11.2.20

ΠΑΡΑΤΥΠΙΕΣ με τον Θεοχάρη Μπικηρόπουλο

   



****
Η είδηση που προσπεράστηκε χωρίς συζήτηση, χωρίς σχολιασμό: 7 στους 10 Έλληνες δεν έχουν ούτε 1000 ευρώ στον κουμπαρά τους…Για μια ώρα ανάγκης, για τα δύσκολα, για τα αναγκαία και τα απρόβλεπτα... Τα στοιχεία του ΟΟΣΑ αποτυπώνουν την πραγματική κατάσταση των νοικοκυριών, αποτέλεσμα των μνημονίων σε συνδυασμό με τις …επιλογές μας την εποχή της ευδαιμονίας και του Χρηματιστηρίου. Αυτή είναι η πραγματική εικόνα της κοινωνίας που «κρύβεται» επιμελώς πίσω από τα πλαστικά χαμόγελα και τα αδιόρατα βλέμματα… αλλά και από την ωραιοποίηση της κατάστασης από τις … «μεταμνημονιακές» κυβερνήσεις…! Τι άλλαξε στον κουμπαρά; Τίποτα… Το ταμείο είναι μείον…
 
*****

Πως αλλάζουν οι καιροί! Παλιότερα η κόντρα για τις ταυτότητες ήταν μεταξύ της εκάστοτε κυβέρνησης και της Εκκλησίας…Σήμερα η κόντρα είναι μεταξύ Κυβέρνησης –Αντιπολίτευσης… Που είναι η εκκλησία; Προσεύχεται…

*****

Συνάντηση με τον νέο διοικητή του Νοσοκομείου κ. Γ. Χατζηγεωργίου είχε ο βουλευτής Πιερίας της ΝΔ, Κ. Φώντας Μπαραλιάκος. Η αύξηση της επιχορήγησης από το Υπουργείο Υγείας και οι προσλήψεις μόνιμου και έκτακτου προσωπικού για να καλυφθούν οι ανάγκες για την εύρυθμη λειτουργία του ΓΝΚ, ήταν μεταξύ των άλλων στο επίκεντρο της συζήτησης, με την υπόσχεση από την πλευρά του βουλευτή η στήριξή του για την εύρυθμη λειτουργία του νοσοκομείου.

*****

Ομιλία στη βουλή, στη συζήτηση για το σχέδιο νόμου για τα υδατοδρόμια πραγματοποίησε ο Φώντας Μπαραλιάκος, δηλώνοντας από το βήμα ότι «υπήρξε προσωπικό όραμα η υλοποίηση τους στην Πιερία, ώστε να ενταχθεί στο μεγαλόπνοο επενδυτικό δίκτυο με πρωταρχικό στόχο δύο υδατοδρόμια στην Πιερία»… Είθε να ευοδωθεί η προσπάθεια, γιατί δεκαετίες ακούμε –και δε βλέπουμε- στην Πιερία, για «Δελφίνια», σύνδεση των λιμανιών με Χαλκιδική και Σποράδες». Οράματα που έμειναν …οράματα!

*****

Τι γίνεται με τους γείτονες; Από τη μια καταγγέλλεται από τους Έλληνες οινοπαραγωγούς ότι οι Σκοπιανοί χρησιμοποιούν το όνομα ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ για τα κρασιά τους και από την άλλη, η Σκοπιανή υπηρεσιακή υπουργός Εργασίας, ξήλωσε πινακίδα και τοποθέτησε άλλη που γράφει «Δημοκρατία της Μακεδονίας». Ο Ντιμιτρόφ αντέδρασε γιατί «κινδυνεύει» η συμφωνία των Πρεσπών!
Πως αντιδρά το ελληνικό ΥΠΕΞ;
Τι είπατε;

*****

Την ανησυχία τους εκφράζουν δημοσιογράφοι και πολίτες για τη συνέχεια του ΠΙΕΡΙΚΟΥ καθώς η διαφορά από τη δεύτερη ομάδα μειώθηκε στους 6 βαθμούς και απομένουν 7 αγωνιστικές. Υπονοούμενα για «αδικίες» και «σκοπιμότητες» δίνουν και παίρνουν στα social Media…Αυτό που προέχει είναι η καλή αγωνιστική κατάσταση των παικτών, το κλίμα στην ομάδα και τη διοίκηση… Αν φέρνει τα αποτελέσματα που μπορεί ο ΠΙΕΡΙΚΟΣ, καμιά διαιτησία δε θα σταματήσει την άνοδο στη Β΄ Εθνική…(Πριν λίγο δημοσιεύθηκε σχετική ανακοίνωση για τη διαιτησία και από τον ΠΙΕΡΙΚΟ).

*****

Τις ετήσιες δράσεις της Επιτροπής τουριστικής προβολής του δήμου Κατερίνης, παρουσίασε ο αντιδήμαρχος και πρόεδρος της επιτροπής κ. Γ. Νταντάμης. Το πρόγραμμα εστιάζεται στη χρήση του διαδικτύου και των νέων τεχνολογιών, το τουριστικό μάρκετινγκ, συμμετοχές σε συνέδρια και τουριστικές εκθέσεις, θρησκευτικό τουρισμό, πολιτιστικές εκδηλώσεις κ.α.

*****
   

Η προβολή της Πιερίας, κάτω από την ομπρέλα της Περιφέρειας Κ.Μ. προφανώς δεν αρκεί. Ο δήμος με την πρωτοβουλία αυτή, βάζει στόχους και ετοιμάζει προτάσεις. Την προσπάθεια θα πρέπει να ακολουθήσουν και οι άλλοι 2 δήμοι της Πιερίας. Αντιπεριφέρεια, Ένωση ξενοδόχων και Επιμελητήριο, έχουν την ίδια στόχευση. Αυτό όμως που καταγράφεται στο τέλος είναι..τα αποτελέσματα. Γενάτε το ερώτημα τώρα: Περιφέρεια –Αντιπεριφέρεια, ΕΞΕΠ, ΕΒΕ, Tour operators και δήμοι, θα κάνουν την τουριστική προβολή κατά το δοκούν; Ένας συντονισμός όλων αυτών των προσπαθειών δε θα έβλαπτε…

*****

Ένας πανικός στο χιονοδρομικό κέντρο Ελατοχωρίου το Σαββατοκύριακο. Πολύς κόσμος. Ουρές στα αναβατόρια, χαμός στο Σαλέ και τις πίστες. Φυσικά μετά το χιονοδρομικό, ταβέρνες, ξενοδοχεία, καφέ, προσφέρουν τα καλύτερα παραδοσιακά εδέσματα στο όμορφο βουνό των Μουσών… Το μεγάλο αβαντάζ του Ελατοχωρίου είναι ότι απέχει λιγότερο από μισή ώρα από την Κατερίνη και την εθνική οδό, η πρόσβαση είναι εύκολη, το χιονοδρομικό εξαιρετικό και η θέα προς τον Θερμαϊκό μοναδική!
Αυτό που χρειάζεται είναι χιόνι στα ορεινά για να κρατήσει πολύ η σεζόν !!!

*****
     

Η αντίδραση ξεκίνησε από τα media. Τη σκυτάλη πήραν οι εφημερίδες. Το σήμα για τα 200 χρόνια από την επανάσταση του ΄21 αποδοκιμάζεται.Δεν υπάρχει συμβολισμός, δεν αποτυπώνεται η ιστορία, το μεγαλείο της επανάστασης, οι αξίες, τα ιδεώδη, η ελληνική ιστορία, το όραμα και η έμπνευση για το αύριο…Τι θα μπορούσε να αποτυπωθεί λ.χ. σε μια συλλεκτική κονκάρδα–σύμβολο; Μια καλή στοχευμένη ελληνοκεντρική ιδέα χρειάζεται. Κι αν δεν υπάρχουν εμπνευσμένες ιδέες για να αναδειχθεί ο πολιτισμός μας τότε λύση είναι το λάβαρο: η σημαία μας. Η γνωστή. Ολόκληρη. Υπάρχει χρόνος για αλλαγές. Εκτός αν μας το κρατάει η σιδηρά Κυρία για έκπληξη, τραβώντας την προσοχή όλων για αρχή, με το θόρυβο που δημιουργήθηκε! Αυτό το πέτυχε. Μακάρι να βιαστήκαμε όλοι..

*****

Αν όμως βιαστήκαμε να εκφράσουμε την δυσαρέσκειά μας είναι γιατί συμπλέουμε με το σκεπτικό του Eduardo Galeano, στο βιβλίο του «Μέρες και νύχτες αγάπης και πολέμου»: «Πολιτισμό θεωρούσαμε όλα τα σύμβολα ταυτότητας και συλλογικής μνήμης: τις μαρτυρίες της ύπαρξής μας, τις προφητείες της φαντασίας μας, τις καταγγελίες ενάντια σε ό,τι μας εμποδίζει να είμαστε αυτό που είμαστε». Καταλάβατε;

***** 
    

Ο Σύλλογος Σαρακατσαναίων Πιερίας «Ο Κατσαντώνης» παρουσιάζει το βιβλίο «Νια βουλά κι έναν κιρό», μια συλλογή Σαρακατσάνικων παραμυθιών, την Κυριακή 16 Φεβρουαρίου στην ΕΚΑΒΗ… Αξίζουν πολλά συγχαρητήρια στον «Κατσαντώνη» που εξελίσσεται σε έναν ιδιαίτερα ενεργό σύλλογο της Πιερίας, που αναδεικνύει τις παραδόσεις, τους χορούς, τα ήθη και τα έθιμα με σειρά εκδηλώσεων, ημερίδων και τώρα με βιβλιοπαρουσιάσεις.

****

Το Εργατικό Κέντρο Κατερίνης με ανακοίνωσή του καταγγέλλει το μπλοκάρισμα της «ιστοσελίδας» του στο facebook, με αποτέλεσμα να έχουν «εξαφανιστεί όλες οι αναρτήσεις του. Οι αναρτήσεις υπάρχουν στο site. Όπως μας πληροφορεί στην ανακοίνωση το Εργατικό Κέντρο γίνονται όλες οι ενέργειες για την επίλυση του προβλήματος.

*****

«Για το καλό μας…», η κυβέρνηση προχώρησε σε πράξη νομοθετικού περιεχομένου για τη δημιουργία κλειστών κέντρων στη Λέσβο, στη Χίο, στη Σάμο, στη Λέρο και στην Κω, για να αντιμετωπίσει το προσφυγικό… Οι (έντονες) αντιδράσεις ξεκίνησαν με το Δικηγορικό Σύλλογο Χίου να βγάζει από τη φαρέτρα του όλα τα νομικά μέσα που διαθέτει για τη μη εφαρμογή της απόφασης, δείχνοντας το δρόμο της αντίστασης.

*****

Στον αέρα της χώρας αιωρείται μια πρωτοβουλία για τη δημιουργία δεξιού κομματικού σχηματισμού, δεξιότερα δηλαδή της «κεντροδεξιάς» Νέας Δημοκρατίας, με κρούσεις, επαφές και συζητήσεις και στην Κατερίνη. Κατά πως φαίνεται όλα θα κριθούν από την αντιμετώπιση του προσφυγικού αλλά και τη στάση της κυβέρνησης απέναντι στις Τουρκικές προκλήσεις, καθώς η κυβέρνηση κάθεται στο τραπέζι για «την καλλιέργεια κλίματος εμπιστοσύνης» τη στιγμή που η Τουρκία βάζει από το πουθενά στο τραπέζι συνεχώς ολοένα και περισσότερα ζητήματα προς διαπραγμάτευση. Αυτή η ηττοπάθεια και η υποχωρητικότητα -που καλλιεργείται από το 2002 - συνεχίζεται προκαλώντας σιωπηλές αντιδράσεις, οι οποίες θα κάνουν εκκωφαντικό θόρυβο αν ευοδώσουν τελικά οι κινήσεις για νέο δεξιό κόμμα … Οι ψίθυροι πάντως στην πιάτσα, πληθαίνουν.


**** Κατά τα άλλα, οι Βασιλόπιτες ίσως σταματήσουν την …Τσικνοπέμπτη!