24.6.20

Γενετικό τεστ «αποδεσμεύει» από την κολονοσκόπηση


Το πρώτο και μοναδικό γενετικό τεστ, που μπορεί να απαλλάξει από την κολονοσκόπηση στις περισσότερες περιπτώσεις, αναμένεται σύντομα στην Ελλάδα.
Συγκεκριμένα, το τεστ Cologuard, το οποίο έχει ήδη εγκριθεί στις ΗΠΑ, απευθύνεται σε ανθρώπους ηλικίας 45 ετών και άνω, καθώς διατρέχουν κίνδυνο για να αναπτύξουν καρκίνο του παχέος εντέρου.
Μετά την ηλικία των 50 συνιστάται η υποβολή σε κολονοσκόπηση. Ωστόσο, μόνο σε ένα μικρό ποσοστό των κολονοσκοπήσεων υπάρχουν ύποπτα ευρήματα, ενώ στην πλειοψηφία των εξεταζόμενων, το αποτέλεσμα είναι αρνητικό. Γι’ αυτό και μπορεί να αποδειχθεί πολύ χρήσιμο το νέο γενετικό τεστ.
«Το Cologuard αναλύει 10 διαφορετικούς γενετικούς βιοδείκτες και την ύπαρξη αίματος σε δείγμα κοπράνων. Αν είναι αρνητικό δεν χρειάζεται καμία άλλη εξέταση. Αν είναι θετικό, τότε και μόνο τότε, ο ασθενής χρειάζεται να κάνει κολονοσκόπηση», εξηγεί ο κ. Νίκος Τσούλος, βιοχημικός και Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας Genekor, η οποία ετοιμάζεται να φέρει το τεστ στη χώρα μας. Σημειώνεται ότι το εν λόγω τεστ έχει αναπτυχθεί από την αμερικανική εταιρεία Exact Sciences.

Για όσους ενδιαφέρονται να υποβληθούν στο τεστ θα πρέπει να επικοινωνούν με την Genekor για να του αποσταλεί ένα ειδικό κιτ συλλογής δείγματος κοπράνων. Για τις ανάγκες της εξέτασης το δείγμα αποστέλλεται από τη Genekor για ανάλυση στις ΗΠΑ και τα αποτελέσματα εξάγονται μέσα σε λίγες ημέρες.

Άξιο λόγου είναι ότι σε κλινική μελέτη στην οποία έλαβαν μέρος 10.000 άτομα ηλικίας από 50 έως 84 ετών το Cologuard διαπιστώθηκε ότι το 92% των καρκίνων και το 42% των προκαρκινικών αλλοιώσεων υψηλού κινδύνου.

Το τεστ δεν πρέπει να χρησιμοποιείται από άτομα που:
Έχουν ιστορικό καρκίνου του παχέος εντέρου ή άλλους σχετικούς καρκίνους.
Είχαν θετικό αποτέλεσμα από άλλο τεστ για καρκίνο παχέος εντέρου μέσα σε 6 μήνες.
Έχουν οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του παχέος εντέρου ή πάσχουν από φλεγμονώδη νόσο του εντέρου ή συγκεκριμένα κληρονονικά σύνδρομα.

Από την Επαγγελματική Ένωση Γαστρεντερολόγων Ελλάδος σημειώνεται ότι η κολονοσκόπηση είναι η καλύτερη εξέταση για τη διερεύνηση παθήσεων του παχέος εντέρου γιατί δίνει τη δυνατότητα ακριβούς διάγνωσης και επιβεβαίωσής της με λήψη βιοψιών. Η κολονοσκόπηση είναι ασφαλής εξέταση, αλλά σπανιότατα μπορεί να προκληθεί αιμορραγία ή διάτρηση του εντέρου.

Στην περίπτωση καταστολής (μέθης) μπορεί να προκληθεί παροδικός ερεθισμός στη φλέβα, αλλεργία στα χορηγούμενα ενδοφλέβια φάρμακα και σπανιότατα καρδιοαναπνευστικές επιπλοκές, ιδιαίτερα σε ασθενείς με προϋπάρχοντα προβλήματα υγείας, σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση. Όπως σε όλες τις επεμβάσεις, λαμβάνονται όλα τα μέτρα για να αποφευχθούν σοβαρές επιπλοκές, οι οποίες θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο ακόμα και τη ζωή του εξεταζόμενου.