12.9.23

Φον ντερ Λάιεν: Πάνω από 2 δισ. για την αντιμετώπιση των καταστροφών

Συγκλονισμένη από τις καταστροφές στην Ελλάδα δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, στις κοινές της δηλώσεις με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και διαβεβαίωσε πως η Ευρώπη βρίσκεται στο πλευρό της χώρας.
Διαβεβαίωσε παράλληλα πως η Κομισιόν θα κινητοποιήσει όλους τους αναγκαίους πόρους, μέσα από τους οποίους – όπως είπε – η Ελλάδα μπορεί να λάβει 2,25 δισ. ευρώ.

«Ποτέ στην Ευρώπη δεν είχαμε τόσο μεγάλη καταστροφή από πλημμύρες. Οι εικόνες από την Καρδίτσα είναι λυπηρές. Οι κάτοικοι υπομένουν την κατάσταση με κουράγιο. Θρηνούμε για τις ζωές που χάθηκαν. Η Ευρώπη βρίσκεται δίπλα στην Ελλάδα και στους Έλληνες. Είμαστε μία Ένωση αλληλεγγύης» είπε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
Πρώτον, όπως επισήμανε, θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν χρήματα από την προηγούμενη χρηματοδοτική περιόοδο που δεν δαπανήθηκαν και από τα Ταμεία Συνοχής. Το δεύτερο, όπως είπε, είναι τα κεφάλαια που μπορούμε να διοχετευθούν άμεσα στους Έλληνες από το ευρωπαϊκό ταμείο υποστήριξης. Το τρίτο είναι «η κοινή αγροτική πολιτική, η οποία παίζει σημαντικό ρόλο. Έχουμε δύο ταμεία από το προηγούμενο πρόγραμμα και πλέον έχουμε και το νέο πρόγραμμα για την αγροτική πολιτική».

Ολα αυτά θα μπορέσουν να αποκαταστήσουν τα δάση και τις αγροτικές υποδομές και θα επιτρέψουν στην Ελλάδα να έχει έως και 2,25 δισ. ευρώ, συνέχισε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Παράλληλα, σύμφωνα με όσα τόνισε η κ. Φον ντερ Λάιεν η Ε.Ε. μπορεί να διοχετεύσει και κάποιος πόρους από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλληλεγγύης. «Θα πρέπει να το θέσουμε σε υψηλότερο επίπεδο και τότε θα μπορέσουμε να σας διαθέσουμε από εκεί 400 εκατ. ευρώ» σημείωσε. Επιπλέον, «η Ελλάδα μπορεί να χρησιμοποιήσει πόρους από το πρόγραμμα Next Generation ΙΙ και θα έχουμε πόρους από εκεί».


https://www.naftemporiki.gr