18.10.24

Τα 105 Λιτοχωρινά καΐκια: Λίγα λόγια του παππού Γκιάτα από το ντοκιμαντέρ της ΕΡΤ2

                                      
                  
Στον κεντρικό δρόμο του Λιτοχώρου, που βρίσκεται μόλις στους πρόποδες του μυθικού Ολύμπου, βρίσκεται το Ναυτικό Μουσείο Λιτοχώρου. Η ναυτική ιστορία

και κληρονομιά παρουσιάζεται μέσα από τα εκθέματα αλλά και τους πίνακες του Ναυτικού Μουσείου Λιτοχώρου. Κατά την επίσκεψή σας στο ναυτικό μουσείο θα δείτε το λάβαρο της Ένωσης συνταξιούχων Ναυτικών από το 1923, φωτογραφίες των ναυτικών που αποτελούσαν το διοικητικό συμβούλιο. Ζωγραφιές από λιτοχωρίτικα σκαριά, μακέτες αντίγραφα από πέντε τύπους σκαφών που χρησιμοποιούσε ο στόλος. Ναυτικούς κόμπους, ναυτιλιακά όργανα (πυξίδες, εξάντες, διόπτρες ακτοπλοΐας, κιάλια, δρομόμετρα, βαρόμετρα, ραντάρ), ημερολόγια γέφυρας και ναυτολόγια, πτυχία ναυτικής ικανότητας κτλ.
Θα δείτε και κομμάτια από το βυθισμένο τουρκικό θωρηκτό “Φετίχ Μπουλέντ”, που ανατινάχτηκε-τορπιλίστηκε στις 19-10-1912 από το “Τορπιλοβόλο 11” με πλοίαρχο τον Ναύαρχο Νικόλαο Βότση και πλοηγούς τους Λιτοχωρίτες Νικόλαο Βλαχόπουλο και Μιχαήλ Κωφό, όταν αυτό εισήλθε στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης.
Πολύ σπουδαία είναι η πινακοθήκη του Μουσείου, με έργα που απεικονίζουν κατά κύριο λόγο Λιτοχωρίτικα καράβια
Η μόνιμη συλλογή, που λειτουργεί από το 2004, είναι οργανωμένη σε δύο θεματικές ενότητες. Στην πρώτη παρουσιάζεται η τοπική ναυτική ιστορία μέσα από ημερολόγια, ναυτολόγια και χειρόγραφα Λιτοχωριτών ναυτικών. Στη δεύτερη εκτίθενται αντικείμενα που αφορούν γενικότερα τη ναυτιλία και τη ζωή στη θάλασσα.