Tη μεγαλύτερη συλλογή ζωγραφικής που ταξίδεψε ποτέ στην Ελληνική Περιφέρεια, μια κορυφαία καλλιτεχνική συνύπαρξη των πιο σημαντικών Ελλήνων εικαστικών δημιουργών του 20ου αιώνα φιλοξενεί από χθες το απόγευμα η Κατερίνη, στο αρχοντικό - πρώην οικία Τσαλόπουλου, ένα από τα πιο χαρακτηριστικά κτίρια - αρχιτεκτονικά μνημεία της πόλης. Πρόκειται για
την έκθεση με τίτλο: «Αριστουργήματα της ελληνικής ζωγραφικής του 20ου αιώνα από τον Παρθένη στον Μόραλη», τα εγκαίνια της οποίας έγιναν παρουσία εκπροσώπων τοπικών αρχών, φορέων, συλλόγων και πλήθος φίλων της τέχνης .
Όπως είναι γνωστό, για την οργάνωση της έκθεσης συμπράττουν η Πινακοθήκη Γιώργου Ν. Βογιατζόγλου, ο Δήμος Κατερίνης και ο Οργανισμός Πολιτισμού (ΟΠΠΑΠ), ενώ την επιμέλειά της υπογράφει ο Μάνος Στεφανίδης, καθηγητής Φιλοσοφικής Σχολής - Τμήμα Θεατρικών Σπουδών Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Η ιστορία της ελληνικής ζωγραφικής την Κατερίνη
Όπως σημείωσε στη διάρκεια των εγκαινίων ο Δήμαρχος Κατερίνης Σάββας Χιονίδης: «Στην εποχή μας, σε αυτές τις γκρίζες περιόδους που ζούμε τα πιο σημαντικά κεφάλαια είναι ο πολιτισμός και η παιδεία. Συνιστούν μοναδικές διεξόδους και είναι το κλειδί για να ξεπεράσουμε την κρίση. Άλλωστε διαχρονικά μέσα από την Τέχνη, το Πνεύμα, ο Ελληνισμός ξεπέρασε τις δυσκολίες του. Σήμερα έχουμε τη χαρά μετά από κόπους ενός και πλέον έτους να φιλοξενούμε μία πολύ σπουδαία έκθεση, για την οποία ευχαριστώ από καρδιάς τον κο Βογιατζόγλου, ο οποίος είναι εραστής της τέχνης, εκπρόσωπος τρίτης γενεάς πια που έχει στην κατοχή της μία τεράστια συλλογή, όπως επίσης και μία εξαιρετική πινακοθήκη στην Αθήνα, την οποία μπορεί να επισκεφτεί κανείς και να δει τι σημαίνει αγάπη στην τέχνη. Θέλω επίσης, να ευχαριστήσω θερμότατα τον καθηγητή Πανεπιστημίου Μάνο Στεφανίδη, επί 25 χρόνια επιμελητή της Εθνικής Πινακοθήκης, κομισάριο της Ελλάδας στη Biennale Βενετίας, και με μία σειρά άλλες ιδιότητες, ο οποίος επιμελήθηκε την έκθεση μας […]».
Αναφερόμενος στην ταυτότητα της έκθεσης, ο Δήμαρχος επισήμανε: «Η έκθεση αυτή είναι η ιστορία της ελληνικής ζωγραφικής του 20ου αιώνα, ενώ έχει τεράστια εκπαιδευτική σημασία για όλους μας και συμβάλλει να αγαπήσουμε την τέχνη, να διερευνήσουμε τι είναι τέχνη, ποιες σχολές υπάρχουν, πώς δημιουργήθηκαν και τι επηρέασε όλους αυτούς τους καλλιτέχνες – μύθους, έργα των οποίων έχουμε τη χαρά και την τιμή να φιλοξενούμε εδώ μετά από την ευγενική προσφορά του κου Γιώργου Βογιατζόγλου».
Η αξιοποίηση του εμβληματικού για την Κατερίνη κτιρίου
Επιπλέον, ο κος Χιονίδης αναφερόμενος στην αξιοποίηση του αρχοντικού – πρώην οικία Τσαλόπουλου τόνισε: «Εδώ και ένα χρόνο συζητούμε για το πώς αυτό το υπέροχο κτίριο - γιατί δεν έχουμε και πολλά κτίρια σαν το συγκεκριμένο εδώ, σε μία νέα πόλη όπως η Κατερίνη - να μπορέσουμε να το αξιοποιήσουμε. Κάποιοι είπαν να γίνει εδώ το γραφείο Δημάρχου ή να γίνονται εδώ οι πολιτικοί γάμοι. Και ρωτώ ευθέως αυτό το κτίριο είναι για όσα προανέφερα ή για να φιλοξενούνται καλλιτεχνικές εκδηλώσεις υψηλότατου επιπέδου; Επίσης, μου ανέφερε κάτι ο Μάνος Στεφανίδης και το τήρησα. Αυτό το κτίριο δεν είναι για να φιλοξενεί μία μόνιμη έκθεση ή να το κάνεις μονοθεματικό. Πρέπει να υφίσταται η περιοδικότητα, για να υπάρχει διαδραστικά. Ένα μικρό μουσείο ακόμα και αν είναι πολύ σπουδαίο θα το επισκεφτείς, μία, δύο, πέντε φορές, αλλά μετά δεν θα ξαναπάς».
Πάντα πρώτος ο πολιτισμός
Τέλος ο Δήμαρχος Κατερίνης επισήμανε: «Είμαστε ανοικτοί σε ιδέες, σκέψεις, απόψεις προκειμένου να μπορέσουμε να κάνουμε ακόμη περισσότερα στην πόλη μας γιατί το αξίζουμε, αλλά κυρίως γιατί το οφείλουμε στην κοινωνία μας και στα παιδιά μας. Ευχαριστώ τη συντονίστρια που επωμίστηκε το βάρος της οργάνωσης, τη Ροδή Ελευθεριάδου, την αντιδήμαρχο Παρθένα Μακρίδου που εισηγήθηκε τα θέματα για λογαριασμό του Δημοτικού Συμβουλίου, τον Πρόεδρο του Οργανισμού Πολιτισμού Θεόδωρο Παυλίδη, τους εργαζόμενους του Δήμου που εργάστηκαν εντατικά αυτό το διάστημα προκειμένου να είναι όλα έτοιμα σήμερα. Επίσης, τους εθελοντές και τις εθελόντριες. Στην έκθεση αναμένεται να υπάρχει μεγάλη επισκεψιμότητα και προγραμματίσαμε να υφίστανται ξεναγήσεις. Επίσης, ευχαριστώ τον φίλο εθελοντή, ο οποίος δημιούργησε ένα bar code στον πίνακα ώστε ακουμπώντας κανείς με το τηλέφωνό του να έχει στοιχεία για το τι έχει δημιουργήσει ο κάθε καλλιτέχνης. Πάντα ψηλότερα, δυναμικότερα, πάντα πρώτος ο πολιτισμός. Σας ευχαριστώ που είστε όλες και όλοι εδώ».
Εγκαίνια συνεργασίας
Για τις πρώτες εντυπώσεις, καθώς και για το μέλλον της συνεργασίας του με τον Δήμο Κατερίνης έκανε λόγο ο Γιώργος Βογιατζόγλου – κάτοχος της συλλογής: «Είναι μεγάλη μου χαρά όταν λαμβάνω προτάσεις να βγει η μεγάλη μου συλλογή προς τα έξω, προς την περιφέρεια. Έτσι και αποδέχτηκα την πρόταση του αγαπητού φίλου μου καθηγητή Μάνου Στεφανίδη όταν μου είπε να εκθέσουμε στον Δήμο Κατερίνης και σήμερα εγκαινιάζουμε την έκθεση, στο ωραίο, αυτό κτίριο – στολίδι για την πόλη σας. Ευχαριστώ τον Δήμαρχο Σάββα Χιονίδη για τη φιλοξενία και υπόσχομαι με μεγάλη μου χαρά να συνεργαστούμε και στο μέλλον στην Κατερίνη με το φίλο μου Μάνο Στεφανίδη και να διοργανώσουμε και άλλες θεματικές εκθέσεις. Σας ευχαριστώ από καρδιάς».
Αμφίδρομη συνεργασία
Για την έκθεση, το κτίριο που τη φιλοξενεί και το πώς μπορεί να διαμορφωθεί στο μέλλον η συνεργασία με τον Δήμο Κατερίνης μίλησε ο καθηγητής Μάνος Στεφανίδης, ο οποίος υπογράμμισε: «Έχω να κάνω μία πρόταση, ειδικά τώρα που βλέπω φωτισμένο αυτό τον μαγικό χώρο, να το ονομάσουμε Δημοτική Έπαυλη «ΜΟΥΣΕΣ». Προτρέπω επίσης με την ευκαιρία, να κάνουμε την αντίστασή μας μέσα από τον πολιτισμό και την παιδεία, που είναι αυτό που έχουμε, η βαθύτερή μας ταυτότητα. Αυτό που κάνουμε εδώ είναι να δείξουμε την ιστορία της ελληνικής ζωγραφικής τέχνης από τον Παρθένη μέχρι σήμερα. Τον Παρθένη που είχε μαθητές τον Τσαρούχη, τον Εγγονόπουλο, τον Γκίκα, τον Βασιλείου, τη λεγόμενη γενιά του ’30, τους ζωγράφους που συνοδοιπόρησαν με τον Ελύτη, τον Σεφέρη, τον Ρίτσο, τον Χατζιδάκι, τον Θεοδωράκη, που ήταν οι δάσκαλοι στη γενιά του ’60, στον Κούνδουρο, στο σινεμά ή τον Κεσανλή, τον Παύλου κ.α. Είμαι πολύ συγκινημένος που είστε όλοι σήμερα εδώ. Χαίρομαι πολύ που δίνουμε, που δίνει η δημοτική αρχή, αυτό το μαγικό κτίριο στην πόλη. Θερμά ευχαριστώ τους εθελοντές, τον Γιώργο τον Βογιατζόγλου, για την τόσο μεγαλόκαρδη προσφορά του. Είπα η επόμενη έκθεση να είναι μία έκθεση, ένας καλλιτέχνης, μία συλλογή από εδώ την Κατερίνη ή την ευρύτερη Πιερία, ώστε και εμείς στην Αθήνα να φιλοξενήσουμε στην πινακοθήκη του Γιώργου, μία δραστηριότητα δική σας».
Τόπος πολιτισμού
Χαιρετισμό στη διάρκεια των εγκαινίων απηύθυνε η αντιπεριφερειάρχης Πιερίας Σοφία Μαυρίδου, η οποία αφού συνεχάρη τον Δήμαρχο Κατερίνης και όλους τους συντελεστές σημείωσε χαρακτηριστικά: «Η πόλη της Κατερίνης, η Περιφερειακή ενότητα Πιερίας είναι ένας τόπος, ο οποίος αναδεικνύει τον πολιτισμό. Σε λίγες ημέρες θα εγκαινιάσουμε ένα πολιτιστικό κέντρο κοντά στο αρχαίο θέατρο του Δίου, το οποίο τιμά την περιοχή και μαζί με το υπέροχο αυτό νεοκλασικό κτίριο του Δήμου Κατερίνης δίνουν ένα διαφορετικό στίγμα σε όλη την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Σας μεταφέρω τα συγχαρητήρια του Περιφερειάρχη Απόστολου Τζιτζικώστα για όλα αυτά που γίνονται[…]Καλή αρχή και πολλά συγχαρητήρια».
Παράθυρο στην Τέχνη
Στον επίλογο των εγκαινίων χαιρετισμό απηύθυνε η συντονίστρια της έκθεσης, δημοτική σύμβουλος Ροδή Ελευθεριάδου – Μελετλίδου, η οποία ανέφερε: «Σας καλωσορίζω σε ένα από τα ομορφότερα αρχιτεκτονικά στολίδια που διαθέτει η πόλη μας, σε ένα πανόραμα της νεότερης ελληνικής τέχνης που φιλοξενούμε. Θα έχουμε την ευκαιρία να περιηγηθούμε όλοι στην έκθεση για όσο χρόνο χρειαστεί, είτε μόνοι μας, μέσω της εφαρμογής QR CODE (θα διαθέτει και WI – FI ο χώρος), είτε με τη βοήθεια των εθελοντών, τους οποίους ευχαριστώ, καθώς είναι πάντα δίπλα μας. Ευχαριστώ επίσης, τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Πιερίας που ήδη προγραμμάτισαν να επισκεφτούν την έκθεση, όπως και σχολεία από όλη την Κεντρική Μακεδονία που θα την επισκεφτούν. Ευχαριστώ τον κο Στεφανίδη και τον κο Βογιατζόγλου για την άριστη συνεργασία, τον Δήμαρχο Κατερίνης Σάββα Χιονίδη, που πέρα από τη Δημοτική Βιβλιοθήκη μου άνοιξε ένα παράθυρο στην Τέχνη. Εύχομαι καλή ξενάγηση και ο καθένας να βρει στα έργα της έκθεσης, αυτό που τον αντιπροσωπεύει».
Στην συνέχεια το κοινό περιηγήθηκε στους χώρους της έκθεσης και πληροφορήθηκε με λεπτομέρειες, τη θεματολογία 45 έργων των: Γιάννη Μόραλη (1961 – 2009), Μαλέα Κωνσταντίνου (1879 – 1928), Μπουζιάνη Γιώργου (1885 – 1959), Σπυρόπουλου Γιάννη (1912 – 1990), Τσαρούχη Γιάννη (1910 – 1989), Γαΐτη Γιάννη (1923 – 1984), Παρθένη Κωνσταντίνου (1878 – 1967), Εγγονόπουλου Νίκου (1907 – 1985), Ακριθάκη Αλέξη (1939 – 1994), Αστεριάδη Αγήνωρ (1898 – 1977), Βαρλάμου Γιώργου (1922 – 2011), Νικολάου Νίκου (1909 – 1986), Μαραγκοπούλου Κούλας (1919 – 1977), Μαυροίδη Γιώργου (1912 – 2003), Μανουσάκη Γιώργου (1914 – 2003), Βασιλείου Σπύρου (1902-1985), Χατζηκυριάκου Γκίκα Νίκου (1906 – 1994), Τσόκλη Κώστα (1930), Τέτση Παναγιώτη (1925 – 2016), Σόρογκα Σωτήρη (1936), Φασιανού Αλέκου (1935), Δημήτρη Μυταρά (1934-2017), Μάκη Θεοφυλακτόπουλου (1939), Αντωνόπουλου Άγγελου (1957), Μακρουλάκη Μιχάλη (1940), Πατρασκίδη Τριαντάφυλλου (1946), Καραβούζη Σαράντη (1938 – 2011), Δασκαλάκη Στεφάνου (1952), Δρούγκα Αχιλλέα (1940), Μποκόρου Χρήστου (1956), Παπανικολάου Κώστα (1959), Μισούρα Τάσου (1963), Κατζουράκη Κυριάκου (1944), Μαδένη Μιχάλη (1960), Μορταράκου Κυριάκου (1948), Ρόρρη Γιώργου (1963), Εδουάρδου Σακαγιάν (1957).
Στα εγκαίνια παρέστησαν επίσης, ο πρόεδρος του ΣΕΒΕ και πρώην υπουργός Γιώργος Κωνσταντόπουλος, αντιδήμαρχοι, δημοτικοί και τοπικοί σύμβουλοι του Δήμου Κατερίνης, η πρώην βουλευτής Μαρία Μίχου κ.α.
Αξίζει να σημειωθεί, ότι, την έναρξη της έκθεσης επένδυσαν μουσικά οι: Ιβάν Ναβροζίδης (Σαξόφωνο – Κλαρινέτο) και Διονύσης Κουτουζίδης (βιολί). Η έκθεση θα διαρκέσει έως και την Κυριακή 24 Μαρτίου, ενώ το κοινό μπορεί να την επισκέπτεταικαθημερινά 09:30 π.μ. έως 15:00, 17:00 έως 20:00 και κάθε Σάββατο – Κυριακή από τις 11:00 π.μ. έως τις 20:00.