15.11.19

Δωρεά εκδόσεων της Ελληνικής Ιστορικής Εταιρείας στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Κατερίνης


Αποδέκτης μιας σημαντικής δωρεάς βιβλίων από την Ελληνική Ιστορική Εταιρεία έγινε η Δημοτική Βιβλιοθήκη του Δήμου Κατερίνης, η οποία μαζί με
βιβλιοθήκες, τόσο της μείζονος Θεσσαλονίκης, όσο και όμορων περιοχών, επιλέχθηκε για την ανάδειξη του έργου της Ε.Ι.Ε. στην ευρύτερη περιοχή.

Ειδικότερα, η Δημοτική Βιβλιοθήκη ενισχύθηκε, εμπλουτίζοντας την συλλογή της με 12 τόμους του περιοδικού «ΒΥΖΑΝΤΙΑΚΑ» (έτη έκδοσης από το 2001 έως και το 2017), 11 τόμους των Πρακτικών των Συνεδρίων της (διάφορα έτη ως και το 2010, οπότε και τα Πρακτικά εκδίδονται μόνο σε ψηφιακή μορφή), καθώς και ένα αντίτυπο του συλλογικού τόμου «Βυζάντιο & Αραβικός Κόσμος. Συνάντηση Πολιτισμών – Πρακτικά Διεθνούς Συμποσίου», επιμέλεια Α.Γκουτζιουκώστας – Α. Κραλίδης, Θεσσαλονίκη 2017, εκδόσεις Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Θερμές ευχαριστίες για τη δωρεά των βιβλίων, εξέφρασε ο Δήμαρχος Κατερίνης Κώστας Κουκοδήμος, καθώς όπως τονίζει: «Με την ευγενική της αυτή πρωτοβουλία, η Ελληνική Ιστορική Εταιρεία συναντά και τις δικές μας επιδιώξεις για την ουσιαστική και ποιοτική αναβάθμιση της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Κατερίνης. Παράλληλα, αναμφισβήτητα συμβάλλει στην επίτευξη του στόχου μας για τον εμπλουτισμό της με νέες εκδόσεις, προκειμένου να συνιστά μία διαρκή και ταυτόχρονα δημιουργική πηγή γνώσης».
ΕΝΑΥΣΜΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ
«Θεωρούμε ότι η δωρεά αυτή θα βοηθήσει στην περαιτέρω ανάπτυξη της βιβλιοθήκης, κυρίως στον τομέα της Ιστορίας του Μεσαιωνικού και Νεότερου Ελληνισμού, ενώ προσδοκούμε πως μπορεί να αποτελέσει το έναυσμα για την συνεργασία ανάμεσα στην Ε.Ι.Ε και τον Δήμο Κατερίνης» επισημαίνεται στο συνοδευτικό έγγραφο της δωρεάς, που υπογράφει η Αγγελική Δεληκάρη Επίκουρη Καθηγήτρια - Τμήμα Ιστορίας & Αρχαιολογίας Α.Π.Θ και Γραμματέας της Ελληνικής Ιστορικής Εταιρείας.

Λίγα λόγια για την Ελληνική Ιστορική Εταιρεία
Η Ελληνική Ιστορική Εταιρεία ιδρύθηκε το 1977, με σκοπό την καλλιέργεια και την προώθηση των ιστορικών ερευνών, την ανάπτυξη επιστημονικών σχέσεων και δεσμών και τη μετάδοση των πορισμάτων των ιστορικών ερευνών στην Ελλάδα και το εξωτερικό, με την οργάνωση συνεδρίων, συμποσίων και άλλων εκδηλώσεων, τη δημοσίευση ιστορικών μελετών, την έκδοση περιοδικών και Πρακτικών συνεδρίων.
Αμέσως μετά την ίδρυσή της η Ε.Ι.Ε. εντάχθηκε ως Ελληνική Επιτροπή Ιστορικών Επιστημών στην Comité Internationale des Sciences Historiques και μετέχει ως εθνική επιτροπή με ψήφο στις Γενικές Συνελεύσεις της Διεθνούς Επιτροπής για την εκλογή των μελών του Δ.Σ. και τη διαμόρφωση του Προγράμματος και της θεματικής του Παγκοσμίου Συνεδρίου Ιστορικών Επιστημών που οργανώνεται κάθε πέντε χρόνια.
Η Ε.Ι.Ε. έχει οργανώσει μέχρι σήμερα 40 Πανελλήνια Ιστορικά Συνέδρια (εκδόθηκαν τα Πρακτικά από το Δ ́ Συνέδριο κ.ε.) και εκδίδει το περιοδικό ΒΥΖΑΝΤΙΑΚΑ που περιλαμβάνει μελέτες που αφορούν στον Μεσαιωνικό Ελληνισμό. Φιλοδοξεί να συνεχίσει τις δραστηριότητες αυτές με την προοπτική να ενταχθούν νέα μέλη, αλλα και να τις επεκτείνει πέραν τις Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με διαφόρους φορείς (Τοπική Αυτοδιοίκηση / Δημοτικές Αρχές, Ιερές Μητροπόλεις & Πολιτιστικά Ιδρύματα) που ενδιαφέρονται για την ιστορική έρευνα.