29.7.19

Συνάντηση της καθ. Έφης Μπάσδρα με τον διάσημο βοτανολόγο Arne Strid

Συνάντηση με τον διάσημο βοτανολόγο καθηγητή Arne Strid είχε η καθ. Εφη Μπάσδρα. Ο Arne Strid είναι από τους διασημότερους βοτανολόγους στον κόσμο, και έχει ασχοληθεί συστηματικά με την χλωρίδα του Ολύμπου.
Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο μαγευτικό Λιτόχωρο.

Ο Arne Strid είναι επίτιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου της Lund, επίτιμος καθηγητής του Βοτανικού Κήπου και Μουσείου του Βερολίνου, μέλος της Βασιλικής Ακαδημίας των Επιστημών και των Γραμμάτων της Δανίας, μέλος της Πολωνικής Ακαδημίας των Επιστημών, ιππότης της τάξης του Dannebrog (Ridder af Dannebrog 1984, πρώτης τάξης 1994).

Στην Ελλάδα, πρόσφατα βραβεύτηκε για το έργο του και του απονεμήθηκε ο τίτλος του επιτίμου μέλους από την Ελληνική Βοτανική Εταιρεία ενώ αναγορεύθηκε Επίτιμος Διδάκτορας από το Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Πανεπιστήμιο Πατρών.

Στο πλαίσιο της συνάντησης συζητήθηκε η ανάδειξη του μοναδικού πλούτου της χλωρίδας του Ολύμπου και η προστασία της βιοποικιλότητας του βουνού και προγραμματίστηκαν πολλές κοινές δράσεις στο άμεσο μέλλον.

Η πρόσφατη έκδοση του του δίγλωσσου Λευκώματος «Flowers. Olympus Terra & Mare”, από την καθ. Έφη Μπάσδρα και τον ερευνητή χλωρίδας Λευτέρη Κηπόπουλο με πρόλογο του Οικουμενικού Πατριάρχη κου. Βαρθολομαίου και του Ακαδημαϊκού Χρ. Ζερεφού είναι σε αυτή την κατεύθυνση.
Στη συνάντηση παρέστη και ο καθηγητής Βοτανικής και Οικολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών και Πρόεδρος της Ελληνικής Βοτανικής Εταιρείας Παναγιώτης Δημόπουλος και ο ερευνητής χλωρίδας και συνσυγγραφέας του λευκώματος κος. Ελευθέριος Κηπόπουλος.
Η μεθοδική προβολή της μοναδικής ομορφιάς της φύσης του Ολύμπου και η ανακήρυξη του Ολύμπου ως μνημείου φυσικής κληρονομιάς της UNESCO είναι από τα βήματα που πρέπει να γίνουν για την ανάδειξη της ευρύτερης περιοχής μας. Ο Όλυμπος πρέπει να αποτελέσει κυρίαρχη αναφορά σε αυτή την κατεύθυνση.
Το φθινόπωρο ετοιμάζεται και νέα έκδοση με θεματολογία και αναφορά στη θαυμαστή φύση του Ολύμπου.