2.6.20

ΕΠΑΝΑΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ Ο ΑΔΑΜΑΝΤΙΟΣ ΚΟΡΑΗΣ του Κατερινιώτη καθηγητή και συγγραφέα ΝΙΚΟΥ ΒΑΡΜΑΖΗ

Με ανάρτησή του στο facebook ο κ. Ν. ΒΑΡΜΑΖΗΣ ανακοινωσε την επανέκδοση του βιβλίου του για τον Α. ΚΟΡΑΗ. Δείτε τι έγραψε
ο ίδιος:
Ξαναβγήκε ο Κοραής και είμαι χαρούμενος! Βγήκε από τις εκδόσεις Γράφημα και είναι ευπρόσωπος και φροντισμένος.
Σας χαρίζω ένα απόσπασμά του από το κεφάλαιο που αναφέρεται σε θέματα σχετικά με τη γλώσσα. Οι απόψεις του γι' αυτόν τομέα πιστεύω ότι έχουν παρεξηγηθεί:


Ως γλωσσολόγος ο Κοραής πιστεύει ότι: 

“Γλώσσα ούτε δημιουργείται ούτε μεταβάλλεται εις ολίγων ετών διάστημα. Μακρός χρόνος την πλάσσει και μακρός χρόνος την μεταπλάσσει… Ο καλλωπισμός ή να είπω ούτως ο κτενισμός της γλώσσης έχει όρια, τα οποία όστις αγωνίζεται να υπερπηδήσει, γίνεται τύραννος της γλώσσης και τύραννος γελοίος δια το αδύνατον της κατορθώσεως. Άλλο τι δημοτικότερον παρά την γλώσσαν δεν είναι. Ούτε μοναρχίαν ούτε ολιγαρχίαν υπομένει. Η γλώσσα είναι αυτό το έθνος. Σε συγχωρεί να την καλλωπίζεις και να την στολίζεις, αλλ‘ όχι να βάλεις εις τόπον αυτής άλλην γλώσσαν ιδικήν σου. ...¨Όσον λογικότεραι και αν είναι αι διορθώσεις και οι προβαλλόμενοι νέοι νόμοι, εάν γίνονται βιαίως, το έθνος προκρίνει τας συνήθεις εις την ακοήν του αλογίας παρά να υποταχθεί εις νέων νόμων ζυγόν και επιμένει τόσον ισχυρά εις αυτάς, ώστε αναγκάζει και αυτόν τον νομοθέτην τελευταίον, θέλει δεν θέλει, να συναλογεί με τους χυδαίους“.