26.2.24

Παρασκευά Καλπακτσόγλου, η ΚΑΤΕΡΙΝΗ ΧΘΕΣ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ- ΤΟ ΚΕΓΕ φωτο

Το ΚΕΓΕ (Κέντρο Γεωργικής Εκπαίδευσης) οικοδομήθηκε στα μέσα της δεκαετίας του ’60 και ήταν μία κρατική Υπηρεσία που σκοπό είχε την εξύψωση του επαγγελματικού επιπέδου των αγροτισσών και αγροτών του Νομού. Υπαγόταν στην Διεύθυνση Γεωργίας και Διευθυντής του ήταν Γεωπόνος. Οι κτιριακές του εγκαταστάσεις, που υπάρχουν και σήμερα χωρίς να έχουν θιχτεί, περιλάμβαναν εκτός από γραφεία διοίκησης και αίθουσες διδασκαλίας, κοιτώνες, μαγειρείο και εστιατόριο, για την εκπαίδευση, τη διαμονή και σίτιση των μαθητών του. Ακόμη υπήρχαν σε ξεχωριστά κτίρια η κατοικία του Διευθυντή, Τυροκομείο και Μηχανουργείο. Σήμερα μερικοί χώροι του έχουν διατεθεί στο Μουσικό Γυμνάσιο, ενώ σε κάποιους άλλους στεγάζονται κάποιες υπηρεσίες του Υπουργείου Γεωργίας (ΟΠΕΚΕΠΕ).
Στην εποχή που ανέφερα το ΚΕΓΕ έσφυζε από δραστηριότητες, αφού οι εκπαιδεύσεις του αγροτικού πληθυσμού του Νομού μας ήταν συνεχείς. Η μη ύπαρξη ιδιωτικών τροχοφόρων μέσων αλλά και η μη τακτική συγκοινωνία της πόλης με τα χωριά του Νομού, υποχρέωνε τους εκπαιδευόμενους να διαμένουν και να σιτίζονται στο ΚΕΓΕ, παροχές οι οποίες προσφέρονταν δωρεάν. Τα μαθήματα για τους αγρότες ήταν πάνω σε γεωργικά θέματα, ενώ για τις αγρότισσες ήταν πάνω σε οικοκυρικά θέματα. Για τις αγρότισσες την ευθύνη εκπαίδευσης της είχε η Υπάλληλος Α.Ο.Ο (Αγροτικής Οικιακής Οικονομίας) του ΚΕΓΕ. Η διοίκηση της οικογένειας και η διαχείριση του οικογενειακού προϋπολογισμού, η κοπτική-ραπτική, η τυροκομία, η οικιακή κονσερβοποίηση, η υγιεινή διατροφή και οι πρώτες βοήθειες ήταν τα συνηθέστερα μαθήματα που διδάσκονταν σ’ αυτές. Για την επίβλεψη της διαμονής των αγροτονεάνιδων στο ΚΕΓΕ προσλαμβανόταν Παιδονόμος.
Οι δραστηριότητες του ΚΕΓΕ με διαμονή των εκπαιδευομένων σ’ αυτό συνεχίστηκαν μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του ’70, περίοδο που τα ιδιωτικά μέσα μεταφοράς αλλά και οι συγκοινωνίες στο Νομό αυξήθηκαν θεαματικά. Έτσι οι κοιτώνες δεν χρησιμοποιήθηκαν ξανά αλλά τα γεωργικά μαθήματα συνεχίστηκαν για αρκετά χρόνια μετά.

https://www.facebook.com/photo/?fbid=10226607601870096&set=gm.10160922419800490&idorvanity=335555165489&locale=el_GR