13.6.20

Αυτά είναι τα βιβλία που προτείνει ο Μπιλ Γκέιτς για το καλοκαίρι

Συντονισμένος στις ανάγκες και στο κλίμα της εποχής, ο Μπιλ Γκέιτς δίνει στο αναγνωστικό κοινό τις δικές του προτάσεις
για τα βιβλία που θα μας κρατήσουν καλή συντροφιά φέτος το καλοκαίρι. Η λίστα που προτείνει έχει σχέση με την πανδημία του νέου κορονοϊού. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι πως ένα από τα βιβλία ερευνά και εξηγεί την προηγούμενη παγκόσμια πανδημία. Ένα άλλο μιλά για το πώς επιχειρήσεις και κυβερνήσεις μπορούν να αντεπεξέλθουν σε δύσκολους οικονομικά καιρούς κι ένα τρίτο διδάσκει πώς μπορούμε να ανακάμψουμε ακόμη και από το χειρότερο ψυχικό τραύμα.

Βεβαίως, δεν θα μπορούσε να λείψει και μια σύντομη βιβλιοπαρουσίαση για κάθε μία από τις προτάσεις του. Για το «The Choice» της Dr. Edith Eva Eger, ο Γκέιτς γράφει ότι «αυτό το βιβλίο είναι εν μέρει απομνημονεύματα και εν μέρει οδηγός διαχείρισης τραύματος». Εξηγεί ότι το διάβασε κατόπιν προτροπής της Μελίντα Γκέιτς. «Η Έγκερ ήταν μόλις 16 χρόνων όταν η ίδια και η οικογένειά της στάλθηκαν στο Άουσβιτς. Επέζησε απίστευτων τρομακτικών καταστάσεων, μετανάστευσε στις ΗΠΑ και έγινε ψυχαναλύτρια. Το μοναδικό παρελθόν της, τής δίνει εντυπωσιακή διορατικότητα και πιστεύω ότι πολλοί θα βρουν, τώρα, ανακούφιση στις προτάσεις της για το πώς να χειριστούν δύσκολες καταστάσεις» επισημαίνει.Τα άλλα τέσσερα βιβλία που προτείνει ο ισχυρός άνδρας της Microsoft, είναι το «Cloud Atlas» του David Mitchell , το «The Ride of a Lifetime» του Bob Iger , το «The Great Influenza» του John M. Barry και το «Good Economics for Hard Times» των Abhijit V. Banerjee και Esther Duflo.
Το κόλπο του για να θυμάται όσα διαβάζει

Όπως έχει δηλώσει ο Μπιλ Γκέιτς δεν διαβάζει υπερβολικά μεγάλο αριθμό βιβλίων, αλλά θυμάται πολύ καλά αυτά που διαβάζει. Τα αποστηθίζει εύκολα και έτσι του είναι εύκολο να εντάσσει φράσεις από βιβλία στο λόγο του. Σε ερώτηση του περιοδικού GQ πως τα καταφέρνει να αποστηθίζει πληροφορίες τόσο γρήγορα, ο Γκέιτς εξηγεί ότι απαιτείται κάποιος να έχει μια ολοκληρωμένη εικόνα για ένα θέμα, για να μπορεί να κατανοήσει τις λεπτομέρειες που πιθανότατα θα βρει μπροστά του καθώς διαβάζει. Όταν γνωρίζεις καλά το γενικό πλαίσιο, απομνημονεύεις καλύτερα τις λεπτομέρειες που διαβάζεις, υπογραμμίζει ο ιδρυτής της Microsoft.Και εξηγεί: «Εάν γνωρίζετε το γενικό πλαίσιο, τότε έχετε ακριβώς το απαιτούμενο πλαίσιο για να τοποθετήσετε τις νέες πληροφορίες που θα μάθετε. Έχετε το χρονοδιάγραμμα, το χάρτη ή το γενικότερο πλαίσιο μιας επιστήμης και όλα όσα είναι γνωστά ή άγνωστα. Εκεί πάνω τοποθετείτε τις νέες γνώσεις. Και έτσι, η βαθμιαία γνώση είναι ευκολότερο να απομνημονευτεί από ότι αν, για παράδειγμα, σου έλεγε κάποιος πρώτη φορά για τη Ρώμη».

Συνιστά να διαβάζουμε πρώτα την ιστορία μιας επιστήμης αν θέλουμε να μάθουμε πράγματα για αυτή και να κατανοήσουμε πως η γνώση εξελίχθηκε. Στο πνεύμα αυτό, ο διευθύνων σύμβουλος (CEO) της Microsoft χρηματοδοτεί ένα πρόγραμμα που ονομάζεται «Big History», μια δωρεάν διαδικτυακή σειρά μαθημάτων κοινωνικών σπουδών που υπόσχεται να προσφέρει «ένα πλαίσιο για όλες τις γνώσεις». «Το να έχουν μια αίσθηση τα παιδιά από μικρά, για το πώς η μια πληροφορία κουμπώνει με την άλλη, θα τα κάνει να αποφύγουν απορίες του τύπου πως να μάθω αυτό απέξω και με ποια άλλη γνώση μου να το συνδυάσω», καταλήγει ο Μπιλ Γκέιτς.