30.3.24

ΕΙΡΗΝΗ ΜΗΤΟΥΔΗ*. Ομιλία για το βιβλίο του Θεοχάρη Μπικηρόπουλου, BLACK PEARL , Βιβλιοπωλείο ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ (Θεσσαλονίκη 20-3-2024).

 Καλησπέρα σας και καλή πλεύση να έχουμε με το Γιοτ του… μυστηρίου «Black Pearl» του εξαίρετου φίλου Θεοχάρη και των εκδόσεων ΜΑΤΙ! Είναι ιδιαίτερη τιμή

για μένα η πρόσκληση του στην παρουσίαση του 15ου βιβλίου του και τον ευχαριστώ θερμά!
Ειναι ο πολυγραφότερος συγγραφέας των τελευταίων χρόνων στην Κατερίνη.
Είχα την χαρά και την τιμή να γνωρίσω τον ΘεοΧάρη μέσα από μια αναπάντεχη συνεργασία που είχαμε στο ΔΥΠΝΟΟΣ ΕΚΦΡΑΣΗ την έβδομη ποιητική του συλλογή, με ποίηση και κολάζ, το 14ο βιβλίο του, με 55 ποιήματα και 16 κολάζ δικά μου, ένα πάντρεμα δυο τεχνών όπου με την ευγενική στήριξη των εκδόσεων ΜΑΤΙ του κ. Προβατίδη έχουμε μια πολυτελή έκδοση με εξαιρετικές κριτικές και αυτό με χαροποιεί ιδιαίτερα. Μια άψογη συνεργασία με εξαίρετο αποτέλεσμα.

Ας ξεκινήσουμε το αποψινό ταξίδι με το νέο βιβλίο του με τον τίτλο ΒLACK PEARL, λέγοντας ότι το διάβασα σε λιγότερο από δυο μέρες, καθώς το πήρα στα χέρια μου Χριστούγεννα και ήταν τέτοια η ροή, η αγωνία και το ενδιαφέρον που δε μπορούσα να το αφήσω παρά μόνο για να κοιμηθώ.
Ο τρόπος γραφής του Θεοχάρη είναι συγκλονιστικός, η δημοσιογραφική του πένα σε συνδυασμό με την λυρική του ικανότητα δημιουργεί έναν μοναδικό τρόπο περιγραφής στιγμών, αποτύπωσης συναισθημάτων, γρήγορης ροής και ταυτόχρονα οι ανατροπές που λαμβάνουν χώρα δεν σου επιτρέπουν να σταματήσεις την ανάγνωση του από την περιέργεια που σου προκαλεί τι θα γίνει στην επόμενη σελίδα!
Όπως είπε και ο κ. Λαζάρου, η ποιητική του ρίζα απλώνει τα κλαδιά της μέσα στο μυθιστόρημα εκεί που το πεδίο είναι ελεύθερο να δώσει λυρικές πινελιές περιγράφοντας αισθήματα.

Το Black Pearl διαπραγματεύεται κάτι που είναι θέμα συζητήσεων, αναζητήσεων:

ΤΥΧΗ ή ΕΠΙΛΟΓΗ;
ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΥΧΗ ;
Είναι διαίσθηση ;
Είναι παρατήρηση ;
Είναι γνώσεις και σκληρή δουλειά ,στατιστική ;
Θάρρος;
Ρίσκο;
Είναι εύνοια του θεού; 
Είναι πίστη στην επιτυχία (σελ35)
Είναι ένα ματόχαντρο, είναι ένα ποδαράκι νυχτερίδας ;
Εσείς θα αποφασίσετε !
Είναι ένα μυθιστόρημα που αγγίζει πολλές πλευρές του σήμερα και της κοινωνίας μας, προσπαθώντας να την περιγράψει μέσα απο την ζωή του επιχειρηματία Ντίνου Ποδαρά, του κεντρικού ήρωα του βιβλίου,
σίγουρα βρίσκει ελευθερίες , προοδευτικές αντιλήψεις, άκρα, φόβο, συντηρητισμό και πολλές ακόμη «αποχρώσεις» μιας διαδρομής που αποκαλύπτετε η κοινωνική αλλά και σεξουαλική ζωή μας στο τώρα!
Αγγίζει πολλά κοινωνικά θέματα όπως η αποξένωση του σύγχρονου ανθρώπου λόγω της τεχνολογίας, ( σελ 217) τα μειονεκτήματα και τα πλεονεκτήματα των επαφών της ομαδικότητας, της συνεργασίας, ο ΤΖΟΓΟΣ ως κεντρικό θέμα και όλα τα …παρελκόμενα της μαφίας της νύχτας, τους εκβιασμούς, τις κατεστραμμένες ζωές.
Είναι χαρακτηριστική η περιγραφή μιας παρτίδας πόκερ με τον εθισμό, το ρίσκο, τις αγωνίες και την ηδονή που νιώθει ο "Μr Poker" όταν παίζει και τζογάρει!

Κατά την εξέλιξη της ιστορίας, σε ότι διαδραματίζεται, υπάρχει η φωνή της λογικής, της συνείδησής, της ηθικής, στο πρόσωπο, της συζύγου, του παπά, του ζητιάνου, που ζώντας «καθωσπρέπει» έρχονται κάθετα αντίθετα απέναντι στην παρανομία και τις δουλειές της νύχτας. Με αυτό ο συγγραφέας, επιτυγχάνει να δείχνει την υπέρβαση των κόκκινων γραμμών, των πρωταγωνιστών.

Πίστη στις αρχές, στις αξίες, στο θεό….απέναντι στον αγώνα για πλουτισμό και εύκολο κέρδος…και ανάμεσα σε όλα τα διλάημματα φτάνουμε στον ΑΣΩΤΟ υιό ο οποίος δεν έχει κανένα απωθυμένο, τα έχει ζήσει όλα, έχει καταστραφεί και στο τέλος…τι; Αφού μετανιώνει και επιστρέφει η οικογένεια στήνει γλέντι και τον δέχεται μετανοημένο… Άρα, τα έζησε όλα, και παλι του προσφέρονται τα καλύτερα…σε σχέση με τα άλλα παιδιά και κατ΄ επέκταση με τον ΣΥΝΕΠΗ, τον εργατικό, τον νοικοκύρη !
  

Το BLACK PEARL ασχολείται με όλα όσα ασχολούμαστε κι εμείς καθημερνά. 
Και αυτό το κάνει επίκαιρο...Ζωντανό. Μπαίνουμε ως αναγνώστες μέσα στο ρόλο, στην αφήγηση… Ότι συμβαίνει έχει δυο λόγους. Δυο αιτίες. Την τύχη και την απόφαση, την επιλογή.
Η ΤΥΧΗ ή οι ΕΠΙΛΟΓΕΣ διαμορφώνουν αυτό που είμαστε; Τον Ντίνο Ποδαρά;

Αγωνία, μυστήριο, χλιδή, πολυτέλεια, φτώχεια και απελπισία, το κοντράστ των αντιθέσεων, ναρκωτικά, πόρνες, σεξ, ευδαιμονισμός, λαθρεμπόριο, διαφθορά, οι αδίστακτοι άνθρωποι της νύχτας, οι νεκροί, οι ένοχοι, οι καραντίνες της πανδημίας του κορωνοιού, ο φόβος, η εκκλησία και η πίστη, τα όρια και οι κόκκινες γραμμές, η αλληλεγγύη, η αγάπη, η ισορροπία ανάμεσα στον έρωτα και τον θάνατο, η οικογένεια, τα παιδιά, οι ανάγκες, η καθημερινότητα, ο σαρκασμός και το έντονο χιούμορ, όλα αυτά κι άλλα κρυμμένα μυστικά μαζί, συνθέτουν το μυθιστόρημα μιας αληθινής ζωής και μπαίνουν στη ζυγαριά ως αντίβαρο στην ΤΥΧΗ.
Ο συγγραφέας, περιγράφει μια κοινωνία που έχει χάσει το εισιτήριο της επιστροφής στην αγνότητα, στην αθωότητα, δεν υπάρχουν ρομαντικοί χάρτες πια που εξερευνώντας τους έβρισκες αλήθειες, τον έρωτα, την ευαισθησία.

Οι σελίδες του βιβλίου μου, είναι γεμάτες υπογραμμίσεις, καθώς, βρήκα πολύ ενδιαφέροντα μηνύματα, αναφορές, και στοχασμούς, που αγγίζουν τον καθένα.
Στοχασμούς με φιλοσοφική διάθεση, που εντέχνως ο Θεοχάρης τα τοποθετεί στους διαλόγους των ηρώων του!
Το οξύμωρο είναι ότι τα «πλούσια» σε εμπειρία και γνώση αποφθέγματα τα τεκμηριώνει ο «φτωχός» Σωκράτης, αγαπημένος μου ήρωας στο βιβλίο, ο ζητιάνος της ιστορίας μας,  που αντικατοπτρίζει την παρακμή της κοινωνίας μας, την καταστροφή από την οικονομική κρίση και την πανδημία.

«Η ευτυχία δεν διαρκεί είναι πρόσκαιρη. Η δυστυχία η άτιμη αντέχει, διαρκεί»

«Η ευτυχία είναι ανάλαφρη. Η δυστυχία είναι βαριά και ασήκωτη» (σελ 51)

Οι σκέψεις μας οδηγούν πολλές φορές σε λάθος συμπεράσματα. Αν δεν είμαστε σίγουροι για κάτι ας μην γεμίζουμε το μυαλό μας με αυτές (σελ 66)

Μάθε να ακούς αυτό που δεν λέγεται και μάθε να βλέπεις αυτό που δεν φαίνεται! (σελ 105)

«Το λάθος μπορείς να το κάνεις με μια απόφαση, σε μια στιγμή, μα για να το διορθώσεις χρειάζονται χρόνια πολλά » (σελ 138)

Το μυστικό αν θες να γίνεις πλούσιος είναι να ελαττώσεις τις επιθυμίες σου. Φτωχός δεν είναι εκείνος που δεν έχει λεφτά αλλά εκείνος που λαχταρά περισσότερα από αυτά που μπορεί να αποκτήσει. (σελ 239)

Παρομοιάζει "τα ωραία της ζωής με φλόγες που λικνίζονται και μας γεμίζουν φως αισιοδοξίας ενώ τα άσχημα με στάχτες αλλά και την ελπίδα με λίγες σπίθες που μέσα από τις στάχτες ξεπηδούν και μας πλημμυρίζουν ανάσες , μας δίνουν ζωή ελπίζοντας σε κάτι που προσμένουμε να ξεπεταχτεί μέσα από τα αποκαΐδια!" (Σελ 52)

Η ιστορία του Ντίνου Ποδαρά, ο ευδαιμονισμός, ο αγώνας για ανάδειξη, για ποιότητα ζωής που φτάνει στα όρια της απληστίας, ακολουθεί μια πορεία που φτάνει μπροστά σε κόκκινες γραμμές και αποφασίζει όλα τα ΌΧΙ του να τα κάνει ΝΑΙ, να περάσει στην απέναντι όχθη και να ζήσει, να κάνει, όλα όσα γνωρίζει ότι θα τον καταστρέψουν αλλά παρόλα αυτά, η γοητεία της αμαρτίας τον παρασύρει.

Ισως ο αναγνώστης, να ταυτίζεται με τον Ντίνο Ποδαρά, ίσως επιθυμεί να πραγματοποιήσει τις σκέψεις και τους πόθους του, ίσως, θέλει να δει τι θα κάνει και τι θα πάθει, με τη δική του ασφάλεια και σιγουριά από τη ζωή των άλλων.
Ίσως να ταυτίζεται με τον πρωταγωνιστή, ή με κάποιον- κάποια από τους ήρωες του έργου.

Οσο προχωράει η αφήγηση ή αν θέλετε η ανάγνωση, προσπαθούμε να κατανοήσουμε αν ο Ντίνος Ποδαράς, φτάνει εκεί που φτάνει, λόγω των επιλογών του ή βάζει το χεράκι της η τύχη.
Κι αν η τύχη παρεμβαίνει στις ζωές μας, γιατι το κάνει όταν εκείνη, η τύχη,  επιλέγει το χρόνο κι όχι όταν εμείς επικαλούμαστε τη βοήθειά της;

Κυρίες και κύριοι,
Το ΒLACK PEARL είναι ένα μυθιστόρημα του σήμερα. Όπως και η ποιήσή του έτσι και όλα τα βιβλία που έχω διαβάσει είναι σύγχρονα. Με την έννοια, ότι πραγματεύονται το παρόν και το μέλλον. 
Φτάνεις στην τελευταία σελίδα. Κι ενώ νομίζεις ότι όλα τελειώνουν αρκεί μια ακόμη ανατροπή και μια δεύτερη ανατροπή, αλλάζουν και πάλι το έργο.
Κι ενώ πιστεύεις ότι όλα τελείωσαν, διαπιστώνεις, ότι όλα αρχίζουν.
Είναι ένα βιβλίο, που καθώς το διάβαζα σχεδόν το «έβλεπα» σαν ταινία, σαν τηλεοπτική σειρά.
Οι κριτικές που διαβάζω, συνηγορούν σε όσα σας είπα απόψε και χαίρομαι που το ΒLACK PEARL έπιασε λιμάνι στη Θεσσαλονίκη και είμαι εδώ παρούσα, στην προβλήτα, μέρος της διαδρομής. 
Εύχομαι να είναι καλοτάξιδο, καλόπλοο , να «πιάσει» πολλά λιμάνια και πολλούς αναγνώστες.

Σας ευχαριστώ.








* Η κ. ΕΙΡΗΝΗ ΜΗΤΟΥΔΗ είναι εικαστικός,  διακοσμήτρια εσωτερικών χώρων, εκπαιδευτικός σε ΙΕΚ και ιδιοκτήτρια της ARD με έδρα τη Θεσσαλονίκη.