαχείριση των πόρων και δημιουργία νέων εσόδων. Τι σημαίνουν για εσάς όλα αυτά;

Σημαίνουν μια υπερπροσπάθεια η οποία είναι ήδη σε εξέλιξη στο δήμο Κατερίνης. Προσπαθούμε από την πρώτη μέρα που αναλάβαμε να διαχειριστούμε μια εξαιρετικά δυσοίωνη οικονομική κατάσταση, με χρέη υπέρογκα που μας κατέστησαν σχεδόν «ανάπηρους οικονομικά» το πρώτο εξάμηνο. Η πανδημία στο δεύτερο εξάμηνο μας στέρησε σημαντικά έσοδα και οι απώλειες στον τουρισμό επίσης. 
Παρόλα αυτά, είμαστε σε ένα καλό στάδιο και ελπίζω αν ξεπεραστούν οι συνέπειες της πανδημίας να δημιουργήσουμε ένα υγιές οικονομικό περιβάλλον στο δήμο μας. 



16. Κωδικοποιημένα, ποιες είναι οι προτεραιότητες αυτής της θητείας σας;

Οικονομική εξυγίανση, τουριστική ανάταξη, ποιότητα ζωής για τους δημότες στον αστικό ιστό αλλά και στις κοινότητες.

17. Ποια είναι η θέση σας για τον πολιτισμό στην Πιερία και πως θα αξιοποιήσετε το πολιτιστικό κέντρο- κόσμημα που γίνεται στην περιοχή του ΚΤΕΛ;

Ο πολιτισμός και η παραγωγή πολιτιστικού έργου δέχθηκαν μεγάλο πλήγμα επίσης λόγω του κορωνοιού. 
Στην Κατερίνη έχουμε να κάνουμε πολλά. Είμαστε πίσω σε βασικές πολιτιστικές υποδομές. Ένα βήμα γίνεται με το πολιτιστικό κέντρο που το περιμέναμε χρόνια και χρειάστηκε να περάσει από χίλια κύματα.
Να δοθεί ένας χώρος πολιτισμού στους ανθρώπους του πολιτισμού.Αυτή είναι η πρόθεση μας. 


18. Δε γνωρίζω αν υπάρχει ήπειρος που δεν έχετε ταξιδέψει ως αθλητής στην αρχή και ως βουλευτής ή υφυπουργός, η ως πολίτης του κόσμου αν θέλετε. Υπάρχουν πράγματα που σας έχουν μείνει, σας έχουν κάνει εντύπωση και που θα θέλατε να γίνουν στην Κατερίνη ώστε να αποκτήσει ταυτότητα η πόλη; Μπορεί να μεταμορφωθεί η πόλη μας;

Μπορεί να γίνει πιο όμορφη στην καθημερινότητά της. Κι εμείς κάνουμε βήματα στην κατεύθυνση αυτή. 
Πλύναμε με ειδικό εξοπλισμό τα δημοτικά κτίρια και τις πλατείες για να φύγει επιτέλους το «γκρι». 
Βάφουμε τα καφάο, απομακρύναμε από τις κολώνες τα κηδειόχαρτα, καθαρίσαμε την πόλη από τις αφίσες, απομακρύνουμε τα κατεστραμμένα καρτοτηλέφωνα. 
Κάποιος θα πει ότι δεν είναι τίποτα αυτά, είναι ασήμαντα. 
Συνολικά όμως δίνουν μια άλλη όψη, αλλάζουν τις γειτονιές και το κέντρο. 
Θα γίνουν ακόμη περισσότερα. 
Όπου κι αν ταξίδεψα, εκτός από τα πολύ όμορφα κτίρια που δυστυχώς δεν έχουμε, θαύμασα την τάξη, την καθαριότητα, τις μικρές όμορφες παρεμβάσεις που έδιναν χρώμα. 
Είτε ήταν τα παγκάκια, είτε οι κάδοι καθαριότητας ...

19. Ο δήμος Κατερίνης έχει προγραμματίσει εκδηλώσεις για την επανάσταση του 1821 σε συνάρτηση με τις εκδηλώσεις για τον εορτασμό των 200 χρόνων που θα γιορτάσουμε το 2021;

Είχαμε στείλει τις προτάσεις μας πριν τον κορωνοιό, σήμερα είμαστε σε επικοινωνία για να δούμε ποιες εκδηλώσεις, πώς και με ποιες συνθήκες θα μπορέσουμε να υλοποιήσουμε.

20. Για την Πιερία, ως πρώην βουλευτής, πως βλέπετε την αντιμετώπιση των προβλημάτων από τους νυν βουλευτές ;


Δεν θα κρίνω. Οι πολίτες είναι εκείνοι που γνωρίζουν αν και κατά πόσο είναι κοντά τους οι βουλευτές.

21. Τρία βασικά προβλήματα ταλανίζουν τη χώρα μας και τους πολίτες.
 Κορονοιός, Ερντογάν, οικονομία.
 Η κατάσταση μοιάζει να φτάνει στα όρια και στα τρία αυτά προβλήματα. Ποιες είναι οι σκέψεις σας και κυρίως, τι σας «ψιθυρίζει» το πολιτικό ένστικτό σας;

Είναι μια εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία. 
Εάν εννοείτε πολιτικές εξελίξεις δεν πιστεύω ότι υπό αυτές τις συνθήκες θα έχουμε κάτι εντυπωσιακό. 
Αυτή τη συζήτηση θα πρέπει να την κάνουμε, όταν και εφόσον ξεπεραστεί η υγειονομική κρίση.

22. Μετά το δήμο, τι;
Στον πάγκο …δεν κάθισα ποτέ!





****

Ο Κώστας Κουκοδήμος (1969) είναι Έλληνας πρώην πρωταθλητής και Ολυμπιονίκης στο άλμα εις μήκος από την Πιερία και πολιτικός, ο οποίος εξελέγη Δήμαρχος Κατερίνης το 2019. 
Το 2007 εξελέγη βουλευτής της ΝΔ και τον επόμενο χρόνο ανεξαρτητοποιήθηκε για 6 μήνες. Επανεντάχθηκε στο κόμμα τον Ιούλιο του 2008. Συνολικά έχει εκλεγεί βουλευτής Πιερίας έξι (6) φορές.

Γεννήθηκε στη Μελβούρνη της Αυστραλίας στις 14 Σεπτεμβρίου του 1969. Έζησε τα παιδικά και εφηβικά του χρόνια στην Πιερία. Συγκεκριμένα, η καταγωγή του είναι από τον Άγιο Δημήτριο. 
Είναι απόφοιτος του Τμήματος Γυμναστικής Ακαδημίας του ΤΕΦΑΑ Θεσσαλονίκης, παντρεμένος και πατέρας τριών παιδιών.

Ξεκίνησε τη σταδιοδρομία του στον Αρχέλαο Κατερίνης και είχε προπονητή το Γιάννη Παπαγεωργίου. 
Αργότερα, μεταγράφηκε στον ΠΑΟΚ, υπό τις οδηγίες του Αστέρη Τσιφτσόγλου.

Η μεγαλύτερη διάκριση στη σταδιοδρομία του ήταν η κατάκτηση του χάλκινου μεταλλίου στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ανοικτού στίβου το 1994, στο Ελσίνκι και ακολούθησε η 6η θέση στους Ολυμπιακούς αγώνες της Βαρκελώνης, το 1992. 
Ήταν 1ος στους Μεσογειακούς Αγώνες και το Ευρωπαϊκό Κύπελλο το 1994, αλλά και στα Βαλκανικά Πρωταθλήματα του 1991-92, 
2ος στο Ευρωπαϊκό κλειστού στίβου (1994) και στα Ευρωπαϊκά Κύπελλα του 1997-2002, όπως και στους Μεσογειακούς του 1997 και στο Παγκόσμιο Στρατιωτικό Πρωτάθλημα του 2001. 
Έλαβε επίσης μέρος στον τελικό του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος στίβου στο Τόκυο, το 1991, στον ιστορικό αγώνα όπου ο Αμερικανός Μάικ Πάουελ κατέρριψε το θρυλικό παγκόσμιο ρεκόρ του συμπατριώτη του Μπομπ Μπίμον. Το ατομικό του ρεκόρ είναι 8,36 μ. από τις 5 Ιουνίου 1994 στα Χανιά, κατά τη διάρκεια του μήτινγκ «Βενιζέλεια», επίδοση που αποτελούσε πανελλήνιο ρεκόρ για 13 χρόνια.

Ο Κουκοδήμος ανήκει σε μία γενιά αθλητών των οποίων οι διακρίσεις έβγαλαν τον ελληνικό στίβο από τα δύσκολα χρόνια και τον οδήγησαν στις διεθνείς επιτυχίες και την αναγνώριση. 
Μαζί με τη Βούλα Πατουλίδου, την Νίκη Μπακογιάννη και τον Λάμπρο Παπακώστα υπήρξε η αφορμή για την οργάνωση του στίβου σε επαγγελματικά πρότυπα από τις αρχές της δεκαετίας του 1990, και την ανάδειξη πάρα πολλών νέων αθλητών.

Στην αφή της φλόγας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σίδνεϋ, ήταν ο πρώτος λαμπαδηδρόμος.
 Το 2004, κατά την άφιξη της Ολυμπιακής φλόγας στη γενέτειρά του, την Κατερίνη, άναψε τον βωμό, ενώ την ίδια χρονιά και έως τον Μάρτιο του 2006 κατείχε τη θέση του Γενικoύ Γραμματέα Αθλητισμού. Το Δεκέμβριο του 2006 εξελέγη πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Μοντέρνου Πένταθλου.


Στις βουλευτικές εκλογές του 2007 εξελέγη στον νομό Πιερίας, με το κόμμα της ΝΔ. 
Τον Οκτώβριο του ιδίου έτους ορίστηκε από τον Πρόεδρο της Βουλής να μετέχει στη διαρκή επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής που είναι αρμόδια για τα υπουργεία Εθνικής Παιδείας & Θρησκευμάτων και Πολιτισμού και αποτελείται συνολικά από 55 βουλευτές.

Το 2009 έλαβε μέρος στο έκτακτο συνέδριο της ΝΔ στην Αθήνα. Τον Οκτώβριο του 2009 , τον Μάιο του 2012 , τον Ιούνιο του 2012, Ιανουάριο του 2015 και τον Σεπτέμβριο του 2015 εξελέγη  βουλευτής με τη ΝΔ στο νομό Πιερίας.

Τον Οκτώβριο του 2013 ο Κουκοδήμος εξελέγη κοσμήτορας του Προεδρείου της Βουλής.

Το 2019 έθεσε υποψηφιότητα για το αξίωμα του δημάρχου Κατερίνης και κέρδισε τις δημοτικές εκλογές του 2019, στον 2ο γύρο στις 2 Ιουνίου, επικρατώντας του Σάββα Χιονίδη, δημάρχου από το 2007, με ποσοστό 54,44% έναντι 45,56% για τον Χιονίδη.

Διακρίσεις
Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Juniors '86 & '88: 8ος
Μεσογειακοί Αγώνες '91: 1ος
Βαλκανικό Πρωτάθλημα '91 & '92: 1ος
Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κλειστού '91: 4ος
Παγκόσμιο Πρωτάθλημα '91: 12ος
Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κλειστού '92: 12ος
Παγκόσμιο Κύπελλο '92: 5ος
Ολυμπιακοί Αγώνες '92: 6ος
CISM '93: 4ος
Ευρωπαϊκό Κύπελλο '94: 1ος
Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα '94: 3ος
Ευρωπαϊκό Indoor Πρωτάθλημα '94: 2ος
Παγκόσμιο Πρωτάθλημα '95: 6ος
Ευρωπαϊκό Κύπελλο '95: 6ος
Μεσογειακοί Αγώνες '97: 2ος
Ευρωπαϊκό Κύπελλο '97-'02: 2ος
Ευρωπαϊκό Κύπελλο '98: 3ος
Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κλειστού '98: 8ος
Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα '98: 10ος
Ευρωπαϊκό Κύπελλο Super League '99: 4ος
Ευρωπαϊκό Κύπελλο Super League '00: 5ος
Ευρωπαϊκό Κύπελλο Super League '01: 6ος
CISM '01: 2ος