21.8.23

Ο Βλαχόφωνος Ελληνισμός ζωντανό κύτταρο του πολιτισμού μας...(Φωτο)

" 23 χρόνια πριν, τον Δεκέμβριο του 2000, πραγματοποιήθηκε το 1ο Διεθνές Συνέδριο Βλαχόφωνου Ελληνισμού από την Ένωση Βλάχων Επιστημόνων. Παρακολούθησα και συμμετείχα στις εργασίες του με κεντρικό θέμα «Ελληνόβλαχοι, ιστορικές και πολιτιστικές προσεγγίσεις.»
Πολλά λέγονται και γράφονται για τους Βλάχους. Τη λέξη «βλάχος» τη συναντούμε στην Αττική Διάλεκτο, πολύ νωρίτερα από την Λατινική, την Σλαβική και άλλες ξένες γλώσσες και χρησιμοποιούνταν από τον Όμηρο, τον Θεόκριτο, τον Ευριπίδη, τον Αριστοφάνη. Η χρήση της αναφερόταν κυρίως σε κτηνοτρόφους που κατοικούσαν στην Ελλάδα και μετακινούνταν συχνά στα ορεινά. Οι Βλάχοι φημίζονται για την μεγάλη επιτυχία τους στο εμπόριο και την κτηνοτροφία και διαφυλάττουν ζωντανή την ελληνική παράδοσή τους, μέσα από τους χορούς, την μουσική (κλαρίνο, λαούτο, ντέφι) τα ήθη και έθιμά τους.
Την περίοδο της Τουρκοκρατίας οι Βλάχοι συνέβαλαν τα μέγιστα στον Εθνικοαπελευθερωτικό Αγώνα και μετέπειτα ανέδειξαν λαμπρές προσωπικότητες, όπως ο Ρήγας Φεραίος, οι οπλαρχηγοί Χατζηπέτρος και Γιωργάκης Ολύμπιος, ο Αβέρωφ, ο Ζάππας και πολλοί άλλοι.
Φέτος το καλοκαίρι πραγματοποιήθηκε το πανελλήνιο αντάμωμα των Βλάχων από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Βλάχων, στα Ιωάννινα και το Μέτσοβο, με πλήθος εκδηλώσεων, πολύ μεγάλη συμμετοχή και σύσσωμες τις τοπικές αρχές.
 Στήριζα και στηρίζω έμπρακτα περισσότερο από 2 δεκαετίες τις δράσεις και τις πρωτοβουλίες της Ομοσπονδίας αλλά και Συλλόγων Βλάχων. Δράττομαι δε της ευκαιρίας να εξάρω το έργο του φίλου και αδελφού Βλάχου δικηγόρου, άξιο πρόεδρο της Ένωσης Βλάχων Επιστημόνων κ. Τσακτάνη Δημητρίου.
Σε κάθε περίπτωση, οι παραδόσεις μας, η λαϊκή κληρονομιά, τα ήθη και έθιμα αποτελούν τον κορμό μας που είναι βαθιά ριζωμένος στη γη μας, στην πατρίδα μας. Είναι καθήκον όλων μας με σεβασμό και μεράκι, να στηρίζουμε τους Συλλόγους, τις δράσεις και τις πρωτοβουλίες για να απλωθούν τα κλαδιά της πολιτιστική μας κληρονομιάς στις επόμενες γενιές..."
Με τον Πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Βλάχων Μιχάλη Μαγειριά.

Πανελλήνιο αντάμωμα των Βλάχων από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Βλάχων, στα Ιωάννινα και το Μέτσοβο

Με τον Περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέκο Καχριμάνη


23 χρόνια πριν, τον Δεκέμβριο του 2000, στο 1ο Διεθνές Συνέδριο Βλαχόφωνου Ελληνισμού από την Ένωση Βλάχων Επιστημόνων. Συμμετοχή  στις εργασίες του με κεντρικό θέμα «Ελληνόβλαχοι, ιστορικές και πολιτιστικές προσεγγίσεις.»




  
Με τον Πρόεδρο του Συλλόγου Απανταχού Κλεισουριέων Βασίλειο Κώττα.



* Ανάρτηση του δικηγόρου κ. Αθανασίου (Σάκη) Μιχαηλίδη, υποψηφίου Περιφερειακού Συμβούλου Π.Κ.Μακεδονίας -Απόστολος Τζιτζικώστας, 
στο facebook