1.1.24

"BLACK PEARL"... η ομιλία του τ. νομάρχη Γιώργου Παπαστεργίου στη βιβλιοπαρουσίαση του Θεοχάρη Μπικηρόπουλου

"Έχω τη χαρά να είμαι σήμερα εδώ μαζί σας, να παρουσιάσουμε το 15ο βιβλίο του συμπολίτη μας και φίλου μου Θεοχάρη Μπικηρόπουλου με τίτλο "BLACK PEARL"... (Μαύρο Μαργαριτάρι). Πιστεύω ότι έχω διαβάσει και τα 15 βιβλία του! Όπως και σε κάθε έργο τέχνης που σέβεται τον εαυτό του, το θέμα του"BLACK PEARL" είναι αυτοαναφορικό, είναι δηλαδή το ίδιο το μυθιστόρημα.
Πως μπορεί η φθαρμένη ζωή να γίνει αντικείμενο μυθοπλασίας;
Το μυθιστόρημα είναι ικανό να ξεφύγει από την παράθεση απλών καθημερινών γεγονότων,
δηλαδή να ξεφύγει από το ρεπορτάζ και να προσφέρει μια αυθεντικότητα;

Ναι το"BLACK PEARL" το μυθιστόρημα του Χάρη Μπικηρόπουλου προσφέρει μια αυθεντικότητα, είναι κάτι μοναδικό.

Πρόκειται για ένα μυστηριώδες και συναρπαστικό μυθιστόρημα 613 σελίδων, αριστοτεχνικά γραμμένο, με «κινηματογραφικές» περιγραφές και εικόνες, αντιθέσεις, ανατροπές μα και έντονο χιούμορ, στη ροή του μύθου.

Ένα μυθιστόρημα που εξελίσσεται στο πρόσφατο παρελθόν στα χρόνια του κορωνοιού. Το μυθιστόρημα BLACK PEARL δημιουργεί ένα νέφος καταστάσεων, κρίσεων, αντιλήψεων, χειρονομιών, αναγκών, ερώτων και δολοφονιών, όπου το άτομο έχει να αντιμετωπίσει την αλήθεια κάτω από ένα κλίμα καταστροφής και μηδενισμού.


Υπάρχουν σημεία στο βιβλίο που χρησιμοποιεί λέξεις της «νύχτας», του περιθωρίου, αργκό ή όπως λέγεται τώρα «Σλάγκ»( slag), που κι αυτό είναι ένα ακόμη στοιχείο να γνωρίσουμε μέσα από τη μυθοπλασία, έναν άλλον κόσμο δίπλα μας και τη δική τους γλώσσα "επικοινωνίας".

Στο ατμοσφαιρικό μυθιστόρημα «BLACK PEARL», αναδεικνύεται ο ψυχισμός στους πολύπλοκους χαρακτήρες των πρωταγωνιστών, μπροστά στα τρέχοντα κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα.
Μέσα στον μικρόκοσμο της μυθοπλασίας, καθρεπτίζεται η κοινωνία.
Ο καθένας μας θα δει τον εαυτό του, την οικογένειά του, τις σχέσεις του, τα παιδιά του, τους φίλους, τους γνωστούς, την αντανάκλαση των αποφάσεων που σημάδεψαν την ζωή του, τα λάθη, τις προκλήσεις, τα διλήμματα, τη μυστική ζωή μα και τη σκοτεινή πλευρά που αναδεικνύουν οι αποτυχίες.
Τα όρια του καλού και του κακού, του ηθικού και του ανήθικου πολλές φορές κρίνονται με υποκειμενικά κριτήρια, κατά το δοκούν, ισορροπώντας ανάμεσα στην αλήθεια και το ψέμα, το καλό και το κακό.
Το φως και το σκοτάδι.
Μπροστά στις κόκκινες γραμμές λαμβάνονται αποφάσεις.
“H ζωή είναι το άθροισμα των επιλογών μας» λέει ο Γάλλος συγγραφέας και νομπελίστας Αλμπέρ Καμύ κάτι που φαίνεται να συμμερίζεται ο έτερος Γάλλος φιλόσοφος Ζαν Πωλ Σαρτρ «Ο άνθρωπος είναι οι επιλογές του».
Οι επιλογές ορίζονται από την τύχη, τις συγκυρίες, τη λογική;
Ένας Αμερικανός πολιτικός, ο Ουίλιαμ Μπράιαν (William Jennings Bryan 1860-1925)μας λέει ότι :
«Το πεπρωμένο δεν είναι θέμα τύχης, αλλά θέμα επιλογής. Δεν είναι κάτι που πρέπει να περιμένουμε, αλλά κάτι που πρέπει να πετύχουμε».
Φυσικά υπάρχει και μια άλλη άποψη που λέει «τύχη είναι αυτό που συμβαίνει στους άλλους»!

Στο μυθιστόρημα ο αναγνώστης ζει και βιώνει τις στιγμές όπου κυρίαρχο ρόλο παίζει η ενσυναίσθηση κι έτσι συμπάσχει, δικαιολογεί τις αμαρτίες και τις παράνομες πράξεις, στις πολλαπλές πτυχές του εαυτού του.
Απέναντι στα όσα βιώνει ή προκαλεί ο πρωταγωνιστής, υπάρχει κάποιος ο οποίος με τη στάση του μας υπενθυμίζει συνεχώς τα όρια της ηθικής και γιγαντώνει τα διλήμματα στις όποιες αποφάσεις και ενέργειες που εκτυλίσσονται μπροστά στα μάτια της φαντασίας μας, είναι μια γυναίκα.
Χλιδή, πολυτέλεια, ναρκωτικά, εύκολος πλουτισμός, ευδαιμονισμός, τζόγος, λαθρεμπόριο, οι αδίστακτοι άνθρωποι της νύχτας, οι νεκροί, οι καραντίνες της πανδημίας του κορονοιού, η φτώχια, ο φόβος, η εκκλησία και η πίστη, η καθημερινότητα, το χιούμορ, ο έρωτας, το σεξ, όλα αυτά μπαίνουν στη ζυγαριά ως αντίβαρο στην τύχη.
Κάθε απόφαση μοιάζει να είναι λάθος.
Γιατί κάθε απόφαση μπορούσε να είναι καλύτερη. Αυτό όμως όλοι μας το κρίνουμε μόνο εκ του αποτελέσματος.
Εμείς, εσείς, συνοδεύουμε τον πρωταγωνιστή σε κάθε του πράξη. Συναποφασίζουμε, συμπάσχουμε.
Αναζητάμε τις απαντήσεις στα προβλήματα και στις αποφάσεις του. Άραγε εμείς τι θα κάναμε στη θέση του;
Κι αν είναι όλα θέμα τύχης;
Ποιος μπορεί να τα βάλει με την τύχη του;
Αυτά που μας συμβαίνουν είναι όμως θέμα τύχης ή επιλογών;
Η απόφαση είναι πάντα δική μας ή μόνο οι συνέπειες;

Αυτό το βιβλίο είναι εντελώς διαφορετικό όσον αφορά τα θέματα που διαπραγματεύεται ο Θεοχάρης Μπικηρόπουλος.
Πάντα ήταν κοινωνικά, κοιτώντας προς την καλή πλευρά της ζωής και της οπτικής που έβλεπε και διαχειριζόταν τα θέματα.
Τώρα μπαίνει στη νύχτα, στη διαφθορά και στο σήμερα.
Πάντα μιλούσε με όρους του παρόντος, έτσι και σε αυτό το βιβλίο.
Ένα είναι σίγουρο, ότι δε μπορείς να αφήσεις το βιβλίο από τα χέρια σου αν το ξεκινήσεις.
Κι ενώ φαίνεται «σκληρό βιβλίο», προσφέρει πολύ γέλιο στους διαλόγους, ανθρωπιά και στοχασμούς, κρατάει επίσης την αγωνία μέχρι την τελευταία σελίδα που ακόμη και στην τελευταία παράγραφο πάλι όλα αλλάζουν με νέα ανατροπή.
Είναι ένα βιβλίο ζωντανό, ένα πραγματικά πολύ καλό βιβλίο του σήμερα, της εποχής μας, που θα σας συναρπάσει...
Καλοτάξιδο."

  





Η πρώτη επίσημη βιβλιοπαρουσίαση του νέου βιβλίου του Θεοχάρη Μπικηρόπουλου με τίτλο Black Pearl έγινε την Tετάρτη 20 Δεκεμβρίου 2023 στο βιβλιοπωλείο ΜΑΤΙ στην Κατερίνη, την πρώτη ημέρα της κυκλοφορίας. 
Για το βιβλίο μίλησαν ο τ. Νομάρχης Πιερίας κ. Γιώργος Παπαστεργίου , η δασολόγος κ. Σημέλα Ελευθεριάδου και ο ίδιος ο συγγραφέας που διάβασε επίσης ενδεικτικά αποσπάσματα από το 15ο βιβλίου του.