6.5.20

ΕΡΩΤΗΣΗ 50 ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ. Τι γίνεται στα ΔΙΕΚ αρμοδιότητας Υπουργείου Υγείας. Τι θα γίνει με το εξάμηνο, τους καταρτιζόμενους, τις εξετάσεις του ΕΟΠΠΕΠ; ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ ΓΙΑ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΜΑΘΗΤΕΣ

Αφορά τα ΔΙΕΚ: Γενικής Νοσηλείας, Τραυματολογίας, Χειρουργείου, ΜΕΘ, Ατόμων με Ειδικές Παθήσεις,
Διασώστης-Πλήρωμα ασθενοφόρου. 
Πενήντα βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με επικεφαλή την βουλεύτρια Πιερίας κ. Μπέττυ Σκούφα κατέθεσαν ερώτηση στη βουλή, προς την Υπουργό Παιδείας & Θρησκευμάτων με ΘΕΜΑ την "Τύχη των καταρτιζομένων των ΔΙΕΚ ".
Η ερώτηση έχει ως εξής:
Την 10.03.2020 απαγορεύθηκε επί ποινή φυλάκισης ως δύο (2) ετών, η από 11.03.2020 λειτουργία των εκπαιδευτικών μονάδων όλων των βαθμίδων, βεβαίως και των Δημοσίων Ινστιτούτων Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΔΙΕΚ) του ν. 4186/2013 (ΦΕΚ Α’193/2013) για την προστασία των καταρτιζομένων και των Εκπαιδευτικών.
Η λειτουργία των παραπάνω ΔΙΕΚ διέπεται από την ΚΥΑ Αριθμ. Γ4α/ΓΠ. 55004/15/2016 (ΦΕΚ Β’2049/2016) «Ρύθμιση θεμάτων που αφορούν την οργάνωση, τη λειτουργία, το προσωπικό καθώς και κάθε αναγκαία λεπτομέρεια που αφορά τα Δημόσια Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΔΙΕΚ) του ν. 4186/2013, αρμοδιότητας Υπουργείου Υγείας».

Στα παραπάνω ΔΙΕΚ αρμοδιότητας του Υπουργείου Υγείας, καταρτίζονται χιλιάδες συμπολίτες μας στην ομάδα προσανατολισμού Υγείας και Πρόνοιας, για να εργασθούν στις εξαιρετικά επίκαιρες και απολύτως αναγκαίες ειδικότητες Βοηθών Νοσηλευτικής και ειδικότερα στα πεδία Γενικής Νοσηλείας, Τραυματολογίας, Χειρουργείου, ΜΕΘ, Ατόμων με Ειδικές Παθήσεις, Διασώστης-Πλήρωμα ασθενοφόρου.

Επειδή ενώ το Υπουργείο Παιδείας διατυμπάνιζε την έναρξη της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης για όλους τους κλάδους εκπαίδευσης, αλλά δεν έχει υπάρξει κάποια πρόνοια ή έστω κάποια ανακοίνωση για τους καταρτιζομένους των ΔΙΕΚ του ν. 4186/2013, ούτε για τη συνέχιση της κατάρτισής τους, ούτε για τη λήψη των Βεβαιώσεών τους Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΒΕΚ), μηδέ για τις εξετάσεις πιστοποίησης των γνώσεων των τελειόφοιτων από τον ΕΟΠΠΕΠ.

Επειδή οι καταρτιζόμενοι των ΔΙΕΚ του ν. 4186/2013 μετά από αυτές τις εξελίξεις έχουν αφεθεί σε πλήρη αβεβαιότητα και δικαιολογημένα ανησυχούν για το μέλλον τους, την τύχη του εαρινού εξαμήνου έτους 2020, και τις εξετάσεις πιστοποίησης των γνώσεών τους από τον ΕΟΠΠΕΠ.

Με βάση τα παραπάνω ερωτάται η αρμοδία υπουργός:

1. Ποια η πρόνοια της Κυβέρνησης για τους περίπου 4.000 καταρτιζομένους των ΔΙΕΚ, όλων των εξαμήνων, των οποίων η φοίτηση αναστάλθηκε;

2. Γιατί δεν εφαρμόστηκε και στους άνω καταρτιζομένους των ΔΙΕΚ η εξ αποστάσεως εκπαίδευση;

3. Σε ποιες ενέργειες έχει προβεί το Υπουργείο σας προκειμένου να ολοκληρωθεί το εαρινό εξάμηνο 2020 και για τους σπουδαστές των ΔΙΕΚ;

4. Καθώς τις ημέρες που απαγορεύθηκε η λειτουργία όλων των εκπαιδευτικών μονάδων βρισκόταν σε εξέλιξη η κατάθεση αιτήσεων από τους αποφοίτους των ΔΙΕΚ που πρόσφατα ολοκλήρωσαν την πρακτική τους άσκηση προκειμένου να υποβληθούν στις εξετάσεις πιστοποίησης του ΕΟΠΠΕΠ, ποια διαδικασία έχετε επιλέξει και προετοιμάζετε ώστε να μπορέσουν να συμμετάσχουν στις εξετάσεις αυτές, καθώς λόγω της απαγόρευσης λειτουργίας των σχολών δεν πρόλαβαν να παραλάβουν τις ΒΕΚ τους;

5. Γιατί ο ΕΟΠΠΕΠ δεν έχει ανακοινώσει ημερομηνία των εξετάσεων πιστοποίησης; Πότε προβλέπεται να γίνει αυτό;





Οι ερωτώντες Βουλευτές

Σκούφα Ελισσάβετ (Μπέττυ)
Αγαθοπούλου Ειρήνη-Ελένη
Αθανασίου Αθανάσιος (Νάσος)
Αναγνωστοπούλου Αθανασία (Σία)
Αυγέρη Θεοδώρα (Δώρα)
Βαρδάκης Σωκράτης
Βέττα Καλλιόπη
Γιαννούλης Χρήστος
Γκαρά Αναστασία (Νατάσα)
Δρίτσας Θεόδωρος
Ελευθεριάδου Σουλτάνα
Ζαχαριάδης Κωνσταντίνος
Ζεϊμπέκ Χουσεϊν
Ηγουμενίδης Νικόλαος
Θραψανιώτης Εμμανουήλ
Καρασαρλίδου Ευφροσύνη (Φρόσω)
Κασιμάτη Ειρήνη (Νίνα)
Καφαντάρη Χαρούλα (Χαρά)
Λάππας Σπυρίδωνας
Μάλαμα Κυριακή
Μαμουλάκης Χαράλαμπος
Μάρκου Κωνσταντίνος
Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος
Μιχαηλίδης Ανδρέας
Μουζάλας Ιωάννης
Μπαλάφας Ιωάννης
Μπάρκας Κωνσταντίνος
Μπουρνούς Ιωάννης
Μωραΐτης Αθανάσιος (Θάνος)
Νοτοπούλου Αικατερίνη (Κατερίνα)
Ξανθόπουλος Θεόφιλος
Ξενογιαννακοπούλου Μαρία - Ελίζα (Μαριλίζα)
Παπαηλιού Γεώργιος
Πέρκα Θεοπίστη (Πέτη)
Πούλου Παναγιού (Γιώτα)
Ραγκούσης Ιωάννης
Σαντορινιός Νεκτάριος
Σαρακιώτης Ιωάννης
Σκουρολιάκος Παναγιώτης (Πάνος)
Σπίρτζης Χρήστος
Τελιγιορίδου Ολυμπία
Τζούφη Μερόπη
Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος (Αλέκος)
Φάμελλος Σωκράτης
Φωτίου Θεανώ
Χαρίτου Δημήτριος (Τάκης)
Χατζηγιαννάκης Μιλτιάδης
Χρηστίδου Ραλλία
Ψυχογιός Γεώργιος