2.4.20

Πανελλήνιες 2020: Eξετάσεις το Σεπτέμβριο ή εισαγωγή χωρίς εξετάσεις προτείνουν στην Κεραμέως

Την ώρα που η Υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως αφήνει ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο να μην ανοίξουν τα σχολεία
μετά τις διακοπές του Πάσχα σε σημερινή της συνέντευξή της, το επιτελείο της αλλά και οι υπηρεσιακοί του Υπουργείου εξετάζoυν όλα τα σενάρια για τον τρόπο διεξαγωγής των πανελλαδικών εξετάσεων. Τα μαθήματα, διεκόπησαν, η ύλη δεν είναι σαφής και η εκπαιδευτική κοινότητα βαδίζει σε αχαρτογράφητα νερά.

Τις τελικές αποφάσεις της κυβέρνησης θα καθορίσουν αναμφισβήτητα οι συστάσεις των ειδικών. Και μπορεί η υπουργός κ. Κεραμέως σε σχέση με τις εξετάσεις να τονίζει ότι θέλει «οι πανελλαδικές να γίνουν όσο πιο κοντά στην καθιερωμένη ημερομηνία έναρξής τους» αλλά αυτό δεν φαντάζει ιδιαίτερα εφικτό. Σύφωνα με πληροφορίες του flash.gr γίνονται πρωτόγνωρες εισηγήσεις με δύο από αυτές να θεωρούνται ακραίες αλλά διόλου απίθανες:
Η πρώτη είναι να διεξαχθούν οι εξετάσεις τον Σεπτέμβριο ώστε οι μαθητές υποψήφιοι της Γ Λυκείου να έχουν χρόνο και συγκεκριμένη ύλη διαβάσματος μέσα στο καλοκαίρι. Οι δυσκολίες που έχει το σενάριο αυτό έχουν να κάνουν κυρίως με το ακαδημαικό έτος που σε κάθε περίπτωση θα είναι περίεργο σε κάθε περίπτωση.
Η δεύτερη είναι να εισαχθούν όλοι οι υποψήφιοι άνευ εξετάσεων με κάποια κριτήρια σε σχέση (για την επιλογή τμημάτων) με τις εως τώρα σχολικές επιδόσεις τους και να κριθούν πλέον στα Πανεπσιτήμια με ένα νέο σύστημα που θα θεσμοθετηθεί από το Υπουργείο για τα Ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα.


Ειδικά αυτό το δέυτερο σενάριο μπαίνει και σε «πολιτική ζυγαριά» καθώς είναι δίκοπο μαχαίρι. Πολλοί φέρνουν ως οδηγό- παράδειγμα τις ευεργετικές διατάξεις που αποφασίστηκαν στην περίπτσωη των εισακτέων μετά την καταστροφή στο Μάτι. Όμως άλλο μία μικρή κοινότητα και άλλο όλη η Ελλάδα. Από την άλλη οι υπηρεσιακοί που είναι υποστηρικτές αυτής της πρότασης λένε το εξής λογικό: «Πως θα κρίνουμε τα τα λυκειόπαιδα της Καστοριάς ή άλλων χωριών της Βόρειας Ελλάδας που είναι σε καραντίνα και κοινωνική αναστάτωση;»

«Κάνω ό,τι περνά από το χέρι μου για να αποφύγουμε το σενάριο του Σεπτεμβρίου για πάρα πολλούς λόγους», είπε η κ. Κεραμέως το πρωί απαντώντας στην πρώτη πρόταση συμπληρώνοντας όμως ότι ο μόνος λόγος για κάτι τέτοιο θα ήταν αν οι ειδικοί έλεγαν ότι δεν επιτρέπουν τον συγχρωτισμό μαθητών σε μια αίθουσα. Καταλαβαίνουμε λοιπόν από τις πληροφορίες και τις δηλώσεις όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά