11.9.23

ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ (ΣΑΚΗΣ)*: Η Κινητή Μονάδα Οφθαλμολογικού Έλεγχου Lions στη ΔΕΘ. Δώρο των Lions στην όραση χιλιάδων πολιτών. ΦΩΤΟ

ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ (ΣΑΚΗΣ):
Επισκέφθηκα σήμερα την κινητή μονάδα Οφθαλμολογικού Έλεγχου των Lions στη ΔΕΘ, όπου προσφέρονται υπηρεσίες με εξοπλισμό υψηλής τεχνολογίας σε άτομα με προβλήματα όρασης. Είναι μοναδική ευκαιρία, να προσέλθουν ενδιαφερόμενοι να εξεταστούν. Πρέπει να επισημάνω ότι οι Lions διέθεσαν 220.000 ευρώ για την αγορά της κινητής μονάδας και του υψηλής τεχνολογίας εξοπλισμού της για τον έλεγχο της όρασης με όργανα που διαθέτουν μόνο σύγχρονες νοσοκομειακές μονάδες.
Επιστημονικοί συνεργάτες του προγράμματος είναι το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης και η 1 η Οφθαλμολογική Κλινική του.
Υπενθυμίζω ότι η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, χρηματοδότησε την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό της Οφθαλμολογικής Κλινικής και της «Τράπεζας Οφθαλμών» του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ.
Πρόσφατα μάλιστα ο Περιφερειάρχης κ. Τζιτζικώστας παρευρέθηκε στην τελετή ολοκλήρωσης, εκσυγχρονισμού και της παράδοσής της κι ακούσαμε ότι πλέον είναι έτοιμη να υποδεχθεί τους Θεσσαλονικείς και όχι μόνο.
Με επιχορήγηση από το Ίδρυμα των Lions lnternational, προσφέρεται το δώρο της όρασης και οφθαλμολογική περίθαλψη σε ηλικιωμένα άτομα που ζουν σε απομακρυσμένα ή δυσπρόσιτα μέρη σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα, όπου η πρόσβαση στη διάγνωση και τη θεραπεία είναι δύσκολη. Αυτές τις ημέρες και στη ΔΕΘ...


Όλα τα στοιχεία που συγκεντρώνονται από τις επισκέψεις αποστέλλονται από το ΑΧΕΠΑ στη Γενεύη, στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας όπου και καταγράφονται οι τάσεις που επικρατούν στο τομέα της υγείας των οφθαλμών στη Βόρεια Ελλάδα.
Σύμφωνα με στοιχεία που έχουμε στα χέρια μας, μέχρι σήμερα έχουν εξεταστεί από εθελοντές ιατρούς πάνω από 8.000 άτομα, έχουν διαγνωσθεί και αντιμετωπιστεί 450 περιπτώσεις γλαυκώματος, 350 περιπτώσεις εκφύλισης της ωχράς κηλίδας καθώς και 230 περιπτώσεις διαβητικής αμφιβληστριοπάθειας, ασθένειες που μπορεί να οδηγήσουν μέχρι και σε τύφλωση.
Είναι κατανοητό ότι η Κινητή Μονάδα Οφθαλμολογικού Έλεγχου των Lions στη ΔΕΘ προσφέρει πραγματικά ένα δώρο στην όραση χιλιάδων πολιτών.


Ο κ. ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ (ΣΑΚΗΣ), είναι δικηγόρος, Υποψήφιος Περιφερειακός Σύμβουλος με τον ΑΠΟΣΤΟΛΟ ΤΖΙΤΖΙΚΩΣΤΑ