20.9.20

Γεώργιος Σ. Κανταρτζής:Ο ΑΔΥΝΑΜΟΣ ΚΑΙ Ο ΔΥΝΑΜΕΝΟΣ

Όταν ξέσπασε η παγκόσμια πανδημία, δημιουργήθηκαν ανάμεικτα συναισθήματα στους ανθρώπους. Ένα απ’ αυτά ήταν η ενότητα των ανθρώπων. Αναπτύχθηκε αυτόματα πνεύμα αλληλεγγύης, ανάμεσα σε ανθρώπους και λαούς, για χάρη της υγείας μας. Κάποιος είπε: «Ενότητα, χωρίς την παρουσία του Θεού, είναι βραχύβια, επιπόλαια, προσωρινή». Ο κορωνοϊός έδειξε ότι ο άνθρωπος είναι περιορισμένος και έχει ανάγκη τον Κυρίαρχο Θεό!

Συνειδητοποιήσαμε ότι:

1. Δεν είμαστε τόσο ισχυροί όσο νομίζαμε

Ο χριστιανός τραγουδιστής Rich Mullins, που πέθανε σε ηλικία 42 ετών, σε ρεφραίν τραγουδιού του, λέει, «δεν είμαστε τόσο ισχυροί όσο νομίζουμε».

Για πολλές δεκαετίες ζήσαμε σε ατμόσφαιρα «παντοδυναμίας», ευημερίας και ειρήνης. Ξαφνικά, όμως, ένας αθέατος ιός, προκάλεσε πρωτοφανείς αναταραχές- φόβο και ανείπωτο πανικό. Χάσαμε την ψυχική μας ισορροπία. Ποτέ δεν νιώσαμε τόσο απογυμνωμένοι από την ανεπάρκειά μας. Ως ακόλουθοι του Χριστού, πρέπει να παραδεχτούμε την αδυναμία μας και την παντοδυναμία του Θεού. Κάποιος είπε: « Η δύναμη κάποιου είναι η αδυναμία του». Αυτό διαβάζουμε στην Β΄ Κορινθίους 12:9,10.

2. Ο Θεός μάς δίνει την ειρήνη που χρειαζόμαστε

Ως άνθρωποι είμαστε αγχωμένοι και φοβισμένοι. Είναι φυσικό να ανησυχούμε όταν το μέλλον, αντί να φαντάζει λαμπερό, είναι ζοφερό . Η Βίβλος μάς παραγγέλλει: « Για τίποτε μην ανησυχείτε, αλλά σε κάθε περίπτωση να παρουσιάζετε με την προσευχή… τα αιτήματά σας στο Θεό.» (Φιλιπ. 4:6-7). Αν προσπαθούμε να δημιουργήσουμε ειρήνη, ματαιοπονούμε. ΄Οταν όλα εκτροχιάζονται, ο Θεός, που έχει τον έλεγχο, δίνει την ειρήνη Του.

3. Ο Θεός γνωρίζει το μέλλον

Οι άνθρωποι εμπιστεύονται περισσότερο τις προβλέψεις των αστρολόγων, ωροσκόπων, των μετεωρολόγων, των οικονομολόγων…, παρά τη Βίβλο. Οι προβλέψεις τους είναι μόνο εικασίες. Πριν μερικούς μήνες, κανένας δεν μπορούσε να προβλέψει ότι θα βιώναμε πανδημία, που θα μας έκλεινε στα σπίτια, θα έκλεινε τα καταστήματα, τις εκκλησίες, τα σχολεία, και θα επέβαλε ένα σωρό απαγορεύσεις… Μόνο ο Θεός ξέρει τα σχέδια που έχει για μας, «…εγώ γνωρίζω τις βουλές που βουλεύομαι για σας, λέει ο Κύριος, βουλές ειρήνης, και όχι κακού, για να σας δώσω το προσδοκώμενο τέλος» (Ιερεμίας 29:11). Καιρός είναι ν’ αφήσουμε το μέλλον μας στα ασφαλή χέρια του Θεού.

4. Ο Θεός παρέχει βεβαιότητα και ασφάλεια

Πολλοί άνθρωποι αισθάνθηκαν απομονωμένοι και εγκαταλειμμένοι στη διάρκεια του εγκλεισμού. Αυτό ήταν καταθλιπτικό. Αλλά ο Θεός βεβαιώνει, «Δε θα πάψω να σε φροντίζω ούτε θα σε εγκαταλείψω» (Εβρ. 13:5). Σε καιρούς χαλεπούς και αστάθειας, κανένας κυβερνήτης δεν μπορεί να να μας εξασφαλίσει ασφάλεια. O Οδυσσέας Ελύτης έγραψε: «Ή καθημερινότητα είναι σκληρή και ό χρόνος δεν σταματά ποτέ… όλοι έχουμε ανάγκη από ένα καταφύγιο...». Και το μόνο ασφαλές καταφύγιό μας είναι ο παντοδύναμος Θεός!

5. Δεν μπορούμε να προστατεύσουμε πλήρως τους εαυτούς μας

Κανένας μας δεν έχει ανοσία στον ιό. Ακόμα κι αν είσαι υγιής και ακολουθείς σχολαστικά τους κανόνες υγιεινής, δεν σημαίνει ότι είσαι απρόσβλητος. Βέβαια, εμείς οφείλουμε να είμαστε νομοταγείς στις εντολές ειδικών. Δεν πρέπει να μας διαφεύγει το γεγονός ότι ο Θεός έχει τον έλεγχο της ζωής μας. Ο Δαβίδ είπε: «Κύριε, με κατοικίζεις με ασφάλεια» (Ψαλμός 4:8). Ούτε οι καλύτεροι γιατροί ούτε κάποιο εμβόλιο, μπορεί να παρέχουν ασφάλεια. Ο Θεός μας διαβεβαιώνει ότι είμαστε πραγματικά ασφαλείς, ότι και αν μας συμβεί. Εκείνος είναι μαζί μας, ακόμη και μέσα σε κοιλάδα σκιάς θανάτου» (Ψαλμός 23:4).

6. Ο Θεός μπορεί να μας βγάλει από το χάος

Και η πιο πανίσχυρη κυβέρνηση, δεν μπορεί να μας βγάλει από τα αδιέξοδα που μας προκάλεσε ο ιός. Ο Θεός μάς δίνει κουράγιο και χάρη μέσα στο χάος, αλλά και μπορεί να μας βγάλει απ’ αυτό.

Αν η κυβέρνηση μάς επέβαλε να φορούμε μάσκα, να μένουμε έγκλειστοι στα σπίτιά μας, να κλείσουμε μαγαζιά, σχολεία, εκκλησίες… θα επαναστατούσαμε. ΄Ηρθε, όμως, ο ιός και τότε, αδιαμαρτύρητα, τα υπομείναμε όλα! Τα’χουμε χαμένα. Μοιάζουμε με τους ανθρώπους της εποχής του Ιησού, που ήταν μπερδεμένοι. Και ο Ιησούς: «ένιωσε συμπόνια γι' αυτούς, γιατί ήταν τυραννισμένοι και εγκαταλειμμένοι σαν πρόβατα χωρίς βοσκό» (Ματ. 9:36). Μέσα απ’ όλα αυτά ο Θεός μιλά πρώτα στην Εκκλησία Του, που, μεγάλο μέρος της, αφομοιώθηκε και συμβιβάστηκε με τον κόσμο. Μοιάζει με τη χλιαρή εκκλησία της Λαοδίκειας. Χρειαζόμαστε τον Ιησού, που είναι: «… ο Δρόμος, η Αλήθεια και η Ζωή» (Ιωάν. 14:6).

7. Να ζούμε για τα επουράνια και όχι τα γήινα

Πολλοί, ακόμη και πιστοί του Κυρίου, δείχναμε εμπιστοσύνη στους κυβερνήτες μας. Πιστεύαμε ότι θα μας εξασφάλιζαν ασφάλεια και ευημερία. Και, ξαφνικά και απρόσμενα, ήρθαν όλα πάνω κάτω: Φόβος για την υγεία μας, καταρρέει η οικονομία, ανησυχία από τις απειλές της γειτονικής χώρας, μίσος, θυμός και αναταραχή κυριαρχούν στις καρδιές μας. Οι πιστοί του Κυρίου χάσαμε την προσδοκία για τη «μακάρια ελπίδα» (Τίτος 2:13). Αντί να να επιζητούμε «τα ουράνια…», προσκολληθήκαμε στα «γήινα» (Κολ. 3:1-2). Αντί να ζητούμε τη Βασιλεία του Θεού, προσπαθούμε να αποθηκεύουμε θησαυρούς στη γη (Ματ. 6:33 & 6:19-21), που μια μέρα θα τα φάει ο σκώρος. Ξεχάσαμε ότι, «Είμαστε μέτοχοι στην κληρονομιά του Θεού» (Εφεσίους 1:11). Είναι καιρός να αφυπνιστούμε.