14.12.23

ΤΑΜΑΤΑ ΣΤΟΝ ΜΕΛΛΟΝΤΑ ΧΡΟΝΟ ΤΟΥ ΠΡΙΝ...Εντυπωσιάζει η έκθεση του ΑΣΤΕΡΗ ΓΚΕΚΑ στη Λεπτοκαρυά-50 ΦΩΤΟ

"Στους θολούς καιρούς η τέχνη είναι ξεκάθαρη. Είναι πάντα στο πλευρό του ανθρώπου..."
Με αυτά τα λόγια υποδέχεται τους φιλότεχνους. Αυτό συστείνει στους αγωνιστές της ζωής.
Είναι ο ΑΣΤΕΡΗΣ ΓΚΕΚΑΣ, που με το πινέλο, το κοπίδι, τη φαντασία του, ενίοτε και τη μουσική, δημιουργεί. Κι αν ανοίξει και το στόμα του, φιλοσοφεί. Εκθέτει τις δημιουργίες του στη Λεπτοκαρυά Πιερίας, στην αίθουσα Εμμανουήλ Κριαράς, στη ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ.

"Η νέα μου εργασία που παρουσιάστηκε στο Βόλο στον κεντρικό προβλήτα του λιμανιού, ταξιδεύει στα μέρη που εθήτευσα ως δάσκαλος, πρώτος προορισμός Λεπτοκαρυά (17 χρόνια θητεία). Όπως από έκθεση μου στην Λεπτοκαρυά ξεκίνησε η ενοτητα "Παλίμψηστα λάβαρα" το 1993 , που ταξίδεψε σε όλα τα μήκη , έτσι τριάντα χρόνια μετά δείχνω ,και ξεκινά τη νέα μου εργασία , σαν να θέλω πέρα από την επικοινωνία να εισπράξω τις ευχές των χωριανών , των μαθητών , της νεότερης γενιάς , μαζί με τις σκέψεις τους .
Οι προτάσεις, ευχές για ένα αίσιο μέλλον, διαπερνούν το πριν και κοιτάζουν το μέλλον .
Θα είμαι παρών το δεκαήμερο 6-16 όλες τις μέρες και μερικά πρωινά που θα έρθουν για ξενάγηση τα σχολεία .Σας περιμένω από όλο τον Δήμο μας και από όλο τον Νομό".

Ο γνωστός εικαστικός σχολιάζει την έκθεσή του στη γη του Ορφέα και των θεών του Ολύμπου. Χαίρεται να βλέπει ανθρώπους να αγαπάνε την τέχνη.
 Αγαπάει τον τόπο του. 
Το λέει και το ξαναλέει. 
"Μεγάλωσα μέσα στην ομορφιά της πατρίδας που μου ελαχε και με την αγάπη όλων σας".


Οι άγιοι του καιρού μας

Ο λόγος του, για όσους τον ξέρουν ή όσοι τον παρακολουθούν στις αναρτήσεις του, αντιλαμβάνονται ότι είναι πλημμυρισμένος ποίηση. 
Η ΠΟΙΗΣΗ ΠΑΡΟΥΣΑ -και- σε αυτήν την έκθεση ως ΤΑΜΑΤΑ ΣΤΟΝ ΜΕΛΛΟΝΤΑ ΧΡΟΝΟ ΤΟΥ ΠΡΙΝ παρουσιάζονται τα ποιητικά μου κονισματα, για τους νομπελίστες ποιητές μας
Σεφερη και Ελυτη,
ΤΙΤΟ Πατρίκιο
Μανώλη Πραττικάκη
Ηλία Κεφάλα
Βασίλη ΝΙΤΣΙΑΚΟ
Χρήστο Μπραβο
Μιχάλη Γκανά
Ν Γ Πεντζικη
Τζ.Μαντζουράνη
Κ.ΒΙΡΒΟ
ΜΑΝΟ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ
ΚΩΣΤΑΣ Χ ΜΥΡΗΣ και άλλοι πάντοτε οι ποιητές, άγιοι του καιρού τους ,τάσσονται με το μέρος του ανθρώπου , στην θολή εποχή των πολέμων του χρήματος, η τέχνη παραμένει το ποιο καθαρό και γάργαρο τραγούδι που ενώνει τον κόσμο ,στα χωριά , στα κράτη στον κόσμο".

" Να ρθείτε την Την Παρασκευή θα πούμε τραγουδια και κείμενα .
Λυπαμαι για όσους δεν μπορούν να δουν ,την αισιοδοξία το πείσμα ,το χρωμα την ελευθέρωση ,και το πέταγμα των χαρταετών ,το ζωντάνεμα της μνήμης και τις ρίζες των δέντρων που φυτέψαμε στις εκδρομές ...
Τα παιδιά όγκομέτρησαν το χρωμα και το καναν τάμα για το ΜΕΛΛΟΝΤΑ χρόνο με οδηγίες του πριν. Είπαν ότι θα μιλουν με λόγια και όχι με τα χέρια, ότι θα είναι εχθροί του μετριου του φοβισμένου και του εξαρτημένου . 
Τα παιδιά περιμένουν πάντα μόνο την αγάπη και την αλήθεια".

Τα είπαμε με καφεδάκι ζεστό και μυρωδάτο. 
Η Κατερίνα, της βιβλιοθήκης μας έβγαλε φωτογραφίες.
Με τον Καββαδία παραμάσχαλα μετά την ξενάγηση τον χαιρέτησα με "ανάταση" ψυχής. Έχει ένα αυθόρμητο τρόπο να σε ταξιδεύει, να σε παρασέρνει στη χαρά και την αγάπη με την τέχνη του, για την τέχνη του. 
Με τη χαρά της τέχνης στο χώρο και στο χρόνο. 
Με τις Μούσες να αγναντευόσουν. 
Τον Ορφέα κάπου εκεί τριγύρω να γεμίζει μελωδίες τη νύχτα και αυτόν, τον Αστέρη Γκέκα σοφά να νουθετεί:
" Εχε το νου σου να ΄σαι γερός δυνατός, γιατί είσαι στην πρώτη γραμμή ανάγκης για τον πολιτισμό παίζεις σοβαρό ρόλο στην Κατερίνη..."
Κρατάω τα λόγια του σαν υπόσχεση, να φανώ συνεπής και την επόμενη φορά που θα ανταμώσουμε...

Προλαβαίνετε να επισκεφθείτε την έκθεση και κυρίως να γνωρίσετε τον κύριο Αστέρη.