23.1.20

Στον πρόεδρο της Βουλής το ψήφισμα των νησιών για το προσφυγικό‑ μεταναστευτικό-ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ


Συγκέντρωση διαμαρτυρίας για το προσφυγικό στη Μυτιλήνη.Παραδόθηκε στον Πρόεδρο της Βουλής Κωνσταντίνο Τασούλα το ψήφισμα των νησιών. Παρόντες οι
βουλευτές Λέσβου, της ΝΔ, Χαράλαμπος Αθανασίου, Β αντιπρόεδρος της Βουλής- και του ΚΚΕ, κ. Κομνηνάκα.
Μετά και την πρωινή σύσκεψη με τους υπουργούς Επικρατείας και Μετανάστευσης, ολοκληρώθηκαν, όπως φαίνεται τουλάχιστον για σήμερα οι συσκέψεις στην Αθήνα.

Από τη σύσκεψη στου Μαξίμου
Στον προγραμματισμό της κυβέρνησης επιμένει ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Μηταράκης παρά τη μεγάλη συγκέντρωση χτες χιλιάδων κατοίκων των νησιών, επισημαίνοντας μετά τη σημερινή σύσκεψη με Περιφερειάρχη και δημάρχους ότι θα κλείσουν όλες οι ανοιχτές δομές έως το καλοκαίρι του 2020.

Μετά την σύσκεψη ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου προέβη στην ακόλουθη δήλωση:
« Η Κυβέρνηση πρέπει να λάβει μέτρα ώστε να αποκαταστήσει την σχέση εμπιστοσύνης με τους νησιώτες. Μας ανακοινώθηκε ότι σύντομα θα υπάρξει εξαγγελία και υλοποίηση μέτρων αποσυμφόρησης και μείωσης των ροών. Καταγράψαμε με μεγάλο ενδιαφέρον την τροπολογία που θα καταθέσει η Κυβέρνηση τις επόμενες ημέρες για τον έλεγχο των ΜΚΟ κάτι που οι νησιώτες το απαιτούν. Περιμένουμε άμεσα τις επόμενες ημέρες να διαπιστώσουμε ότι θα υπάρξουν απτά παραδείγματα υλοποίησης των εξαγγελθέντων μέτρων και σύμφωνα με τις εξελίξεις θα αντιδράσουμε με κλιμάκωση των κινητοποιήσεων στην Αθήνα. Ακόμα δεν υπάρχει καμία συναίνεση από πλευρά τοπικής αυτοδιοίκησης σε κανένα σχέδιο. Τονίζω πως εμμένουμε στις θέσεις μας και στο ψήφισμα το οποίο καταθέσαμε.»

Το ψήφισμα αναφέρει:

1) «Οι κάτοικοι της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου προκειμένου τα Νησιά

της να σταματήσουν να είναι αποθήκες ψυχών ξεριζωμένων

ανθρώπων σήμερα ενώνουμε της φωνές της ΚΑΙ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ από την

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ και την ΕΥΡΩΠΗ:

5) ΑΜΕΣΗ ΑΠΟΣΥΜΦΟΡΗΣΗ ΤΩΝ ΝΗΣΙΩΝ ΤΟΥ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

ΚΑΙ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΣΕ ΧΩΡΟΥΣ ΜΕ

ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΔΙΑΒΙΩΣΗΣ.

2) ΚΑΜΙΑ ΝΕΑ ΔΟΜΗ ΣΤΑ ΝΗΣΙΑ ΤΗΣ ΚΑΙ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΩΝ

ΥΠΑΡΧΟΥΣΩΝ ΔΟΜΩΝ.

3) ΕΛΕΓΧΟ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΜΚΟ

4) ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ ΦΥΛΑΞΗ ΤΩΝ ΘΑΛΑΣΣΙΩΝ ΣΥΝΟΡΩΝ ΤΗΣ

5) ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΝΗΣΙΑ ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΘΕΙ Η ΖΗΜΙΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΥΠΟΣΤΕΙ. ΖΗΤΑΜΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ: ΔΩΣΤΕ ΠΙΣΩ ΤΑ ΝΗΣΙΑ ΤΗΣ ΔΩΣΤΕ ΠΙΣΩ ΤΗΝ ΖΩΗ ΤΗΣ! ΤΑ ΝΗΣΙΑ ΤΗΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙΑΠΟΘΗΚΕΣ ΨΥΧΩΝ ΤΗΣ ΤΟ ΣΥΝΟΡΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΤΗΣ ΤΟ ΣΥΝΟΡΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ».


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΠΕΡΘΑ ΚΑΛΕΜΗ