8.5.20

Γιορτή της Μητέρας 2020: Πότε πέφτει φέτος και η αρχαιοελληνική προέλευσή της

Η Γιορτή της Μητέρας γιορτάζεται κάθε χρόνο την δεύτερη Κυριακή του Μαΐου. Δηλαδή φέτος την γιορτάζουμε την Κυριακή 10 Μαΐου.
Η Γαία είναι σύμφωνα με την αρχαιοελληνική μυθολογία η σύζυγος του Ουρανού και προσωποποίηση της φύσης και λατρευόταν ως η υπέρτατη θεότητα. Με την πάροδο των χρόνων η λατρεία πέρασε στην κόρη της Γαίας, τη Ρέα, σύζυγο και αδελφή του Κρόνου. Η Ρέα, θεά της γης και της γονιμότητας, λατρευόταν ως μητέρα των θεών, καθώς θεωρείται ότι ήταν η πρώτη που γέννησε με τοκετό και ανέθρεψε τα παιδιά της με μητρικό γάλα.

Η μητέρα είναι το σημαντικότερο πρόσωπο στην ζωή ενός ανθρώπου. Είναι εκείνη που μας φέρνει στον κόσμο και είναι δίπλα μας σε ό,τι και αν μας συμβεί. Η αγάπη της είναι μεγάλη, άπειρη και η αγκαλιά της πάντα ανοιχτή για τα παιδιά της. Γι αυτό και εκείνη την ημέρα το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να της ευχηθούμε «Χρόνια πολλά» και να της πούμε πόσο πολύ την αγαπάμε.

Η Γιορτή της Μητέρας καθιερώθηκε τον 20ο αιώνα έπειτα από πρωτοβουλία της Ana Jarvis, η οποία προκειμένου να τιμήσει τη μητέρα της ξεκίνησε το 1907 στις ΗΠΑ ένα κίνημα με στόχο να καθιερώσει επίσημα τον εορτασμό της Ημέρας της Μητέρας. Το 1914 με προεδρικό διάταγμα η Ημέρα της Μητέρας ορίστηκε επίσημα εθνική γιορτή για τις ΗΠΑ και ο εορτασμός της πραγματοποιείται κάθε Μάιο.

Στην Ελλάδα, η Γιορτή της Μητέρας καθιερώθηκε το 1929 και συνδέθηκε αρχικά με τη γιορτή της Υπαπαντής στις 2 Φεβρουαρίου. Από τη δεκαετία του ’60 και έπειτα, ακολουθώντας το παράδειγμα των ΗΠΑ, ο εορτασμός της Ημέρας της Μητέρας πραγματοποιείται κάθε χρόνο τη δεύτερη Κυριακή του Μαΐου.