22.5.24

20ή Διεθνή Έκθεση βιβλίου Θεσσαλονίκης: ένα 4ήμερο συνύπαρξης διαφορετικών κόσμων με συνδετικό κρίκο το βιβλίο -Συμμετείχαν οι εκδόσεις ΜΑΤΙ από την Κατερίνη-40 ΦΩΤΟ

Οι ποιητές Αντώνης Σκιαθάς και Κ. Λουκόπουλος
με τον Κατερινιώτη συγγραφέα Θεοχάρη Μπικηρόπουλο
Η ποικιλομορφία και η συνύπαρξη είναι τα στοιχεία που χαρακτήρισαν τη φετινή 20ή Διεθνή Έκθεση βιβλίου Θεσσαλονίκης, που πραγματοποιήθηκε από τις 16 έως τις 19 Μαΐου. Γεμάτες κόσμο ήταν οι αίθουσες, όπου διεξάγονταν κάθε λογής συζητήσεις και εκδηλώσεις, με την προσέλευση κόσμου να σημειώνεται αυξημένη ήδη από την πρώτη μέρα διεξαγωγής της έκθεσης και να κορυφώνεται το Σαββατοκύριακο.
Μυθιστορήματα, επιστημονική φαντασία, επιστημονικό βιβλίο, ποίηση, παιδικό βιβλίο, Ιστορία, φιλοσοφία, ψυχολογία, δοκίμια, θρησκείες, έμφυλη ταυτότητα, φεμινισμός, όλα έχουν τον χώρο τους και το κοινό τους, σε μια διοργάνωση που αφουγκράζεται τις σύγχρονες προκλήσεις και προβληματισμούς και θέτει ως προτεραιότητα τον διάλογο και τη συμπερίληψη.

85.000 άτομα επισκέφθηκαν την έκθεση βιβλίου

Στη φετινή 20ή Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης φιλοξενήθηκαν 850 εκθέτες, πάνω από 1.500 Έλληνες και ξένοι συγγραφείς, ομιλητές και επαγγελματίες του βιβλίου από 40 χώρες, περισσότερες από 500 εκδηλώσεις σε 14 αίθουσες ενός χώρου 16.000 τετραγωνικών μέτρων.
Η επισκεψιμότητα φέτος κυμάνθηκε στα 85.000 άτομα, κάτι ικανοποιητικό, αν συνυπολογίσει κανείς τον ποδοσφαιρικό αγώνα και το κλείσιμο του κέντρου της πόλης που «επικράτησαν» με 1-0 απέναντι στις αναμενόμενες αθρόες κυριακάτικες επισκέψεις στην έκθεση.
Με τιμώμενη φέτος τη Σάρτζα, ένα από τα επτά Εμιράτα των ΗΑΕ, η ΔΕΒΘ άνοιξε τον διάλογο με τον αραβικό κόσμο, με το βλέμμα στραμμένο και στις περιοχές του αραβικού κόσμου που έχουν πληγεί από τους πολέμους. Ενταγμένα άλλωστε στη διοργάνωση, πολλά ήταν τα μεταφρασμένα βιβλία που αφορούσαν λογοτεχνία του τραύματος, συριακό ζήτημα, πρόσφατες εκδόσεις που αφορούν το παλαιστινιακό ζήτημα και ανάγνωση ποιημάτων από Παλαιστίνη, την προσφυγική κρίση, την κατανόηση μεταξύ των λαών...
Στη φετινή 20ή Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης συμμετείχαν από την Κατερίνη οι εκδόσεις ΜΑΤΙ με τους συγγραφείς  Θεοχάρη Μπικηρόπουλο την Παρασκευή 17/5 και τον Ιάκωβο Παπαδόπουλο το 
Σάββατο...
Σε ανάρτησή του στο facebook ο Θεοχάρης Μπικηρόπουλος έγραψε:
Helexpo. ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΚΘΕΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, 16-19 Μαίου 2024....90.000 επισκέπτες / 850 εκθέτες / 600+ εκδηλώσεις/ 40 χώρες / 1.500+ Έλληνες και ξένοι συγγραφείς...ΜΙΑ ΜΕΓΑΛΗ ΓΙΟΡΤΗ του βιβλίου, της φιλαναγνωσίας, των εκδοτών και των δημιουργών στην οποία είχα τη χαρά να συμμετέχω με το 15ο βιβλίου μου με τίτλο BLACK PEARL που κυκλοφόρησε πρόσφατα, καθώς και με την συλλεκτική έγχρωμη ανθολογία, Ποίηση και Κολάζ, σε συνεργασία με την εικαστικό Ειρήνη Μητούδη, με τίτλο ΔΥΠΝΟΟΣ ΕΚΦΡΑΣΗ και την στήριξη των εκδόσεων ΜΑΤΙ των Κυριάκου, Ελένης και Σάββα Προβατίδη. Θέλω να ευχαριστήσω όλους αυτούς τους γνωστούς, αγνώστους και φίλους που πέρασαν από το περίπτερο 12, stand 35 και μας τίμησαν με την παρουσία τους κι όχι μόνο με τις ευχές τους...Τους αγαπημένους συγγραφείς, ποιητές, που έσπευσαν με αγάπη να χαιρετίσουν, να ευχηθούν και να μοιραστούν την χαρά και την αγάπη για το βιβλίο και τη δημιουργία. Ευχαριστώ τους δημοσιογράφους που πρόβαλλαν το γεγονός και τη συμμετοχή στη ΔΕΒΘ 2024.... ΑΓΑΠΑΜΕ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ, ΑΓΑΠΑΜΕ ΤΟΥΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ ΠΟΥ ΑΓΑΠΑΝΕ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ και γινόμαστε φίλοι μέσα από τον ονειρικό κόσμο της λογοτεχνίας και των τεχνών.
Είμαι πεπεισμένος ότι τα μόνα που χρειαζόμαστε είναι λίγοι πραγματικοί καλοί φίλοι, μια ζεστή αγκαλιά, ένα ποτήρι κρασί(ή Jack Daniels) ή κατά τον Μαρκ Τουαίην, καλούς φίλους, καλά βιβλία και μια αποκοιμισμένη συνείδηση. Αυτά είναι η ουσία μιας ευτυχισμένης ζωής.
ΣΑΣ ευχαριστώ όλους...(Special thanks στην αγαπητή συνεργάτρια Ε. Μητούδη, που παρουσίασε πρώτη φορά στην εν λόγω εκδήλωση BOOKSIGNING στο ΜΑΤΙ περίπτερο μας το νέο της εικαστικό δημιούργημα "ΙΔΕΑ από την επιθυμία στην ουτοπία" δίνοντας χρώμα στην όμορφη βραδιά.)..."















Ο ποιητής Γιάννης Αθανασιάδης 



Ο δημοσιογράφος Διογένης Μαριόλας, η υπεύθυνη ανθρώπινου δυναμικού της ΑΝΑΚΕΜ  Νίκη Παπαδοπούλου, η διακοσμήτρια -Εικαστικός Ειρήνη Μητούδη, ο επιχειρηματίας -γλύπτης Χρήστος Χατζηβασιλείου με τη φίλη  του στο περίπτερο των εκδόσεων ΜΑΤΙ με τον  συγγραφέα Θεοχάρη Μπικηρόπουλο

Η Μαρία Παπαδοπούλου με την Ειρήνη Μητούδη





Ο πρόεδρος της Εταιρείας Συγγραφέων Θεσσαλονίκης Β. Τασιόπουλος
 με την εικαστικό Ειρήνη Μητούδη

Ο πρόεδρος της εταιρείας συγγραφέων Θεσσαλονίκης Β. Τασιόπουλος
 με τον Θεοχάρη Μπικηρόπουλο







Η υπεύθυνη των εκδόσεων ΜΑΤΙ Ελένη Προβατίδου













Από δεξιά, οι ποιήτριες Αλεξάνδρα Μπακονίκα και  Τασούλα Τσιλιμένη



Η συγγραφέας και εκδότρια (ΤΡΙ.ΕΝΑ)  Καλλιόπη Πασιά








Ο ΣΕΜΠΑΣΤΙΑΝ ΦΙΤΖΕΚ τράβηξε τα φώτα της δημοσιότητας και ...το κοινό...!