13.6.20

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: ΟΙ ΣΕΙΣΜΟΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΕΡΙΝΗ και την ευρύτερη περιοχή της ΠΙΕΡΙΑΣ από το 1940 ως σήμερα -ΦΩΤΟ

Γράφει ο Θεοχάρης Μπικηρόπουλος
Τους τελευταίους μήνες οι Πιεριείς "ταρακουνιόμαστε" από τον εγκέλαδο σε τοπικό επίπεδο με σεισμούς μικρών -ΕΥΤΥΧΩΣ- μεγεθών που κυμαίνονται μεταξύ 2, 3, 4, 4.5 Ρίχτερ και γίνονται αισθητοί τόσο
από τη δόνηση όσο και από τον έντονο θόρυβο-βουητό...Χθες τα μεσάνυχτα καταγράφηκε ακόμη μια δόνηση προς την περιοχή του Πλαταμώνα (όπως και ο προηγούμενος) στο ίδιο εστιακό βάθος,  10 χλμ (και πάλι) μεγέθους 2.1 Ρίχτερ.

Δεν γνωρίζω τι μπορεί να σημαίνουν αυτοί οι σεισμοί στους πρόποδες του Ολύμπου, αυτό όμως που έχει τη σημασία του είναι ότι αυτοί οι σεισμοί δεν είναι φαινόμενο των ημερών μας....

Διαβάζοντας τις τελευταίες εβδομάδες το 13τομο βιβλίο του αείμνηστου Κατερινιώτη δημοσιογράφου και εκδότη ΣΑΒΒΑ ΚΑΝΤΑΡΤΖΗ σημείωσα στον 7ο τόμο στη σελίδα 1243 πως περιγράφει με λεπτομέρειες  το σεισμό που είχε γίνει τη 1η Φεβρουαρίου 1940 τα ξημερώματα στην Κατερίνη..!!!
Ένα σεισμό που ο αείμνηστος σπουδαίος δημοσιογράφος περιγράφει γλαφυρά καταγράφοντας όλες τις λεπτομέρειες, την αντίδραση του κόσμου, το φόβο, τις ζημιές, αλλά και την "επίσημη" αντίδραση της τότε ...πολιτείας!
 Στα Απομνημονεύματά του με τίτλο  "ΝΙΚΗ ΧΩΡΙΣ ΡΟΜΦΑΙΑ" ένα σπουδαίο βιβλίο-ντοκουμέντο, ο αναγνώστης μαθαίνει την ιστορία της Κατερίνης, ονόματα και γεγονότα που κάποιες φορές εκτός από συγκινητικά είναι συγκλονιστικά.
Για το σεισμό του 1940 λοιπόν διαβάστε τις σελίδες του βιβλίου από τη δημοσιογραφική πένα του ΣΑΒΒΑ ΚΑΝΤΑΡΤΖΗ: