22.7.21

ΤΣΙΓΑΡΙΔΕΣ...! Τι είναι; Μια νόστιμη συνταγή... ΦΩΤΟ

Τσιγαρίδες
Υλικά
Παστό (λίπος) χοιρινό
Λίγο αλάτι χοντρό...


Λίγο αλάτι ψιλό
1 ποτήρι νερό
Κόβουμε το παστό σε κύβους

περίπου 4-5 εκατοστά σε διαστάσεις (ανάλογα με το πάχος του παστού). Το βάζουμε σε μεγάλη κατσαρόλα. Παλιά στην Αργιθέα οι τσιγαρίδες ήταν πολλές και γινόταν με το καζάνι πάνω στην πυροστιά, στη φωτιά του τζακιού.
Ρίχνουμε τη μικρή ποσότητα νερού, για να μην αρπάξει κάτω, ώσπου να αρχίσει, να λιώνει το λίπος. Προσθέτουμε και λίγο αλάτι χοντρό. Βάζουμε την κατσαρόλα στη φωτιά και ανακατώνουμε συνέχεια, με ξύλινη κουτάλα, για να διευκολύνουμε το λιώσιμο. 

Πιέζουμε συχνά το παστό με την κουτάλα, για να βγάζει το λίπος προς τα έξω. Κάθε τόσο αδειάζουμε σε δοχείο το λιωμένο λίπος, που είναι η λεγόμενη "λίπα" και συνεχίζουμε ξανά το βράσιμο, μέχρι οι τσιγαρίδες να πάρουν χρυσόξανθο χρώμα. Αυτό σημαίνει, ότι πλέον δεν βγάζει το παστό άλλη λίπα. 
Στραγγίζουμε για τελευταία φορά τη λιωμένη λίπα και αδειάζουμε τις τσιγαρίδες σε ταψί. Ζεστές όπως είναι τις αλατίζουμε με το ψιλό αλάτι, γιατί το άλλο αλάτι έφυγε στη λίπα. 
Τις τσιγαρίδες τις έτρωγαν παλιά και σκέτες με ψωμί, αλλά τις έβαζαν και σε διάφορες πίτες με γλυκό τραχανά, όπου έδιναν ωραία γεύση.


















Τσιγαρίδες! Φωτογραφίες από οικογένεια Γιώργου Μανίκα (Κουμπουριανά).
Της Μαρίας Φρύδα-Κουκούλη 



ΦΩΤΟ από την τηλεοπτική εκπομπή της ΕΡΤ 3 Κυριακή στο χωριό :παρασκευή τσιγαρίδων !