23.7.23

Η άγνωστη ναυτική παράδοση του Λιτοχώρου στο ναυτικό μουσείο (φωτο+vid)

Χτισμένο στους πρόποδες του ανατολικού Ολύμπου το Λιτόχωρο είναι δημοφιλής προορισμός ως αφετηρία για την εξερεύνηση του βουνού των θεών. Λίγοι είναι αυτοί που γνωρίζουν ότι η έδρα του σημερινού δήμου Δίου - Ολύμπου έχει μακρά ναυτική παράδοση με τη δραστηριότητα σε περιόδους ακμής, μάλιστα, να απασχολεί ακόμη και το 60% του ανδρικού πληθυσμού.

Ευρήματα του 4ου π.Χ. αιώνα στο Δίον και στον ποταμό Βαφύρα μαρτυρούν την ύπαρξη λιμενικής αποβάθρας στην περιοχή του Λιτοχώρου από την εποχή του κράτους των Μακεδόνων. Στα χρόνια της Τουρκοκρατίας ανήκαν σε Λιτοχωρίτες καραβοκύρηδες πάνω από 100 πλοία. Μάλιστα, η παραλία των Αγίων Θεοδώρων είχε ονομαστεί τότε Στόλος, λόγω των πολλών πλοίων που αγκυροβολούσαν. Η ναυτιλία διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο κατά την επανάσταση του Ολύμπου το 1878, καθώς με Λιτοχωρίτικα πλοία μεταφέρθηκαν γυναικόπαιδα στη Θεσσαλονίκη. Στους απελευθερωτικούς αγώνες του 1912-13 οι Λιτοχωρίτες ναυτικοί Νικόλαος Βλαχόπουλος και Μιχαήλ Κωφός οδήγησαν τον ναύαρχο Νικόλαο Βότση στον Θερμαϊκό κόλπο, όπου κατόρθωσε να τορπιλίσει τη ναυαρχίδα του τουρκικού στόλου.

Η ναυτική ιστορία της περιοχής παρουσιάζεται μέσα από τα εκθέματα αλλά και τους πίνακες του Ναυτικού Μουσείου Λιτοχώρου. Η ιδέα της ίδρυσης του μουσείου γεννήθηκε το 1995...

Ολόκληρο το αφιέρωμα εδώ: