18.9.23

ΤΟ ΝΕΡΟ ΤΗΣ ΒΡΙΑΣ...του ΠΑΡΑΣΚΕΥΑ ΚΑΛΠΑΚΤΣΟΓΛΟΥ-ΦΩΤΟ

Μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του ‘20 και για μερικές συνοικίες της Κατερίνης για πολλά χρόνια αργότερα, η ύδρευσή τους γινόταν από το νερό του Πέλεκα. Στα μέσα της δεκαετίας του ‘20, και κυρίως στα χρόνια της προεδρίας του Κούλα (1927), έγιναν σημαντικές ενέργειες για την υδροδότηση της πόλης με το περίφημο νερό των πηγών της Βρίας (Βρυάζας). Το νερό αυτό ήταν ήδη γνωστό στους Κατερινιώτες της εποχής εκείνης, από τους πλανόδιους νερουλάδες που το πουλούσαν στην Κατερίνη ως νερό εξαιρετικής ποιότητας. Το νερό αυτό μεταφέρθηκε το 1958 με σωλήνες μέχρι το Κολοκούρι (Σβορώνος), όπου συγκεντρωνόταν σε δεξαμενή (υδραγωγείο) και από εκεί διανεμόταν σε όλη την πόλη. Το έργο πραγματοποιήθηκε επί Δημαρχίας Σολομώντα Παπαδόπουλου (φωτογραφία). Διακρίνονται επίσης ο Μητροπολίτης Βαρνάβας, ο Βουλευτής Κων. Δημόπουλος και ο Ιλαρχος Μπουρδάκος.

Το άριστο αυτό νερό τροφοδοτούσε την πόλη μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του ’90. Η δημογραφική έκρηξη της πόλης μετά τη δεκαετία του ’80 δημιούργησε ανάγκες ενίσχυσης του νερού, για να αποφεύγονται οι διακοπές τους καλοκαιρινούς κυρίως μήνες. Για το σκοπό αυτό χρησιμοποιήθηκαν σχολάζουσες γεωτρήσεις στις παρυφές του Ολύμπου, που προορίζονταν για το έργο άρδευσης της πεδιάδας Κατερίνης. Πάντως και σήμερα ακόμη, ένα μέρος των αναγκών της πόλης σε νερό, ικανοποιείται από τις περίφημες πηγές Βρυάζας!


Θεόδωρος Τσιώτσιος
Παρασκευά,  έτσι ακριβώς, ο Σολομών Παπαδόπουλος ήταν αυτός που μας έφερε στα σπίτια το νερό, αλλά μας είχε πει, εγώ θα σας φέρω το νερό αλλά θέλω να βοηθήσετε και εσείς με προσωπική εργασία στο σκάψιμο να μπούνε η σωλήνες, έτσι και έγινε, σε κάθε δρόμο, οι άνδρες σ'αυτή την οδός σκάβαμε και οι Υδραυλικοί περνούσαν τις σωλήνες αφήνοντας μια παροχή για κάθε σπίτι, εκεί ο κάθε νοικοκύρης με τον Υδραυλικό του έκανε την σύνδεση στο σπίτι του, αυτή είναι η Αλήθεια.
Ο Σολομών Παπαδόπουλος έφερε το νερό σε κάθε σπίτι στα Καταφυγιώτικα!!!