24.12.19

«Δαχτυλίδι της φωτιάς» : Σπάνια έκλειψη ηλίου τα Χριστούγεννα -Πότε αρχίζει και πως θα την δούμε

Το “Δαχτυλίδι της φωτιάς” είναι η τελευταία έκλειψη Ηλίου της δεκαετίας, που θα σημειωθεί στις 26 Δεκεμβρίου, δεύτερη ημέρα των Χριστουγέννων και πρόκειται για ένα σπάνιο φαινόμενο.
Μια ηλιακή έκλειψη συμβαίνει όταν το φεγγάρι περνάει κατευθείαν ανάμεσα στη Γη και τον ήλιο. Η απόσταση μεταξύ της Γης και της σελήνης, τη στιγμή της έκλειψης, μπορεί να υπαγορεύσει τον τύπο της έκλειψης που βλέπουμε εμείς.

“Δαχτυλίδι της φωτιάς”: Το μέγεθος του φεγγαριού μικρότερο από του ήλιου

Το φεγγάρι δεν κρύβει πάντα ολόκληρο τον ήλιο. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, το μέγεθός του είναι μικρότερο από αυτό του ήλιου και έτσι αυτό το φωτεινό δαχτυλίδι του ηλιακού φωτός που φαίνεται γύρω από το φεγγάρι δικαιολογεί το ψευδώνυμό του “δαχτυλίδι της φωτιάς” και είναι αυτό που θα δούμε στις 26 Δεκεμβρίου στον ουρανό.Αν και το νέο φεγγάρι θα περάσει κατευθείαν μπροστά από τον ήλιο, δεν θα μπορέσει τον καλύψει εξ ολοκλήρου. Αυτό συμβαίνει διότι σήμερα είναι μακρύτερα από το μέσο όρο από τη Γη, οπότε το μέγεθος του είναι 3% μικρότερο από αυτό του ήλιου.

Η σκιά του φεγγαριού, που ονομάζεται antumbra, θα παράγει ένα δαχτυλίδι από έντονο ηλιακό φως γνωστό και ως «δαχτυλίδι της φωτιάς» που λάμπει γύρω από τη σκοτεινή σιλουέτα του φεγγαριού.
Δαχτυλίδι της φωτιάς”: Θα είναι ορατό σε συγκεκριμένα μέρη του πλανήτη

Η έκλειψη θα είναι ορατή μόνο σε μέρη της Ευρώπης, στην Ινδία, στη Σιγκαπούρη, στις Φιλιππίνες, στη Σαουδική Αραβία αλλά και σε κάποιες περιοχές της Αυστραλίας. Αυτό το παράξενο θέαμα θα διαρκέσει για 3 λεπτά και 40 δευτερόλεπτα κατ’ ανώτατο όριο.
“Δαχτυλίδι της φωτιάς”: Βεβαιωθείτε για την ασφάλεια των ματιών σας

Αν σκοπεύετε να παρατηρήσετε το φαινόμενο, θα πρέπει να έχετε την κατάλληλη προστασία ματιών, γιατί είναι επικίνδυνο να βλέπετε τον ήλιο με γυμνά μάτια σε όλα τα στάδια αυτής της έκλειψης.
 



Η επόμενη ηλιακή έκλειψη είναι μια άλλη δακτυλιοειδής έκλειψη, η οποία θα συμβεί στις 21 Ιουνίου 2020. Κατά σύμπτωση, αυτή είναι και η ημερομηνία για το θερινό ηλιοστάσιο στο βόρειο ημισφαίριο και το χειμερινό ηλιοστάσιο στο νότιο ημισφαίριο.