13.12.19

Χριστούγεννα: 10 συμβουλές για να γλιτώσετε από το άγχος που προκαλούν

Η εορταστική περίοδος ξεκίνησε, οι προετοιμασίες άρχισαν κι η αδρεναλίνη σύντομα θα σας προκαλέσει πονοκέφαλο. Ησυχάστε! Υπάρχει τρόπος να μην
εξοντωθείτε ψυχολογικά.
Τα socialmedia, η τηλεόραση, τα περιοδικά μας βομβαρδίζουν με ονειρικές χριστουγεννιάτικες εικόνες. Ακόμα και οι βιτρίνες των μαγαζιών έχουν κάτι μαγικό. Όμως η πραγματικότητα δεν είναι πάντα στρωμένη με χρυσόσκονη. Η καθημερινότητα τρέχει κι εμείς παλεύουμε να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις των εορτών. Και κάπου εκεί μας παίρνει η χριστουγεννιάτικη μπάλα από κάτω.

Οι γονείς κάνουν ό,τι μπορούν για να έχουν τα παιδιά τους «ευχάριστες χριστουγεννιάτικες αναμνήσεις», τα νέα ζευγάρια προσπαθούν να ανταποκριθούν στα μάτια των πεθερικών στα ρεβεγιόν, οι μοναχικοί να γλιτώσουν από το ψυχοπλάκωμα, και οι οικονομικά στριμωγμένοι να τα βγάλουν πέρα με τις εορταστικές απαιτήσεις. Την ίδια στιγμή μελομακάρονα καψαλίζονται στο φούρνο ή βγαίνουν λασπωμένα, και γενικά επικρατεί μικρός πανικός.

1. Ψυχραιμία. Οι γιορτές δεν είναι περίοδος εξετάσεων στο μάθημα ποιος θα διασκεδάσει καλύτερα, ποιο τραπέζι θα είναι πιο εντυπωσιακό, πιο φόρεμα θα κλέψει την παράσταση. Τίποτα δεν θα κριθεί από όλα αυτά και μην σας απασχολεί αν κάποιοι θα κρίνουν. Δεν είμαστε μαθητές, είμαστε ενήλικες.

2. Όχι στους κανόνες. Δεν είμαστε υποχρεωμένη να στολίσουμε σαν Λας Βέγκας το μπαλκόνι με χιλιάδες φωτάκια για να νιώσουμε την χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα. Ούτε πρέπει να τσακιστούμε για να αγοράσουμε πρωτότυπα δώρα ή «σκέτα δώρα» αν τα οικονομικά μας είναι ταλαίπωρα. Δεν κάνουμε ανταλλαγή προϊόντων, μια ευχή από καρδιάς φτάνει. Όποιος δεν το κατανοήσει, δικό του το πρόβλημα. Ούτε έχετε λόγο να στριμώχνεστε στα δοκιμαστήρια για να βρείτε το λαμπερό φόρεμα, και το περσινό να φορέσετε μια χαρά είναι. Αν μάλιστα είστε νέοι, πιστέψτε μας τα νιάτα σας αρκούν και περισσεύουν για να περάσετε αξέχαστα. Εν ολίγοις τα Χριστούγεννα δεν είναι μια περίοδος δυναστείας αλλά ψυχικής θαλπωρής και πηγαίας χαράς.


3. Δεν κάνουμε συγκρίσεις. Αν η μανούλα σας έκανε τα καλύτερα μελομακάρονα της Λάρισας ή σε όλο το νομό Χανίων, δεν έχετε κανένα λόγο να συναγωνιστείτε τις επιδώσεις της. Κι από το γειτονικό φούρνο να αγοράσετε για το καλό, μια χαρά είναι. Αν κάποιος φίλος διοργανώνει τα πιο πετυχημένα ρεβεγιόν μπράβο του, του ανθρώπου. Εσείς βάλτε ένα κατσικάκι στο φούρνο με πατάτες, πάρτε κι ένα ωραίο κρασί κι αγαπηθείτε με τους δικούς σας όμορφα κι ωραία στο τραπέζι, λέγοντας ιστορίες που βγάζουν γέλιο. Αγάπη να υπάρχει…

4. Αγάπη και φαντασία. Μην κάνετε τα παιδιά σας καταναλωτές από τα γεννοφάσκιά τους. Βάλτε τη φαντασία σας να δουλέψει. Ζητήστε τους π.χ. να γράψουν τι επιθυμούν να κάνει η μαμά και ο μπαμπάς τους γι΄ αυτά, στη νέα χρονιά, πως να τους συμπεριφέρονται. Κι αν είναι μικρά φτιάξτε τους κακάο, σβήστε τα φώτα ανάψτε τα λαμπάκια και πείτε τους ένα παραμύθι. Η μαγεία είναι το παν κι όχι τα παιχνίδια που διαφημίζει η τηλεόραση. Πιστέψτε μας, εμείς, του 60 οι… γεννηθείς, που παίρναμε ως παιδιά ένα μπαλόνι δώρο τα Χριστούγεννα, δεν πάθαμε τίποτα.


5. Πείτε όχι! Μια ζωή την έχουμε δεν υπάρχει λόγος να κρατάμε τα προσχήματα χρονιάρες μέρες. Άμα δεν θέλετε να γιορτάσετε με τη συμπεθέρα, με τους τάδε ή τους δείνα, πείτε ένα κατά συνθήκην ψεύδος και ξεμπερδέψτε. Χίλιες φορές καλύτερα τρώγοντας πίτσα και βλέποντας για χιλιοστή όγδοη φορά «Μόνος στο σπίτι».


6. Δεν είναι ντροπή αν δεν έχουμε χρήματα. Πέρασαν οι εποχές που ήταν ντροπή να λέμε «δεν έχουμε να το ρίξουμε έξω», οι εποχές που όποιος δεν είχε να ξοδέψει ήταν επειδή έφταιγε ο ίδιος που δεν πέτυχε. Όλοι έχουμε δικαίωμα στη χαρά και ωραία θα την βγάλουμε, χωρίς γκρίνια και μουρμούρα, αρκεί να απλώσουμε τα πόδια μας κατά το πάπλωμά μας. Ο άνθρωπος αν θέλει να χαρεί και με μακαρονάδα με κιμά μπορεί. Θα ‘ρθουν κι οι καιροί για το κάτι πάρα πάνω. Μην μας πιάνει στεναχώρια που κάποιοι μπορούν κι εμείς όχι. Απενοχοποιηθείτε!



7. Ξεκουραστείτε! Αν οι γιορτές είναι ξεπάτωμα, εσείς αποφασίστε να ξεκουραστείτε. Αντί να είστε μποτιλιαρισμένοι πηγαίνοντας μαζί με εκατοντάδες άλλους για ψώνια, χουχουλιάστε στον καναπέ σας διαβάζοντας αστυνομικά. Αντί να παιδεύεστε να πετύχετε τη βελουτέ κολοκυθόσουπα που σας είπε ο Άκης, μαγειρέψτε το φαγάκι που ξέρετε, πάρτε και το καλύτερο προφιτερόλ από τη γειτονιά σας κι απολαύστε το σα να μην υπάρχει αύριο. Κι αν έχετε παιδάκια, παίξτε μαζί τους ντόμινο, ξαπλωμένοι στο πάτωμα. Τα καλύτερα Χριστούγεννα τα είχα περάσει εκείνη τη φορά που πήγαινα με περιοδικά στο καφέ και χάζευα από την τζαμαρία τον κόσμο να τρέχει σαν τρελός να προλάβει αγορές από το supermarketκαι τα γύρω μαγαζιά. Cool….

8. Χαμογελάτε! Αν δεν σας έχει χτυπήσει κάποια συμφορά, επιτέλους χαμογελάστε. Μην στέκεστε στις ουρές γκρινιάζοντας, μην τσακώνεστε στα φανάρια, μην αρπάζεστε με τη γυναίκα σας, ούτε να κάνετε σκηνές ζήλιας στο αγόρι σας. Χαλαρώστε το συναίσθημά σας, λίγη θετική ενέργεια κανέναν δεν έβλαψε. Προσπαθήστε το και θα βγείτε κερδισμένοι, ειδικά την περίοδο των εορτών που οι περισσότεροι μάλλον είναι στην τσίτα.

9. Και μόνος μου περνάω καλά! Πείτε όχι στην στερεότυπη αντίληψη που θέλει να νιώθουν μελαγχολικά όσοι περνούν τις γιορτές μόνοι τους. Οι άνθρωποι μπορούμε να είμαστε ευτυχισμένοι με πολλούς τρόπους και όχι με έναν και συγκεκριμένο. Κάθε κατάσταση έχει και τα καλά της. Τακτοποιήστε το σπίτι σας, κάντε το ωραίο σας μπανάκι, βάλτε λίγη βότκα ή κόκκινο κρασάκι στο ποτήρι σας, πάρτε αγκαλιά το κουτί με τις δίπλες, ανάψτε δυο τρία κεράκια και απολαύστε κάτι καλό στην τηλεόραση. Πείτε «στην υγειά μου» και νιώστε τυχεροί που υπάρχετε. Αύριο μέρα ξημερώνει.

10. Δεν υπάρχουν συνταγές ευτυχίας. Περνάμε καλά όταν δεν κάνουμε σχέδια για «να περάσουμε τέλεια». Βαδίστε χαλαρά την εορταστική περίοδο, χαζέψτε, χαλαρώστε και αγαπήστε το easygoing. Εορτές είναι, θα περάσουν!