12.10.23

Δημιουργούνται Δίκτυα Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας στην Ελλάδα. Συνέντευξη του υφυπουργού Υγείας Δημήτρη Βαρτζόπουλου

Η ψυχική υγεία αποτελεί βασικό ανθρώπινο δικαίωμα για όλους. Αυτό περιλαμβάνει το δικαίωμα προστασίας από κινδύνους ψυχικής υγείας, το δικαίωμα σε διαθέσιμη, προσβάσιμη, αποδεκτή και καλής ποιότητας φροντίδα και το δικαίωμα στην ελευθερία, την ανεξαρτησία και την ένταξη στην κοινότητα. Οι ψυχικά ασθενείς δεν είναι «αόρατοι», τονίζει σε ανακοίνωσή του για τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας το Υπουργείο Υγείας.

Η 10η Οκτωβρίου, αναφέρεται στην ανακοίνωση, «τονίζει τη σημασία των δράσεων μας για να προφυλάξουμε και να βοηθήσουμε τους ανθρώπους αυτούς που πάσχουν. Ένας στους οκτώ ανθρώπους παγκοσμίως ζει με παθήσεις ψυχικής υγείας, οι οποίες μπορεί να επηρεάσουν τη σωματική του υγεία, την ευημερία του, τον τρόπο σύνδεσης με τους άλλους και τα μέσα διαβίωσής του. Οι συνθήκες ψυχικής υγείας επηρεάζουν επίσης έναν αυξανόμενο αριθμό εφήβων και νέων».

Η ελληνική κυβέρνηση και το Υπουργείο Υγείας, προστίθεται, στοχεύουν στην ολοκλήρωση της Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης στη χώρα μας, 30 χρόνια από την έναρξη της, εφαρμόζοντας πλήρως το ευρωπαϊκό κεκτημένο και προχωρώντας σε μείζονες νομοθετικές παρεμβάσεις. Με την επικείμενη νομοθετική πρωτοβουλία, 25 έτη, έπειτα από την ψήφιση του προηγούμενου νόμου για την ψυχική υγεία θα υλοποιηθεί η μετεξέλιξη των οργανισμών των Ψυχιατρικών Νοσοκομείων σε Δίκτυα Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας, στα οποία θα ενταχθούν όλες οι σχετικές πρωτοβάθμιες και δευτεροβάθμιες δομές. Σε κάθε Υγειονομική Περιφέρεια θα δημιουργηθούν Κοινοτικά Δίκτυα Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας υπό ενιαία υπηρεσιακή και επιστημονική Διοίκηση.

Το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ψυχική Υγεία 2021 -2030 το οποίο εκπονήθηκε σε συνεργασία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας περιλαμβάνει για πρώτη φορά κοστολογημένες δομές, δράσεις και προγράμματα που υλοποιούνται και ομαδοποιούνται σε Δέκα 'Αξονες Παρεμβάσεων, αναφέρεται στην ανακοίνωση.



Ήδη με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας έχουν αναπτυχθεί 60 νέες δομές ψυχικής υγείας στην κοινότητα, οι οποίες παρέχουν δωρεάν τις υπηρεσίες τους σε όλους τους πολίτες. Νέα Κέντρα Ημέρας & Κινητές Μονάδες για Παιδιά και Εφήβους, για Ενήλικες, για την υποστήριξη των εργαζομένων, για την στήριξη των οικογενειών, για ειδικές ομάδες, όπως άτομα με άνοια και άτομα με αυτισμό, αλλάζουν εντελώς τον χάρτη της ψυχικής υγείας. Νέα Οικοτροφεία για άτομα με σοβαρές ψυχικές παθήσεις, για άτομα με άνοια και συναφείς διαταραχές και για άτομα με αυτισμό έχουν επίσης δημιουργηθεί σε πολλές περιοχές της χώρας.

Περαιτέρω 40 τέτοιες δομές θα έχουν αναπτυχθεί μέχρι το τέλος του 2023, ενώ παράλληλα δρομολογήθηκαν και θα υλοποιηθούν 80 παρεμβάσεις σε δημόσιες δομές και υπηρεσίες ψυχικής υγείας, όπως ψυχιατρικές κλινικές στα νοσοκομεία, για τη βελτίωση των κτιριακών υποδομών και την αγορά εξοπλισμού.
Όλα τα παραπάνω έργα, αγγίζουν τα 65 εκατ. ευρώ και οι αναγκαίοι πόροι είναι εξασφαλισμένοι.


Ακολουθεί η συνέντευξη του υφυπουργού Υγείας Δημήτρη Βαρτζόπουλου στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και τη δημοσιογράφο Έφη Φουσέκη.

Η επίσκεψή σας στο Νοσοκομείο Αγία Όλγα και οι δηλώσεις σας μετά για την κατάσταση στην ψυχιατρική κλινική άνοιξαν τον ασκό του Αιόλου για την Υγεία και το ΕΣΥ. Κάνετε λόγο για εικόνες που μας προσβάλλουν. Ποιοι ευθύνονται γι' αυτή την κατάσταση, η οποία δεν περιορίζεται μόνο στο συγκριμένο νοσοκομείο;

Δεν νομίζω, ότι άνοιξε ο ασκός του Αιόλου. Πολλώ δε μάλλον νομίζω, ότι υπογραμμίσθηκε το αυτονόητο, δηλαδή ότι η καλή κατάσταση των νοσοκομειακών χώρων, ώστε να διασφαλίζονται ανθρώπινες συνθήκες νοσηλείας για τους ασθενείς και εργασίας για το υγειονομικό προσωπικό, είναι αυτονόητη υποχρέωση της Πολιτείας.

Είναι γνωστό βέβαια, ότι πολλά νοσοκομεία έχουν πεπαλαιωμένες κτιριακές εγκαταστάσεις. Από την πρώτη στιγμή ζητήθηκε από τις διοικήσεις των νοσοκομείων και τους επικεφαλής των υγειονομικών περιφερειών, να αντιμετωπίσουν άμεσα οιοδήποτε πρόβλημα των χώρων υγιεινής ή μικροζημιές σε κάθε χώρο των νοσοκομείων με κάλυψη, αν χρειαστεί, της δαπάνης από το υπουργείο Υγείας.

Και ο υπουργός και η λοιπή πολιτική ηγεσία έχουμε επανειλημμένως τονίσει, και το υπογραμμίζω, ότι οι διοικήσεις πρέπει να βλέπουν κάθε κομμάτι του νοσοκομείου, σαν να είναι το σπίτι τους.

Θα πραγματοποιήσετε και άλλες επισκέψεις σε νοσοκομεία, καθώς μεγάλα ή μικρά προβλήματα υπάρχουν στα περισσότερα νοσοκομεία και της Αθήνας και της επαρχίας; Και ποιος ο στόχος αυτών των επισκέψεων;

Και ο υπουργός Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και ο αρμόδιος υφυπουργός Μάριος Θεμιστοκλέους επισκέπτονται συνεχώς τις νοσοκομειακές Μονάδες και εγώ τις υπηρεσίες ψυχικής υγείας, σε όλη την χώρα. Προβλήματα προφανώς υπάρχουν παντού, τα οποία είναι είτε γενικής λειτουργικής, είτε τοπικής φύσεως, τα οποία πραγματικώς χρήζουν σε πολλές περιπτώσεις πολιτικής παρεμβάσεως και επιλύσεως.



Το να φροντίζει όμως η τοπική Διοίκηση, να μην υπάρχουν ανθυγιεινές και αντιαισθητικές φθορές στα πατώματα, τις οροφές και τις τουαλέτες, είναι η στοιχειωδέστερη υποχρέωση της. Και τα μέσα προς τούτο υπάρχουν παντού και πάντοτε.

Ερ.: Υπάρχει σχέδιο για συνολική αναδιοργάνωση ή πρόκειται για αποσπασματική αντιμετώπιση των προβλημάτων που υπάρχουν και είναι παραδεκτά από όλους;

Απ.: Ήδη υφίσταται και υλοποιείται πρόγραμμα για την ανακαίνιση και αναβάθμισή όλων των νοσοκομειακών Μονάδων με τη διάθεση σημαντικών πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και το ΕΣΠΑ. Το συνολικό ποσό, που διατίθεται για τον εκσυγχρονισμό των υποδομών, ξεπερνάει το 1 δισ. ευρώ.
Για τις ψυχιατρικές κλινικές είναι επίσης, σε εξέλιξη, ήδη, η υλοποίηση προγράμματος για την αναβάθμισή τους συνολικού ύψους 3.5 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Ποιος είναι ο σχεδιασμός και οι στόχοι για τον ευαίσθητο τομέα της ψυχικής υγείας;

Η κυβέρνηση ολοκληρώνει την Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση στην χώρα μας, 30 χρόνια από την έναρξη της και εφαρμόζει πλήρως το ευρωπαϊκό κεκτημένο, προχωρώντας σε μείζονα νομοθετική παρέμβαση.

Διοικητικά τούτο σημαίνει συγκεκριμένα:

Μετεξέλιξη των υφισταμένων Οργανισμών σε Δίκτυα Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας, στα οποία εντάσσονται όλες οι σχετικές πρωτο- και δευτεροβάθμιες δομές με ενιαία υπηρεσιακή και επιστημονική Διοίκηση ανά ΥΠΕ, η οποία συνεπικουρουμένη από ένα τοπικό συντονιστικό Επιστημονικό Συμβούλιο θα ρυθμίζει την πλοήγηση των περιστατικών και την αλληλοσυμπλήρωση των υπηρεσιών.

Αυτές θα συμπεριλαμβάνουν τις υφιστάμενες, αλλά και θα αναπτύξουν νέες, βάσει επιδημιολογικών στοιχείων και της ευρωπαϊκής εμπειρίας.


Τι χρονικό ορίζοντα έχετε για να νιώσουν οι πολίτες ότι υπάρχει ένα ΕΣΥ που τους δίνει σιγουριά για την ποιότητα των ιατρικών υπηρεσιών που τους παρέχει;

Η νομοθετική παρέμβαση για την ολοκλήρωση της Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης παρουσιάζεται σε ένα από τα αμέσως επόμενα Υπουργικά Συμβούλια και συζητείται στη Βουλή εντός των επόμενων 3-4 μηνών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ