«Θέλουμε να μυήσουμε τα παιδιά στην προϊστορική κουζίνα, να συνειδητοποιήσουν οι φοιτητές που βρίσκονται εδώ μέσω Erasmus ότι τα φαγητά που δοκιμάζουν κατά την παραμονή τους στη Θεσσαλονίκη, μπορεί να τρώγονταν και κατά τα προϊστορικά χρόνια», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κ. Βαλαμώτη, σημειώνοντας ότι «θα είναι εντυπωσιακό να διαπιστώσουν πόσο μικρή ποσότητα καύσιμης ύλης χρειάζεται για να μαγειρευτεί ένα φαγητό στο φουρνάκι αυτό, όπου μισό κιλό πλιγούρι ετοιμάζεται σε 20 λεπτά». «Στο ΑΠΘ, στον τομέα αρχαιολογίας, ασχολούμαστε εδώ και 20 χρόνια με προϊστορικά φυτικά συστατικά διατροφής, διεξάγουμε πρωτογενή έρευνα και μέσα από τις ανασκαφές προκύπτει καινούριο υλικό, έχοντας φέρει στο φως π.χ. το πιο παλιό κρασί της Ευρώπης, κατάλοιπα από το πλιγούρι Μεσημεριανής Τούμπας στον Τρίλοφο, ενδείξεις παραγωγής μπύρας στο τέλος 3ης χιλιετίας στο Αρχοντικό Γιαννιτσών», επισήμανε η κ. Βαλαμώτη..
Σε ό,τι αφορά τη φάβα από λαθούρι, που επίσης θα περιλαμβάνεται στο μεσημεριανό μενού, η καθηγήτρια εξήγησε ότι «το λαθούρι καλλιεργείται από την αρχή της νεολιθικής εποχής στην Ελλάδα και πιθανολογείται η συμβολή του στην προϊστορική γεωργία του Αιγαίου, είναι ένα είδος που φέρνουν στην καλλιέργεια οι κάτοικοι του Αιγαίου». Ο λόγος που το λαθούρι καταναλώνεται με τη μορφή φάβας είναι ότι η φλούδα του είναι τοξική αν καταναλωθεί σε μεγάλη ποσότητα. Σήμερα τα λαθούρι καλλιεργείται στην Κέρκυρα και σε άλλα νησιά του Ιονίου, στις Κυκλάδες και ιδιαίτερα στην Αμοργό, ενώ η φάβα Σαντορίνης παρασκευάζεται από ένα είδος λαθουριού, το Lathyrus clymenum, που καλλιεργείται ειδικά στη Σαντορίνη και μάλιστα στον φάκελλο που κατατέθηκε για την κατοχύρωση της ως προϊόν υπό το καθεστώς προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης (ΠΟΠ) περιελήφθησαν αρχαιοβοτανικά δεδομένα. «Είναι ένα παράδειγμα για το πώς συνδέεται η προϊστορία με το σήμερα, με συνδετικό κρίκο τους σπόρους, που πέρασαν από γενιά σε γενιά», επισήμανε η κ. Βαλαμώτη, υπογραμμίζοντας ότι ένας ακόμη στόχος της δράσης στο ΑΠΘ είναι να διαδοθεί το μήνυμα ότι «αυτούς τους σπόρους, που έθρεψαν γενιές και γενιές ανθρώπων στον πλανήτη, πρέπει να τους διαφυλάξουμε, να δώσουμε τη δέουσα σημασία, ώστε να διατηρήσουμε τις τοπικές ποικιλίες». «Ανοίγοντας νέους δρόμους, συνομιλώντας με την κοινωνία» Οι δράσεις του προγράμματος «Ανοίγοντας νέους δρόμους, συνομιλώντας με την κοινωνία» ξεκινούν τη Δευτέρα 27 Μαΐου με την παρουσίαση των προγραμμάτων μεταπτυχιακών σπουδών του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας, στις 12.30 στο υπόγειο του νέου κτιρίου της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ. Την Τρίτη 28 Μαΐου και ώρες 11.30-13.00 οι καθηγητές Γιώργος Αντωνίου και Γιώργος Αγγελόπουλος οργανώνουν εντός του πανεπιστημιακού campus, ιστορικό περίπατο-περιήγηση στην ιστορία του ΑΠΘ, σε συνδυασμό με την ανάπτυξη των κτιριακών υποδομών του, έως τις αρχές της δεκαετίας του 1950. Ξεκινώντας από τη μετατροπή της Οθωμανικής Σχολής «Ιδαδιέ» στο βασικό κτίριο του νέου πανεπιστημίου, μας «ξεναγούν» στα κατεστραμμένα εβραϊκά νεκροταφεία, στα πανεπιστημιακά κτίρια που κατασκευάστηκαν, αλλά πλέον δεν υπάρχουν (φοιτητική λέσχη και αναγνωστήριο) κάνοντας αναφορές στα πολιτικά προτάγματα που οδήγησαν στη δημιουργία συγκεκριμένων υποδομών σε συγκεκριμένες περιόδους. Την Τετάρτη 29/5 στις 12 θα γίνει διαδικτυακή συζήτηση με αποφοίτους του τμήματος, και την Πέμπτη 30/5, πριν την εκδήλωση μαγειρικής στα γρασίδια της φιλοσοφικής, στο αμφιθέατρο Μουσείου Εκμαγείων, στις 11 το πρωί θα γίνει εκδήλωση με τίτλο «(Un)safe: Σεξουαλική παρενόχληση στο Πανεπιστήμιο», ενώ η εβδομάδα εκδηλώσεων θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή 31/5 με διαδικτυακή συζήτηση με κοινωνικούς εταίρους του τμήματος...